Donderdag 20/02/2020

Herbeleef hoe Sandy over de oostkust van de VS raasde

Beeld ap

Gisterenavond en vannacht raasde orkaan Sandy over de oostkust van de Verenigde Staten. Vooral New York en New Jersey lijken zwaar getroffen, met overstromingen, branden en afgeknakte bomen. Ten minste 17 personen kwamen om. Ook vandaag volgen wij de ontwikkelingen voor u op de voet.

  • President Obama riep een staat van grote ramp uit in New York, New Jersey en Staten Island
  • Ongeveer 2 miljoen New Yorkers zitten zonder stroom, in totaal gaat het om 10 miljoen Amerikanen in het noord-oosten van de VS.
  • In NYC kan het nog 4 dagen duren vooraleer de metro weer operationeel is. In Boston rijdt het openbaar vervoer wel, maar vaak met vertragingen.
  • Een verwoestende brand in de wijk Queens woedt nog steeds in alle hevigheid door. Circa 80 huizen zijn getroffen.

Superstorm Sandy heeft de oostkust van de Verenigde Staten in een spoor van verwoesting achter zich gelaten. Door de orkaan kwamen minstens 26 mensen om het leven, zitten zo'n 8 miljoen mensen zonder elektriciteit, het openbaar vervoer lag plat en de Amerikaanse financiële markten zijn voor de tweede dag op rij gesloten. De storm onderbrak ook de campagne voor de presidentsverkiezingen een week voor de verkiezingsdag. De inmiddels verzwakte maar nog steeds harde storm trekt inmiddels verder landinwaarts. Hiermee beëindigen we onze livecoverage over de verwoestende storm, maar uiteraard blijven we u op de hoogte houden van het laatste nieuws over Sandy.

Barack Obama heeft al zijn verkiezingsafspraken van morgen geannuleerd en zal in Washington blijven om de activiteiten van de federale staat na de orkaan Sandy te coördineren. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt, één week voor de verkiezingen. Obama heeft maandag al een verkiezingsbijeenkomst geannuleerd in Florida om snel terug te keren naar Washington, net voor Sandy de regio bereikte. Sindsdien is Obama's campagne opgeschort.

Meer dan acht miljoen huishoudens zitten zonder elektriciteit in 18 staten van het noordoosten van de Verenigde Staten en in de hoofdstad Washington DC. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Energie.

Het dodental in de VS als gevolg van monsterstorm Sandy is opgelopen tot zeker 26, meldt CNN. Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder door het Caribisch gebied trok, is opgelopen tot zeker 94. De orkaan heeft minstens tien levens gekost in New York, meldt burgemeester Bloomberg dan weer. Dat cijfer zou nog kunnen oplopen, voegde de burgemeester er aan toe. Over de impact van de orkaan zei hij dat het "misschien wel het ergste is dat we ooit hebben meegemaakt". De burgemeester kondigde tijdens de persconferentie ook de heropening aan van de Brooklyn Brigde, Manhattan Bridge en Williamsburg Bridge. Alle openbaar vervoer blijft vandaag wel nog opgeschort. Bloomberg hoopt dat het busverkeer morgen terug op gang komt. Hij vreest wel dat het metroverkeer vier of vijf dagen zal stilliggen.

Genante blunder voor Groupon: de koopjeswebsite had als 'deal van de dag' speciaal voor de stad New York een 'Dinner in the dark' aangeboden, op de dag dat honderdduizenden New Yorkers zonder stroom vallen. "Stimuleer uw zintuigen, door er een weg te nemen", klinkt het in de reclameboodschap van de aanbieding. In veel steden zijn dergelijke restaurants reeds enkele jaren populaire trekpleisters. Voor de New Yorkers, die na de orkaan Sandy wellicht dagenlang zonder stroom zitten, zijn er toch aantrekkelijkere aanbiedingen.

De show must go on? Het joggen ook. Enkele uren na de verwoestende doortocht van Sandy trok deze jogger in Washington alvast zijn stoutste loopschoenen aan en trok er op uit. In New York zelf bleven gisteren ook mensen hardnekkig lopen in het toen al gesloten Central Park, Buzzfeed legde ze vast op foto. Al is de bekendste jogger wellicht de man met de paardenkop, die een live-nieuwsuitzendig verstoorde.

Beeld UNKNOWN
Beeld AP

Burgemeester Michael Bloomberg erkent dat zijn stad voor grote uitdagingen staat met als twee grootste: de metro weer (letterlijk) op de rails krijgen en de stroomtoevoer herstellen.

Hij maant zijn stadsgenoten aan geduldig te zijn en de twee grote bruggen die zijn opengesteld niet volop te gebruiken. Ze zijn onder meer nodig voor de herstellingswerken aan het metrosysteem.

De kraan die 74 verdiepingen boven de grond bengelt, kan niet meteen naar beneden gehaald worden omdat het nog altijd veel te hard waait.

Aan het drinkwater werd extra chloor toegevoegd zodat er zeker geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Zo'n 330 Belgen die zondag zouden deelnemen aan de marathon van New York zijn niet kunnen vertrekken. De meesten hebben geboekt voor morgen, maar er worden ook steeds vaker vluchten voor woensdag geschrapt. Reisagentschap BCD Travel verwacht dat de situatie in de komende dagen weer normaal wordt. Of dat ook zo is, zal nog moeten blijken. De marathon gaat tot nader orde alvast door.

In Breezy Point, in het New Yorkse stadsdeel Queens, zijn tachtig huizen afgebrand, laat burgemeester Bloomberg weten op een persconferentie. 750.000 mensen zitten zonder stroom in de Big Apple, en dat kan mogelijk nog tot drie dagen duren. In de staat New York moeten 1.9 miljoen mensen het zonder stroom stellen.

"We verwachtten een ongeziene storm, en die hebben we gekregen", aldus Bloomberg. Hij raadt mensen aan parken te vermijden en elkaar te helpen, "om deze stad weer op de rails te krijgen".

Burgemeester Michael Bloomberg.Beeld AP

De steenrijke zakenman Donald Trump heeft zijn aanbod aan president Obama verlengt vanwege Sandy. Als de president zijn diploma's en zijn paspoort op tafel legt, schenkt Trump vijf miljoen dollar aan een door Barack Obama aan te wijzen goed doel. Volgens Trump houdt Obama veel gegevens over zijn achtergrond achter. Om openheid van zaken af te dwingen bedacht hij de ruil. De gegevens moesten voor 31 oktober 2012 binnen zijn, maar vanwege Sandy heeft hij de deadline verlengt tot donderdagmiddag, zo tweette Trump. Obama reageerde eerder al spottend op het aanbod.

Gouverneur Christie van New Jersey had geen al te best nieuws voor de inwoners van zijn staat die zonder stroom zijn gevallen. "Na orkaan Irene duurde het acht dagen om alle stroompannes op te lossen, deze keer kan het nog langer duren. Er is gigantisch veel schade, en we hebben ten eerste nog 24 tot 48 uur nodig om alle schade op te meten." 174 wegen in de staat blijven voorlopig afgesloten, 29 ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren en het volledige openbaarvervoersnet ligt ten minste tot morgen stil.

De brand in de wijk Breezy Point in het New Yorkse Queens heeft in totaal meer dan vijftig huizen volledig in de as gelegd. De eerste foto's van de gebluste brand worden nu verspreid, en de schade is onwaarschijnlijk. Een volledig woonblok is totaal van de kaart geveegd.

Beeld AP

Persagentschap AP heeft zonet een nieuw overzicht gepubliceerd van het aantal mensen dat momenteel zonder stroom zit. Een opsomming per staat:
Connecticut:  615.000
Maryland:  290.000
Massachusetts: 300.000
New Jersey: 2.300.000
New York: 1.800.000
Ohio: 250.000
Pennsylvania: 1.200.000

Beeld EPA

De economische schade van Sandy wordt nu geschat tussen 35 en 45 miljard dollar, zo meldt ABC News. Er wordt meteen bijverteld dat dat verlies slechts tijdelijk zal zijn: mensen zullen sowieso 'vervangaankopen' doen, en de heropbouw zou 27 tot 36 miljard in het laatje kunnen brengen.

Toch is het aan te raden voorzichtig te blijven met deze schattingen: de schade door Irene werd eerst geschat op 7 miljard, en bleek uiteindelijk te draaien rond de 15 à 20 miljard. Sandy zal een veel grotere impact hebben, al is het maar omdat de beurzen al twee dagen gesloten zijn.

Het laatste nieuws rond de status van Sandy: de orkaan is afgezwakt tot 'post-tropische cycloon'. Sandy hangt nog steeds boven Pennsylvania, meer bepaald zo'n 145 kilometer ten westen van Philadelphia. De windkracht is afgenomen tot 105 km/uur, al wordt er nog steeds gewaarschuwd voor hevige windstoten.

80 huizen werden geëvacueerd nadat Speedwell Forge Lake Dam in Lancaster County het begaf. De dam was al beschadigd na orkaan Irene en de tropische storm Lee. Het meer werd drooggelegd, maar de autoriteiten nemen het zekere voor het onzekere nu het waterpeil zo snel stijgt.

Beeld GETTY

Een vermeende Pakistaanse terrorist, op wiens hoofd de VS 10 miljoen dollar hebben gezet, heeft humanitaire hulp aangeboden aan de slachtoffers van de orkaan Sandy. Het gaat om Hafiz Mohammed Saeed, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Mumbai in India in 2008, waardoor 166 mensen om het leven kwamen. Tegenwoordig is hij hoofd van een liefdadigheidsorganisatie Jamaat-ud-Dawa. "Wij zijn klaar onze vrijwilligers, dokters, voedsel, medicijnen en andere middelen te sturen als de regering van de Verenigde Staten ons dat toestaat."

West Virginia heeft ondertussen zwaar te lijden onder een sneeuwstorm. Het sneeuwt er al urenlang hevig. Volgens stormjager Reed Timmer gaat het om zo'n 7 tot 10 centimeter per uur. Hij bevindt zich in Elkins. De weerdiensten voorspellen een totale sneeuwval van 20 tot 40 centimeter.

Sneeuwruimers aan het werk in Virginia.Beeld AP

De tanker in Staten Island (zie eerder bericht) is niet het enige loodzware ding dat moeiteloos werd verlegd door Sandy. In New Jersey zijn verschillende goederentreinen van de sporen werden getild en op de weg terecht kwamen. Dat meldde de gouverneur van de staat, Chris Christie.

Hij meldde ook nog 3 doden, 200 afgesloten wegen en 2,4 miljoen gezinnen zonder stroom. Drie reddingsteams zijn doorlopend op de baan om gestrande mensen te helpen

Presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney mogen hun campagne dan officieel stilgelegd hebben, de verkiezingen komen toch dichterbij. Volgens een laatste telling van de Huffington Post ligt Obama aan de leiding: hij zou 259 kiesmannen achter zijn naam krijgen, Romney 206.

De dodentol is zopas bijgesteld naar 17 personen. Via Twitter werd gemeld dat twee personen dood werden teruggevonden onder een omgevallen boom. Het is niet duidelijk of zij al in de cijfers zijn opgenomen.

Burgemeester Bloomberg geeft om 10.00 uur plaatselijke tijd een persconferentie met een stand van zaken in New York City.

In het oosten van de Verenigde Staten is een tweede kernreactor stilgelegd omwille van het noodweer. Het gaat om de reactor van Indian Point aan de rivier Hudson, op vijftig kilometer van New York. Beheerder Entergy zegt dat er geen risico is voor het publiek of voor de medewerkers. De centrale werd stilgelegd omwille van problemen met het "externe elektriciteitsnetwerk". Eerder werd al de reactor Salem 1 in Hancocks Bridge, New Jersey, stilgelegd door problemen met waterpompen. De uitbater Public Servic Electric and Gas (PSEG) beklemtoonde dat de kerncentrale stabiel is.

In New York zijn niet alleen metrotunnels onder water gelopen. Ook de Holland Tunnel en de Brooklyn-Battery Tunnel staan voor de volledige hoogte van vier meter onder water. Vrachtwagens stonden aan de ingangen geparkeerd, maar die zijn volledig in de tunnel verplaatst door de kracht van het water.

Een ingang van de Brooklyn-Battery Tunnel.Beeld GETTY

Er mag dan wel massale media-aandacht zijn voor de gevolgen van Sandy in Noord-Amerika, ook in het Caraïbisch gebied heeft de orkaan zwaar huisgehouden. 52 mensen zijn in Haïti gestorven, en nog eens 200.000 anderen raakten dakloos.

Beeld REUTERS

In de staat New Jersey is een kernreactor buiten dienst genomen voor het noodweer. Dat maakte uitbater Public Service Electric and Gas (PSEG) bekend. De reactor Salem 1, in Hancocks Bridge aan de rivier Delaware, werd manueel stilgelegd toen vier van de zes pompen voor watercirculatie niet meer functioneerden. De pompen gebruiken het water van de rivier om de stoom aan het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale te condenseren.

Elektriciteitsmaatschappij Consolidated Edison kan voorlopig niet zeggen wanneer Lower Manhattan in New York opnieuw van stroomvoorziening kan genieten. Het zou zelfs kunnen dat het nog een week duurt. "We bevinden ons op onbegaan terrein", zo luidt het.

Manhattan ontwaakte vandaag op de meeste plaatsen zonder elektriciteit.Beeld AP

Niet alleen het verkeer op de grond ondervindt zware hinder van Sandy. Intussen werden in totaal al 15.500 vluchten geannuleerd. Vandaag alleen al gaat het om 5.750 vluchten in Noord-Amerika. Ook vanop Zaventem vertrokken vandaag de meeste vliegtuigen naar de VS niet.

Beeld AP

Dat het openbaarvervoersnetwerk van New York zwaar getroffen was, dat was al geweten. Zo zijn er ten minste zeven metrotunnels onder water gelopen, net als enkele busdepots. Volgens Joe Lhota van openbaarvervoersmaatschappij MTA zijn de overstromingen veel erger dan het 'worst case scenario' dat was opgesteld.

Persbureau Reuters heeft een grafiek over de elektriciteitspannes verspreid. De steden New York en New Jersey zijn het zwaarst getroffen, met miljoenen inwoners zonder stroom. Voorts zitten in de staten Maine, Massachusetts, Delaware, New Hampshire, Connecticut, Rhode Island en Virginia tien- tot honderdduizenden mensen per staat zonder stroom.

Beeld reuters

Het Rode Kruis sprong de staat New Jersey bij voor de evacuatie en opvang van de inwoners. "11.000 mensen brachten de nacht door in in totaal 258 opvangcentra. Het was voor iedereen een lange nacht", zegt medewerkster Catherine Barde aan de BBC.

Een burger mailt BBC dat de overstroming in Staten Island veel zwaarder is dan gevreesd. "Ik heb met vrienden en collega's gesproken. Hele gebieden staan onder water, sommigen zitten vast in hun huis dat onder water staat. Een belangrijk kruispunt is ook ondergelopen, en er zitten mensen vast in hun auto's", meldt Sean Gorelik.

Sandy, ondertussen 'maar' een tropische storm meer, hangt momenteel boven het zuiden van de staat Pennsylvania. De storm gaat nog steeds gepaard met hevige rukwinden en zal nog een tijdje westwaarts trekken alvorens naar het noorden te keren en 's avonds langs de westzijde het noorden van de staat New York binnen te trekken. Het weercentrum waarschuwt ondertussen nog voor wateroverlast: "Ook al trekt het water in de kustregio's weer weg, stormtij en hoog water kunnen in de droge streken langs de kust wel nog voor overstromingen zorgen."

Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, zegt dat in zijn staat zo'n 2,4 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten. Zo'n 95 procent van de stad Newark zit zonder stroom. Eerder zei de burgemeester van New York al dat er net geen 2 miljoen inwoners van zijn stad in het donker zitten.

Beeld EPA

Massachusetts werd minder hard getroffen door Sandy dan New York, maar ook hier zijn er stroomproblemen. Ongeveer een miljoen inwoners van de staat zitten zonder stroom.

De kracht van Sandy wordt nog maar eens gedemonstreerd: een schip van 51 meter lang werd het land opgeduwd door de orkaan. Dat gebeurde in Staten Island, zo meldt ABC News. Onderstaand filmpje toont de onwaarschijnlijke beelden.

In het New Yorkse Harlem kan men al aan de opkuis beginnen. Het water van de Hudsonrivier stond er tijdens de nacht kniehoog, maar daar blijft enkel nog een dun modderspoor achter op de wegen. Afgeknakte takken bedekten de straten. Anders dan in de lager gelegen delen van Manhattan beschikken de mensen in het noordwestelijke deel over stroom. Ook de mobiele telefoonnetwerken functioneren er. De gebouwen en straten aan de andere oever van de Hudson in de staat New Jersey daarentegen blijven in het duister gehuld.

Beeld BELGA

Niet alleen inwoners van de getroffen staten worden gegijzeld door Sandy, reizigers over de hele wereld zitten vast op luchthavens, in hotelkamers of wachten thuis op een telefoontje dat ze alsnog op vakantie kunnen vertrekken. In totaal werden gisteren en vandaag meer dan 13.500 vluchten gecancelled, voor morgen zijn er ook al meer dan 500 vluchten geschrapt. Hoeveel reizigers getroffen zijn is onmogelijk te schatten.

Sandy mag dan in kracht afnemen en wegtrekken, het is nog niet voorbij. Het hele noordoosten van de Verenigste Staten kan zich nog 5 dagen lang verwachten aan bij tijden hevige regenval. Sandy trekt weg via het westen, het binnenland dus.

De dag breekt aan in Manhattan, weldra wordt de omvang van de schade ook voor veel New Yorkers echt goed zichtbaar. De politiediensten NYPD zijn massaal in de straten aanwezig. Het waait nog steeds behoorlijk hard, al zou het ergste voorbij moeten zijn. Onder 25th Street heeft niemand stroom. Zoals eerder gemeld gaat het om bijna 2 miljoen New Yorkers, of bijna een kwart.

De brand in wel 50 woningen in Queens woedt nog altijd voort. De wind wakkert het vuur aan en stuwt de vlammen naar omliggende woningen, wat het blussen bemoeilijkt. "Het helpt niet dat we moeilijk aan bluswater geraken", zegt woordvoerder van de brandweer Danny Glover aan de krant de New York Times.

Beeld AP

Waar in New York City water uit de kraan komt, is het drinkbaar en veilig voor consumptie. Dat meldt de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, via Twitter. Hij vraagt de inwoners ook nog om omgevallen bomen te melden via sms om de lijnen van de hulpdiensten niet te overbelasten.

Niet enkel New York City is getroffen door de orkaan Sandy, al kreeg ze het wel het hardst te verduren.

In Boston werd vanochtend (plaatselijke tijd) het openbaar vervoer weer geopend voor het publiek, al wordt wel gewaarschuwd voor vertragingen. Via Twitter houdt het openbaar vervoersysteem de reizigers op de hoogte van welke lijnen rijden, welke niet en welke met vertraging. Om een voorbeeld aan te nemen!

Philadelphia houdt openbaar vervoer en scholen vandaag nog gesloten maar kwam er vanaf met enkele ontwortelde bomen en overstromingen in de buurt van Delaware River.

De staat New Jersey heeft 120 extra ambulances aangevraagd bij de National Ambulance Contract om de verschillende reddingsoperaties te kunnen ondersteunen. Dat kondigde de staat zelf aan via Facebook.

Eerder berichtten we al dat het dodental volgens sommige bronnen is opgelopen van 15 naar 16. Ook nieuwszender CNN maakt nu gewag van twee doden, in plaats van één, in de staat Maryland. De juiste omstandigheden zijn voorlopig niet duidelijk.

Belgen in moeilijkheden door Sandy kunnen terecht op deze twee telefoonlijnen: +1 202-352-6428 (Ambassade van Washington) of op +1 917 597 3410 (Consulaat Generaal in New York). Afhankelijk van de situatie zou de ambassade in Washington vandaag in de loop van de dag eventueel heropend worden. Door de sluiting van de ambassades is er geen duidelijkheid of er Belgen in de States in nood zijn door de orkaan.

Dat er veel Amerikanen zonder stroom zitten wisten we al (naar schatting zo'n tien miljoen). De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo weet ook te melden hoeveel het er zijn voor New York City zelf: 1.943.572 New Yorkers. In de stad zelf wonen 8,2 miljoen mensen, dus bijna 1 op 4 heeft geen stroom.

De reikwijdte van orkaan Sandy is enorm, en deze kaart van Google toont ook hoé enorm. De bliksemtekentjes duiden aan waar er allemaal stroomonderbrekingen zijn. Het is duidelijk dat het hele noord-oosten van de States lijdt onder de doortocht van Sandy. Volg de toestand via deze crisismap.

Beeld Google

Na enkele uren down time is de site van de Huffington Post beperkt terug online. De nieuwssite brengt voorlopig enkel updates rond orkaan Sandy.

De metrolijnen in New York blijven vandaag gesloten voor het publiek. Zeven tunnels zijn onder water gelopen, wat vooral de lijnen tussen Manhattan en Brooklyn, en Manhattan en Queens treft.

Eerder werd gezegd dat het tussen 14 uur en 4 dagen zou kosten om het water te verwijderen uit de metrotunnels. Momenteel wordt met man en macht geprobeerd te voorkomen dat het corrosieve zeewater cruciale installaties beschadigt.

De metro is de belangrijkste vorm van vervoer in de stad die nooit slaapt: dagelijks stappen er 5,2 miljoen mensen in een metrowagon.

President Barack Obama heeft de staat van 'grote ramp' uitgeroepen. Door die beslissing komen federale fondsen vrij voor getroffen personen in de county's Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk, New Jersey en Queens

De straten van Manhattan zijn herschapen in rivieren, transformatorstations van elektriciteitscentrales zijn ontploft, en brandweerlieden hebben moeilijkheden om snel te reageren op brandende gebouwen.

Beeld REUTERS

De Wall Street Journal berekende al dat orkaan Sandy meer dan 10 miljard dollar (7,7 miljard euro) zou kunnen kosten aan verzekeringsclaims. Dat is veel meer dan bij orkaan Irene, vorig jaar. Deze foto toont waarom: Sandy is vele malen krachtiger en groter dan Irene. De economie lijdt zo'n 10 miljard dollar per dag schade, zelfs de beurzen liggen stil.

Beeld UNKNOWN

In de staat New Jersey is het beukende water door een een dijk gebroken. Daardoor werden de gemeentes Moonachie, Little Ferry en Carlstadt bedolven door een vloedgolf van anderhalve meter hoog. Er zouden verlopig geen doden gevallen zijn, maar de drie dorpen zouden volledig verwoest zijn.

Orkaan Sandy gevisualiseerd op een zogenaamde 'wind map', een kaart die de winden overal in de States toont. Er is geen ontkennen aan: Sandy is groot en krachtig. Bekijk de live veranderingen via deze url.

Beeld http://hint.fm/wind/

Sandy begint af te zwakken. Momenteel haalt de tropische depressie nog constante windsnelheden van 75 kilometer per uur, met pieken tot 100 km per uur. Toen Sandy aan land kwam in New Jersey was dat nog constant 130 kilometer per uur. De grootste problemen zal de neerslag geven. Hevige stortbuien worden verwacht, en ook een halve meter sneeuw is mogelijk in West Virginia. In New York trekt het water stilaan terug de oceaan in, al zal de waterspiegel bij het volgende hoog tij nog steeds ongeveer een meter hoger dan normaal zijn.

Beeld PHOTO_NEWS

Volgens persagentschap Reuters zouden er intussen 16 mensen in de Verenigde Staten en Canada overleden zijn tijdens de doorkomst van Sandy. Eerdere bronnen spraken van 14 mensen. De doden in de VS vielen in New York, New Jersey, West Virginia, Connecticut, Pennsylvania en Maryland. De slachtoffers kwamen om het leven door omvallende bomen, elektrocutie en een verkeersongeval. In het Canadese Toronto kwam een vrouw om het leven door rondvliegend puin.

Bij de ondergelopen delen in het zuidelijke deel van Manhattan bevindt zich ook de bouwput van Ground Zero. De overstromingen zetten een deel van het eiland onder water. Ook datacenters en webhosters werden getroffen door het water, en nadat noodgeneratoren het lieten afweten werden grote sites als The Huffington Post, Gawker en Gizmodo uit de lucht gehaald.

De bouwput van Ground Zero loopt onder door de hevige regen die orkaan Sandy met zich meebracht.Beeld AP

Orkaan Sandy heeft gisterenavond en vannacht zwaar huisgehouden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Intussen is Sandy afgezwakt tot een tropische depressie, die zich niet meer voedt met zeewater maar met de temperatuurverschillen die Sandy tegenkomt. Daardoor worden hoge windsnelheden ingeruild voor zware regen-, sneeuw- en hagelbuien. Voor de kuststeden zoals Atlantic City en New York is het kwaad echter al geschied, met zware overstromingen tot gevolg. Wij blijven alle ontwikkelingen ook vandaag nog live voor u volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234