Voor u uitgelegdWetenschap
Hebben we vis wel nodig om omega 3 binnen te krijgen?
Een kwart van de visvangst wordt verwerkt tot visolie. Kunnen we dan niet beter gewoon een harinkje eten? Of zijn er nog andere, diervriendelijkere manieren om omega 3 in je lichaam te krijgen?
Goed voor hart en vaten en het helpt mogelijk ook bij andere ziektes zoals depressie en dementie: vette vis. Niet voor niets dat sommige voedingexperts adviseren om één keer per week vette vis te eten, vanwege de omega-3 die erin zit. We moeten dit bijzondere vetzuur via voeding binnenkrijgen omdat ons lichaam zelf geen omega-3 kan aanmaken.
Maar de ene omega 3 is de andere niet. Het type alfa-linoleenzuur (ALA) komt vooral voor in lijnzaad en walnoten, terwijl eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) vooral voorkomen in vette vis. Visolie wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen, van babyvoeding tot margarine en vissticks. Er worden ook capsules van gemaakt.
De vraag naar pillen is toegenomen en dat heeft een keerzijde, weet Martin de Vries, medeoprichter van Daily Supplements. “De oceanen worden leeggeschept en dat gaat ten koste van de planeet.” Vooral sardines, ansjovissen en haringen worden tot vismeel en visolie verwerkt. “Hele vissen gaan door de gehaktmolen voordat de voor de mens eetbare delen eraf zijn gehaald”, voegt Ludo van de Wiel van het Nederlandse Arctic Blue toe.
‘Vis is overbodig’
Voor veel visolie wordt de zee voor de kust van onder andere Peru intensief bevist. Bij de vangst van ansjovis en sardientjes is bijvangst een probleem, zegt De Vries. Zoals dolfijnen die in netten verstrikt raken. En ansjovis en sardientjes zelf vormen een belangrijk onderdeel van de voedselketen voor onder andere vogels, dolfijnen en walvissen.
Voor de nodige omega 3 kun je ook de vis zelf eten, weet Van de Wiel. “Een haring is een schone vis en bevat ongeveer net zo veel omega 3 als vijf gemiddelde visoliecapsules.”
De Vries gaat een stap verder: “Voor omega 3 is vis volledig overbodig. Het is een beetje alsof je zegt: wortelen zijn goed voor je ogen, dus ik eet een konijn op. We moeten af van de term visolie, het is omega 3-olie.”
Bij de vegan supplementen van Daily komt er volgens De Vries geen vis aan te pas. “Onze omega 3 komt uit algen”, zegt De Vries. Die techniek ontstond ruim tien jaar geleden. “Vissen zijn rijk aan omega 3 door het eten van algen. Met onze omega 3-capsules van algenolie kunnen we 25 procent van de wereldwijde visvangst tegengaan.”
Ook omega 3-specialist Van de Wiel verkoopt algenoliesupplementen en verwacht dat er binnen tien jaar meer algenolie dan visolie wordt verkocht. In de overgangsfase biedt hij ook omega 3 van vis aan. “Wel met het duurzame MSC-keurmerk, omdat het volledig is gemaakt van filetsnijresten. Daar wordt vis niet speciaal voor gevangen. De visfilet ligt in de supermarkt en van wat overblijft maken wij olie.”
Schoner dan visolie
Kwalitatief is algenolie net zo goed als omega 3-olie van vis, zegt Van de Wiel. Het voordeel van algenolie is volgens De Vries dat deze olie van nature schoner is dan visolie. “De ruwe olie die uit vissen wordt geperst is zo giftig dat die eerst moet worden gefilterd.”
Het oordeel? Eén keer per week vette vis is een makkelijke bron van omega 3. Hou je niet van vis en wil je een capsule? Gebruik dan in ieder geval capsules die worden gemaakt van snijresten (met MSC-keurmerk), zodat vissen niet onnodig worden doodgemaakt. Nog beter: voor omega 3 zijn we niet afhankelijk van vis, algenoliecapsules zijn een nog betere keuze. Ze zijn over het algemeen wel iets duurder.