Dinsdag 13/04/2021
Jean-Paul Mulders. Beeld DM
Jean-Paul Mulders.Beeld DM

ColumnDe schaal van Mulders

Het aanraken van de huig leidt tot braakneigingen. Dat is een probleem voor mensen die overwegen om hun huig te laten piercen

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Jongste dochter (8) vraagt waar ‘dat dingetje’ voor dient dat achterin je keel hangt. Naarmate zij opgroeit, tuimel ik uit mijn toren van alwetendheid. Het nut van de huig kan ik zelf ook niet zomaar uit mijn mouw schudden. Gelukkig is het antwoord op elke vraag slechts enkele kliks van ons verwijderd. Tenzij dan op vragen waarop je echt het antwoord wilt weten, zoals de zin van het leven of hoe je ongeneeslijke ziektes kunt helen.

De huig, leer ik, bestaat voornamelijk uit alveolaire of blaasvormige klieren. Ze speelt een belangrijke rol bij het slikken en zorgt ervoor dat spijs en drank naar de keel gaan in plaats van per abuis in de neusholte terecht te komen. Dat is een antwoord waar ik bij mijn dochter mee weg kan komen.

Voorts is het vlezige aanhangsel betrokken bij de articulatie van een aantal spraakklanken, met name gutturalen en uvularen zoals de huig-r. ‘De huig kan bij verschillende mensen uiteenlopende groottes hebben.’ Bij mijn weten geldt dat voor wel meer lichaamsdelen.

Zoals bij wel meer lichaamsdelen, blijken er ook aan de huig afwijkingen te kunnen voorkomen. Bij sommige mensen is de huig gespleten. Vaak is dat volstrekt onschadelijk en weten zij het zelf niet eens. Medisch wordt dat beschouwd als de minst ernstige vorm van een gespleten gehemelte.

Gehemelte vind ik een mooi woord voor iets dat zich zomaar ongevraagd boven de mondholte uitstrekt. Ik denk aan de Grote Beer en aan het steelpannetje, waarmee je bij de Pool­ster kunt uitkomen. Ik denk aan Vele hemels boven de zevende, een boek dat ik niet heb uitgekregen. Op de laatste pagina waren wel tranen gestold van de vriendin die het mij uitgeleend had.

Maar om bij de huig te blijven: er is ook een afdeling met trivia en dingen die je nooit hebt willen weten. Trivia betekent ‘onbeduidende zaken’, maar vaak vind ik die interessanter dan de beduidende. Het aanraken van de huig leidt tot braakneigingen. Dat is een probleem voor mensen die overwegen om hun huig te laten piercen. Je huig laten piercen is een gevaarlijke onderneming, want het ringetje kan los geraken en in de longen terechtkomen. Ik kijk naar foto’s van huig­piercings en zie beslagen tongen en tanden die geplombeerd zijn.

Ik lees dat de huig soms een glazig uiterlijk kan krijgen. Bij snurkers wordt ze weleens ingekort met uvulopalato­faryngo­plastiek, een chirurgische ingreep die als de naam van een dorp in Wales klinkt. Bij kinderen wordt de huig soms verwijderd zonder concrete reden, in landen als Ethiopië en Eritrea. Behalve bij mensen is het vlezige aanhangsel ook minder uitgesproken aanwezig bij enkele andere primaten, zoals makaken, orang-oetangs, bavianen en echte meerkatten.

Wat onechte meerkatten betreft, tasten jongste dochter en ik in het duister. Inmiddels is haar aandacht van de huig naar het heelal afgedwaald. Zij stelt zich buitenaards leven voor als kale wezens met zwarte spleet­ogen. Ze hebben vier vingers en dragen rare, cowboy­achtige kleren.

“Waarom vier vingers?”, wil ik weten.

Zij haalt haar schouders op en zegt: “Omdat het altijd een beetje anders moet zijn bij aliens.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234