Dinsdag 04/08/2020

Clooney-effect

Het Clooney-effect: De slimme vrouw wordt sexy

Eind september vorig jaar. George Clooney stapt in het huwelijksbootje met de gerenommeerde mensenrechtenadvocate Amal Alamuddin.Beeld REUTERS

Het cliché dat mannen bang zijn voor vrouwelijke bollebozen ligt aan diggelen. Een meerderheid staat open voor een vrouw die slimmer is dan zijzelf, zo besluit de gerenommeerde antropologe Helen Fisher uit groot singles-onderzoek. "Zeker jonge mannen vinden slim sexy."

De machoman en de afhankelijke vrouw raken uit de mode. Steeds vaker vallen mannen voor onafhankelijke vrouwen die op eigen benen staan en zijn het de vrouwen die de toon zetten in een relatie. Helen Fisher, de Amerikaanse antropologe die internationale bekendheid verwierf met inzichten over liefde, seks en sekseverschillen, heeft het over 'het Clooney-effect'.

De acteur die jarenlang een van Hollywoods meest verstokte vrijgezellen was, huwde uiteindelijk een mensenrechtenadvocate die intellectueel boven hem uitsteekt en met een carrière om u tegen te zeggen. Volgens Fisher is dat niet zomaar een modern sprookje in Hollywood, maar meer en meer de realiteit.

De onderzoekster publiceerde zonet een nieuwe studie bij 5.600 Amerikaanse singles waaruit blijkt dat een grote meerderheid mannen helemaal niet wordt afgeschrokken door vrouwen met een groter intellect en een hogere opleiding. Zo zegt 87 procent van de ondervraagde mannelijke singles dat ze open staan voor een vrouw met een hogere opleiding. Nog eens evenveel mannen zou een vrouw daten die meer verdient.

Kostwinner

"Er is duidelijk iets aan het veranderen", verklaart Fisher in de Amerikaanse media. "Moderne mannen koesteren minder en minder verlangens voor hulpeloze meisjesvrouwen en vrouwen smachten niet per se nog naar een kostwinner. Relaties worden meer een partnerschap waarin zowel mannen als vrouwen van de ander verwachten dat ze minstens hun gelijke zijn."

En daar voegt de professor aan toe: "Als zelfs een eeuwige vrijgezel als Clooney overstag gaat voor een beter opgeleide vrouw dan hijzelf, dan weet je dat de traditionele patronen afbrokkelen."

Relatiedeskundige Rika Ponnet kan de trend deels bevestigen met Belgische en Europese voorbeelden in de hand. Al dekt de term 'Clooney-effect' volgens haar niet echt de lading. "Fisher is een uitstekende onderzoeker. Maar de keuze van Clooney voor zijn vrouw is een erg narcistische want zij is een dikke twintig jaar jonger en bloedmooi. Dit is echt geen voorbeeld van 'man valt op bolleboos'. We hebben hier te maken met een groot mannelijk ego dat wil laten zien: 'Ik ben zo aantrekkelijk dat ik iemand kan strikken die én erg slim én erg mooi én erg veel jonger is.'"

Maar hoe we het effect dan ook zouden noemen, ondertussen klopt het onder gewone stervelingen wel dat de traditionele keuzes - waarbij mannen gaan voor jong en knap en zeker niet per se 'slimmer' en vrouwen voor hoger opgeleid en rijker - sterk aan het veranderen zijn.

Ponnet: "In feite is dat revolutionair. Sinds mensenheugnis is de vrouw de 'mindere', degene die voor de kinderen en het huishouden zorgt. Wel, dat is voorbij. Jonge mannen kiezen meer en meer voor een hoogopgeleide vrouw en worden niet afgeschrokken door iemand die hen op dat vlak overklast. Ze vinden dat sexy, een vrouw met een goed stel hersenen en een stevige loopbaan. Gelukkig maar, want vrouwen zijn mannen echt aan het overklassen als het gaat om opleiding. Zeker de mannelijke twintigers en dertigers zijn daar blijkbaar niet bang voor, integendeel."

Ponnet wijst er wel op dat we de hoge cijfers daarover uit het Amerikaanse onderzoek misschien wel met een korrel zout moeten nemen. "Tussen wat mensen zeggen en wat ze doen is nog een verschil. Voor mannen is het echt not done om nog te beweren dat ze niet zouden open staan voor een slimmere vrouw. Maar gaan ze er in de realiteit echt voor? Al neemt dat niet weg dat de trend er ook bij ons is."

Hoe komt dat precies? Ponnet vermoedt dat het een aanpassing is aan de realiteit. "Net zoals een steeds grotere groep hoogopgeleide vrouwen zich openstelt voor lager opgeleide mannen omdat er nu eenmaal een tekort is aan even hoogopgeleide mannen, passen mannen zich blijkbaar aan aan het feit dat hoger opgeleide vrouwen een steeds grotere groep vormen. Vandaag is nog maar 38 procent van wie in het hoger onderwijs afstudeert een man."

Daarnaast speelt volgens Ponnet mee dat we als maatschappij onderhand echt wel aanvaard hebben dat vrouwen carrières hebben en dat een actieve, slimme, goed gediplomeerde vrouw geen 'bedreiging' is maar voor sommige mannen blijkbaar een statussymbool. Ook dat is revolutionair. Nog niet zo heel lang geleden waren intellectuele vrouwen 'bitches' of 'harde tantes'.

Onder andere in scheidingsonderzoek komt naar voren dat de goed opgeleide vrouw met een eigen leven terrein wint. Ponnet: "Vrouwen 'herpartneren' vaker met een lager opgeleide man, mannen met een vrouw van minstens hun niveau. Het rollenpatroon keert dus om. Vandaag is het dan ook veel aantrekkelijker om als goed verdienende arts-specialist met een goed verdienende arts-specialist te zijn dan met een jong trofeevrouwtje dat thuiszit met een grote kleerkast."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234