Vrijdag 09/12/2022

Apple HomePod

Hé, slimme speaker, wat heb ik eigenlijk aan jou?

Bezoekers verdringen zich voor een glimp van de nieuwe Apple HomePod.  Beeld AFP
Bezoekers verdringen zich voor een glimp van de nieuwe Apple HomePod.Beeld AFP

Drie jaar na zijn Watch heeft Apple weer een 'echt nieuw' gadget aan zijn publiek gepresenteerd. De HomePod, een slimme speaker. Amazon en Google gingen Apple voor. Wat hebben we eraan?

Bard van de Weijer en Laurens Verhagen

1. Een slimme speaker, wat is dat?

Apple begeeft zich met de HomePod in de arena van de zogenoemde slimme thuisspeakers: handzame kastjes die niet alleen muziek afspelen, maar ook reageren op spraakopdrachten. Apple is hier bepaald niet de eerste mee. Amazon introduceerde twee jaar geleden de Echo, een jaar later door Google gevolgd met de Home. De twee maken nu ook de dienst uit in deze snel groeiende markt.

De slimme cilinders worden gevoed met gesproken vragen en opdrachten als: wat is er in het nieuws, wat voor weer wordt het, bestel een taxi of demp de lichten. Daarnaast spelen ze uw favoriete muziek af.

Apple gooit het over een iets andere boeg en zet de muziek centraal. De HomePod is volgens zijn maker een verdomd goede speaker. In combinatie met - uiteraard - Apple's eigen onlinemuziekdienst Apple Music moet de box volgens hoogste baas Tim Cook thuisaudio opnieuw uitvinden. Zo bezien is de HomePod een Sonos-box zonder directe ondersteuning voor Spotify, maar met Siri, de pratende hulp die ook op iPhones zit.

Google Home. Beeld AP
Google Home.Beeld AP

2. Werken die speakers ook goed?

Slimme thuisassistenten zijn zo goed als de kunstmatige-intelligentiemachine die erbij hoort. En die staat in veel opzichten pas in de kinderschoenen. De ontwikkelingen gaan snel, maar wie op zijn smartphone weleens gebruik maakt van bijvoorbeeld Siri, zal zelf merken dat er nog een wereld van onbegrip is tussen de goedwillende assistent en zijn ongeduldige baasje.

Spraak is een stuk minder eenduidig te interpreteren dan getikte commando's of het klikken op icoontjes. Niet voor niets investeren alle grote technologiebedrijven momenteel miljarden in kunstmatige intelligentie en spraakgedreven technologie. De voordelen van het spreken zijn immers evident, zeker in omgevingen als keukens, huiskamers en auto's. En al die bedrijven willen in het centrum van het huis zijn met hun apparaten. Daarnaast is uiteraard de geluidskwaliteit van de box zelf van belang.

Een journalist van Wired is na eerste luistering diep onder de indruk van de HomePod: "Verbazingwekkend luid voor zo'n klein apparaat." In vergelijking met de Echo van Amazon en de Sonos Play3 zou de HomePod er met een vol en 'gebeeldhouwd' geluid uitspringen. De liefhebber kan ook verschillende HomePods in zijn huis zetten, zodat ze samen één systeem vormen.

De Apple HomePod. Beeld AFP
De Apple HomePod.Beeld AFP

3. Wat is de rol in de huiskamer?

Een goede muziekspeler is prettig, interessanter is de vraag wat deze butlerspeakers in het dagelijks leven kunnen betekenen. Kunnen ze worden gebruikt om het huishouden op rolletjes te laten lopen? In België hebben nog niet veel gezinnen ervaring opgedaan met de praatstaven, in het buitenland inmiddels wel. Daar blijken ze geliefd in de keuken, bijvoorbeeld omdat ze recepten kunnen opdiepen en voorkauwen terwijl de thuiskok met zijn handen deeg staat te kneden.

Wat ook kan: mondeling een verzoek indienen om de laatste Netflix-aflevering af te spelen op de tablet op het aanrecht. En als het tegenvalt: 'Volgende aflevering' (in het Engels, voorlopig dus nog).

De Amazon Echo. Beeld REUTERS
De Amazon Echo.Beeld REUTERS

Verder zijn de hulpjes goed in Triviant, omdat feitelijke informatie nu eenmaal makkelijk online te vinden is. Googles Home zal bij een quiz beter presteren dan de Echo van Amazon, blijkt uit een test door Wired. Hoe Apples HomePod, die is gebaseerd op spraakassistent Siri, het doet, is nog niet bekend. Voorlopig schieten Siri's intellectuele capaciteiten nog tekort en wordt ze de komende maanden bijgeschoold.

"Vraag Roomba of hij de keuken nog een keer doet." In de ideale wereld zijn slimme praatpalen echte assistenten die andere robots in huis aan het werk zetten. Een enkele zuigrobot is on speaking terms met de Echo; slimme ledlampen zijn al spraakbediend, net als de slimme thermostaat. Ook een enkele luchtreiniger of plafondventilator kan overweg met spraakopdrachten, maar het aanbod is nog beperkt. 'In de toekomst' is alles mogelijk, stellen zieners, maar die toekomst beperkt zich voorlopig nog tot bevlogen toespraken van de bazen van Google, Amazon en Apple.

4. Hoe zit het dan met mijn privacy?

Praatpalen als de Google Home en Amazon Echo staan op plaatsen waar geborgenheid heerst: de huiskamer, keuken, badkamer, slaapkamer. Ze horen daar alles wat u zegt en zodra u iets van ze wilt weten, worden uw zinnen doorgebriefd naar de thuisbasis, ofwel de cloud, waar de servers van Google en Amazon het brein van uw praatpaal vormen. Hier wordt uw zoekvraag ontrafeld, omgezet in tekst die door kunstmatige intelligentie wordt geanalyseerd, waarna het antwoord retour gaat naar de speaker thuis. In fracties van seconden. Uw vragen worden bewaard. Dat is eng. Al is het niet nieuw, want uw onlinezoekgedrag wordt ook al vastgelegd via smartphone, pc en smart tv. Dit is slechts een nieuwe vorm. Problematisch aan praatstaven is dat mensen zich niet altijd bewust zijn dat er iemand klaar staat om mee te luisteren.

Op de techbeurs van Apple wordt de HomePod met veel enthousiasme onthaald. Beeld AFP
Op de techbeurs van Apple wordt de HomePod met veel enthousiasme onthaald.Beeld AFP

Geruststelling: 'we' worden niet constant afgeluisterd. Pas als de magische woorden 'Oké Google' of 'Hé Siri' worden uitgesproken, schrikt het apparaat wakker uit zijn halfslaap en worden uw zinnen naar de thuisbasis gestuurd. Alles wat u daarvoor hebt gezegd, gaat het ene oor in en het andere uit. Vragen worden versleuteld voor ze over het net gaan, waardoor het voor snoodaards zo goed als onmogelijk is mee te luisteren. Al weten we niet wat geheime diensten al of niet kunnen en of ze wellicht in staat zijn de apparaten op afstand te activeren zonder dat u dat weet.

Concrete privacydilemma's zijn er ook al: de Amerikaanse politie eiste enkele maanden geleden toegang tot zoekgegevens van een Echo-speaker, naar aanleiding van een moord. Amazon weigerde die gegevens aanvankelijk af te staan, maar ging akkoord toen de eigenaar van de speaker verklaarde geen bezwaar te hebben tegen het delen van de informatie.

5. Hé Siri, wanneer kan ik hem bestellen?

Apple HomePod kost de lieve som van 349 dollar (omgerekend 310 euro) in de Verenigde Staten. Dat is nogal een andere prijscategorie dan de 180 dollar die de Echo kost en de 130 dollar van Google Home. Beide apparaten zijn echter nog altijd niet in België beschikbaar. Het is nog onduidelijk wanneer dat wel gaat gebeuren. Aangezien de spraaktechnologie centraal staat, is het geen kwestie van simpelweg een Nederlandstalige handleiding maken. Het maken van een goede Nederlandse assistent is veel, heel veel werk. De HomePod is vanaf december verkrijgbaar, maar in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten, Australië en Engeland. Over België is nog niets duidelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234