racisme op internet
"Het helpt als veel mensen in het openbaar zeggen dat dit er ver over gaat"
"Wij hebben vorig jaar al een klacht ingediend tegen de Vlaamse Verdedigings Liga bij het Antwerpse parket, die is nog steeds hangende." Dat is te horen bij Unia na de stroom aan racistische commentaren bij het overlijden van een 15-jarige jongen in Marokko. Unia spoort ook mensen aan om zelf te reageren tegen racistische uitlatingen op sociale media.
De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Genk overleed in Marokko bij een ongeval met een quad. Op sociale media waren de racistische commentaren niet te tellen. "Als da ne Vlaming is, ben ik ne neger", schrijft iemand. Scheldwoorden zoals "geitenneuker, "inteelttapen" en "apesmoel" passeren de revue. "Jammer dat ze niet met twee op die quad zaten", schrijft nog iemand. Of ook: "Weer nen bruinen minder".
Veel reacties werden geplaatst bij berichten op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdediging Liga, die zich onder meer afvroeg "of een Vlaming er tegenwoordig zo uitziet". Unia diende vorig jaar bij het Antwerpse parket al een klacht in tegen de Liga, is dinsdag te horen.
Het centrum kreeg al verschillende meldingen over deze zaak. "Het aantal dossiers over haatboodschappen op het internet zit in stijgende lijn sinds 2010", zegt Bram Sebrechts van Unia. "In 2014 hadden we 337 mediadossiers en vorig jaar 365. 92 procent van de mediadossiers gaan over online boodschappen."
Reacties op de dood van de 15-jarige Ramzi Mohamed uit Limburg.
— Youssef Kobo (@Youssef_Kobo) 3 augustus 2016
That's it, I give up. pic.twitter.com/S25XiX1y5J
Tegenstroom
Verschillende politici hebben vandaag de haatboodschappen fel veroordeeld. Of dat helpt? "Dat kan zeker helpen", zegt Paul Borghs van Unia op Radio 1. "Ik zal zelfs meer zeggen, het zou veel kunnen helpen als veel meer mensen dat gaan veroordelen, als er echt een tegenstroom komt van mensen die zeggen 'wij gaan hier niet mee akkoord, dit is een grens die niet mag overschreden worden en we ventileren dat ook openbaar'."
Unia spoort mensen dus aan om het racisme te bestrijden op de plaats waar het tegenwoordig ontstaat, op het internet. "Facebook kan racistische posts verwijderen, maar daarvoor moeten gebruikers wel eerst meldingen indienen", brengt Sebrechts in herinnering.
"Wij verzamelen meldingen en bekijken of de grens van 'aanzetten tot' is overschreden, en dat kan leiden tot een klacht bij het parket, een procedure voor de rechtbank en zelfs tot een veroordeling", vertelt Borghs.
Unia kan echter Facebook niet verplichten om racistische posts te weren. "Facebook heeft een eigen community standard", klinkt het. "We vragen echt dat mensen zelf gaan reageren. Zelf zeggen: 'kijk, we zijn hier niet mee akkoord'. Dat ze ook zelf contact gaan opnemen met Facebook."