Donderdag 08/12/2022

Gluten

Het kan bijna: glutenvrij brood

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een meergranen brood, maar dan zonder gluten. Het is de droom voor wie beter geen gluten eet. Met de hulp van gentechnologie geloven Spaanse wetenschappers dat het binnenkort ook kan.

Redactie

Door het gen in een enkele graankorrel te bewerken zijn wetenschappers van het Instituut voor Duurzame Landbouw in Cordoba erin geslaagd om het aantal gluten tot een minimum terug te dringen. Uit die ene korrel volgde een - bijna - glutenvrije plant.

Compleet glutenvrij moet volgens de wetenschappers ook kunnen. Zij publiceerden hun bevindingen in Plant Biotechnology Journal. Glutenproteïnen verwijderen is tijdrovend. Volgens de onderzoekers bevat een graankorrel zo'n 45 types die moeten worden opgespoord en verwijderd. Voorlopig is dit bij 35 gelukt.

Glutenvrij brood

Met de huidige resultaten zijn onderzoekers er al in geslaagd om glutenvrij brood te bakken. Al gaat het voorlopig alleen om kleine, dikke broodjes. Binnen enkele jaren moet het mogelijk zijn om grote broden te bakken met glutenvrij meel. Dat zou volgens nieuwssite Quartz goed nieuws voor de ongeveer 7 procent mensen die glutenintolerantie hebben.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234