Zaterdag 31/07/2021

ColumnDe Schaal van Mulders

Het lam is wat mijn dochter een cutie zou noemen

De foto van het lammetje in Idaho ging viraal om de gemoederen wat op te fleuren. Beeld Facebook
De foto van het lammetje in Idaho ging viraal om de gemoederen wat op te fleuren.Beeld Facebook

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Ik zou niet graag in de schoenen staan van Joe Biden, die zoveel haat moet trotseren op zijn leeftijd. Iemand van 78, dat was voor mij Elza uit de huisjes van de ouden van dagen. Een kwetsbaar, krimpend vrouwtje dat een Verboden Vrucht dronk voor het slapengaan. Ze bokste niet op tegen gewapende protesten, zoals Joe Biden wel moet doen. Ik denk dat ik zou zeggen: geef mijn portie maar aan fikkie.

Mocht Elza nog leven, dan was zij bij de eersten om het vaccin tegen corona te krijgen. Nu er een levensreddend vaccin is, verdwijnt op slag de intrinsieke eerlijkheid van het virus. “Het kan haast niet anders”, zegt een van mijn wantrouwiger vrienden, “of degenen die aan het potje zitten doen nu van alles om voortijdig aan vaccins te geraken voor zichzelf en hun familie. Mensen blijven mensen. Ze proberen de dans te ontspringen. Gesjoemel is ook survival of the fittest.”

Je hoort dat niet graag, maar zoals wel vaker is het meest platvloerse vermoeden waarschijnlijk het juiste. Je blijft natuurlijk hopen dat niemand zal voorkruipen. Naar verluidt zijn vooral Britten wereldkampioen in queuing, de discipline om ondanks een gloeiend verlangen toch beschaafd te blijven aanschuiven. Er zijn beelden van een concert van Ed Sheeran, een jaar of drie geleden, waarop mensen hun beurt afwachten in rijen die ontroerend lang zijn. ‘British people’, jubelde The Telegraph, ‘spontaneously demonstrate queuing superpower.’

Je kunt het zo gek niet bedenken, of geleerden hebben zich er wel het hoofd over gebroken. In de wiskunde bestaat er zoiets als de wachtrijtheorie. Met technieken ontleend aan de kansrekening, bestudeert die verschijnselen in systemen waarin klanten moeten wachten op bediening. Omdat niemand graag wacht, staat de wachtrijtheorie ook bekend als ‘wiskunde van de ergernis’. Ze leidt tot formules van een onaardse schoonheid die echter geen spek voor mijn bek zijn. Ik was zo’n kind dat op school meer van taal hield.

Nu het saai en donker is in de straten, voel ik heimwee naar de zon en de tijd toen we met stokken speelden. Er was minder dreiging, maar meer mysterie. Mocht ik terug kunnen keren, dan zou ik het internet wel missen en de sociale media. De foto’s van Kaat Bollen en van dieren die iets leuks doen.

Van mijn 4000-en-oneffen vrienden, waarvan ik driekwart nooit in de ogen heb gekeken, post er een de foto van een lammetje op Facebook. Het ging viraal om de gemoederen op te fleuren. ‘Ik vond dat de wereld moest weten’, staat erbij te lezen, ‘hoe een lam van vijftien minuten oud eruitziet.’

Het lam is wat mijn dochter een cutie zou noemen. Het heet Bella en werd naar verluidt geboren op een boerderijtje in Idaho. Het glimlacht naar de kijker, terwijl zijn moeder al dat sikkeneurige heeft van holhoornigen op jaren.

Ik glimlach schaapachtig terug en verdring de gedachte aan lamskroon met een kruidenkorstje. In plaats daarvan zet ik het raam voortijdig open, in de hoop een zweem op te vangen van de zoete geur waar velen naar verlangen.

“Je kunt de lente al voelen: de lucht ruikt naar lucht”, zei een Nederlandse politica die van het nuchtere soort was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234