Maandag 06/07/2020

Geneesmiddelen

"Hepatitis C genezen moet goedkoper"

Beeld © REUTERS

Ngo Dokters van de Wereld tekent verzet aan tegen Sovaldi, het dure geneesmiddel tegen hepatitis C. Het middel is volgens de ngo niet innovatief genoeg voor een patent. "Bovendien is de kostprijs schandalig hoog."

Er is opnieuw ophef ontstaan over Sovaldi, het nieuwe wondermedicijn tegen hepatitis C van fabrikant Gilead. Ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld (DvdW) tekent vandaag verzet aan tegen het geneesmiddel bij het Europees Octrooibureau (EOB). "Het middel is helemaal niet innovatief genoeg om te patenteren", zegt Frank Vanbiervliet van DvdW. "Bovendien kost het schandalig veel. Dit is niet langer houdbaar voor het systeem."

Sovaldi is het eerste medicijn dat de ziekte daadwerkelijk geneest. Ook in België wordt het sinds kort terugbetaald, weliswaar aan strenge voorwaarden. In een eerste fase komen enkel de ziekste patiënten in aanmerking. Die kunnen alleen maar op een terugbetaling rekenen als ze langsgaan bij een arts die verbonden is aan een universitair ziekenhuis. Een maatregel die wrevel wekte bij de specialisten in de algemene ziekenhuizen.

Die maatregelen zijn nodig om de hele kwestie betaalbaar te houden. Sovaldi kost namelijk handenvol geld. Een behandeling van drie maanden gaat van 41.000 tot 80.000 euro. Ons land heeft volgens het Riziv een prijs van ongeveer 41.000 euro onderhandeld. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk betalen respectievelijk 41.000 en 44.000 euro.

"Dit terwijl de productiekost amper 100 dollar (88 euro) bedraagt", zegt Frank Vanbiervliet van DvdW. "Zoiets is niet houdbaar. Telkens weer beweren farmabedrijven dat zo'n prijzen noodzakelijk zijn, omdat ze dat geld nodig hebben voor onderzoek en ontwikkeling. Maar in werkelijkheid gaan de winsten daar helemaal niet naartoe."

Het is de allereerste keer dat in Europa een medische ngo verzet aantekent tegen een patent om zo een betere toegang tot medicijnen te verzekeren. DvdW maakt zich evenwel sterk dat het kan. In India leidde een gelijkaardig actie tot een weigering van het patent. Vanbiervliet: "De molecule van het geneesmiddel is niet vernieuwend genoeg. Ze bestond al, er zijn gewoon heel kleine aanpassingen aan zijn gebeurd. Dat is niet voldoende om daar zo'n exuberante bedragen voor te vragen." Een redenering die het Indiase octrooibureau alvast volgde. Hoe Europa zal reageren op het verzet, zal nog moeten blijken. Krijgt DvdW gelijk, dan kunnen er gemakkelijk generische versies van het geneesmiddel op de markt komen, aan veel lagere prijzen.

Vooral kwetsbare mensen getroffen

Voor de medische ngo is het vooral belangrijk dat zo veel mogelijk mensen toegang krijgen tot Sovaldi. "Alle hepatitis C-patiënten zouden hier gebruik van moeten kunnen maken. Zowat 80 procent van de nieuwe besmettingen doet zich voor bij mensen uit een kwetsbaar milieu. Mensen die vaak erg moeilijk hun weg vinden naar de gezondheidszorg. Zo'n prijzen bemoeilijken die toegang nog."

Hepatitis C is een zware leverziekte die jaarlijks wereldwijd 350.000 levens eist. In België alleen al komen er elk jaar 1.500 nieuwe infecties bij. In totaal zijn naar schatting 70.000 Belgen met het virus besmet. De huidige behandeling zorgt voor zware nevenwerkingen, maar zonder medicatie leidt de ziekte tot leverschade, kanker en andere levensbedreigende aandoeningen.

Bij Gilead waren ze nog niet op de hoogte van het verzet. "Maar het is niet de eerste keer dat patenten in twijfel worden getrokken", zegt Nicolas Gouwy, algemeen directeur van de afdeling België-Luxemburg. "Zoiets gebeurt regelmatig. Wij geloven sowieso in de sterkte van onze patenten. Sovaldi is erkend als innovatief product."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234