Zondag 27/11/2022

Game

Help een Syrische vluchtelinge met haar oversteek in 'Bury Me, My Love'

Een van de 'foto's' die uw fictieve Syrische echtgenote u stuurt in 'Bury Me, My Love'. Beeld The Pixel Hunt
Een van de 'foto's' die uw fictieve Syrische echtgenote u stuurt in 'Bury Me, My Love'.Beeld The Pixel Hunt

De meeste smartphonegames zijn onnozele niemendalletjes. Maar niet Bury Me, My Love, een pakkend stuk interactieve fictie waarin uw personage zijn echtgenote, een Syrische vluchtelinge, doorheen de vele valkuilen van haar gevaarlijke trip naar Europa loodst.

Ronald Meeus

"Majd! Er is een kind gestorven in mijn armen!", blikkert een bericht op het notificatiescherm van mijn iPhone. Ik heet niet Majd, maar het bericht dat Nour me net stuurde snerpt niettemin door mijn geest. Het wordt stilaan duidelijk dat mijn fictieve echtgenote haar trip van Syrië naar de Griekse eilanden en vervolgens Europa, waar ze ons nieuwe leven al zal voorbereiden, niet meteen een plezierreisje is. Smokkelaars proberen haar/ons te bedotten. Ik moet haar smeken om iets meer geld te betalen voor de minder volle boot om de Middellandse Zee over te steken. Haar vanop een afstand helpen om het verschil te zien tussen een namaak-reddingsvest en een echte. Haar helpen met het maken van de juiste keuzes, kortom, die het belangrijkste gameplay-element vormen in Bury Me, My Love, een smartphonegame ontwikkeld door de Franse gamestudio The Pixel Hunt en mede geproduceerd door cultuurmediagroep Arte.

Een greep uit de berichten waaruit 'Bury Me, My Love' bestaat. Beeld The Pixel Hunt
Een greep uit de berichten waaruit 'Bury Me, My Love' bestaat.Beeld The Pixel Hunt

Journalistieke game

Het is een game met uitstekend geschreven dialogen, waaruit de warmte opwelt van échte tekstberichten die hadden kunnen worden verstuurd tussen twee echtelieden die gedurende lange tijd van elkaar gescheiden zijn. Dat komt voor een stuk omdat Bury Me, My Love in zekere zin een journalistiek product is: het is gebaseerd op een reportage in de Franse krant Le Monde, en voor het schrijven van het verhaal praatten medewerkers van de studio met een tiental vluchtelingen over de dagelijkse kommer tijdens hun reis.

Een krachtige vondst, die zowel dat narratieve element als het speelfactor in de keuzes extra panache geeft, is het feit dat de game in real time kan worden gespeeld: Nours berichten kunnen dan onverhoeds op uw smartphonescherm terechtkomen, waardoor u ook meteen kunt/moet antwoorden, net zoals u dat bij uw echte dierbaren zou doen.

Weer een 'foto', deze keer van de markt in Izmir, waar vluchtelinge Nour onder meer haar reddingsvest moet kopen. Beeld The Pixel Hunt
Weer een 'foto', deze keer van de markt in Izmir, waar vluchtelinge Nour onder meer haar reddingsvest moet kopen.Beeld The Pixel Hunt

Tekstadventure

Bury Me, My Love kan het beste worden gekwalificeerd als een tekstadventure: een soort interactieve roman die relatief populair was op huiscomputers in de jaren 80, met semiliteraire pareltjes als A Mind Forever Voyaging, Borrowed Time en Mindfighter. Het genre kende de afgelopen jaren een kleine remonte op mobiele apparaten, ook gebruikmakend van de nieuwe interactievormen die ze met zich meebrachten. Reigns liet u bijvoorbeeld regeren over een middeleeuws koninkrijk door Tinder-gewijs uw beslissingen te laten swipen. En A Normal Lost Phone parkeerde zijn vertelling in de berichten op de smartphone van een fictieve vermiste jongere. Op diezelfde manier ontleent ook Bury Me, My Love zijn vormelijkheid en spelmechaniek aan het feit dat chatdiensten als WhatsApp voor Syrische vluchtelingen die naar Europa reizen een cruciale overlevingstool zijn.

Soms mochten er iets meer consequenties vasthangen aan de keuzes die je maakt in de game: ik had zelden het gevoel dat ik een ingrijpend verschillende uitkomst had gemist. Maar dat was wellicht niet de prioriteit van de makers: het ging hen er duidelijk meer om een opperste emotionele resonantie brengen in alle gebeurtenissen. En daarin zijn ze, met deze kleine maar aangrijpende brok interactieve fictie, met vlag en wimpel in geslaagd.

Bury Me, My Love verscheen voor iOS en Android, 3,49 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234