Dinsdag 20/08/2019

gamenieuws

Guitar Hero-opvolger is een muzikaal kwartetspel

Met een muzikaal kaartspel, dat spelers miljoenen remixes laat maken van een driehonderdtal muzieknummers, lanceert het Amerikaanse muziekgamebedrijf Harmonix in september eindelijk een ware opvolger voor zijn iconische Guitar Hero- en Rock Band-games. Het concept van 'Dropmix' ligt erg ver van dat van die klassiekers, maar de technische basisfilosofie erachter is precies dezelfde.

Het speelbord van 'Dropmix'. Beeld Harmonix

Twaalf jaar geleden bracht Harmonix, een Amerikaans spellenbedrijf dat in de jaren 90 werd opgericht in Cambridge, Massachusetts, een ware revolutie naar de gameconsole met Guitar Hero, een game waarin spelers de gitaarlijn van honderden muzieknummers mochten natokkelen op een plastic gitaartje. Het werd een enorm succes, dat ook mee leidde tot onenigheid met uitgever Activision, waardoor het bedrijf een concurrent voor zijn eigen product ging maken met Rock Band, waarin spelers op dezelfde manier ook de bas, drum en zang mochten nabootsen. Beide titels verdwenen een zestal jaar geleden ineens van het toneel, om nooit meer echt terug te keren: zowel Rock Band 4 als diens eveneens hernieuwde erfconcurrent Guitar Hero Live werden commerciële flops. Maar in de tussentijd was Harmonix op iets heel nieuws aan het broeden. 

Dat nieuwe product heet Dropmix, en draait niet langer om plastic muziekinstrumenten: in plaats daarvan komt er in september, voor een winkelprijs van 100 euro, een centrale muziekconsole op wiens centrale speelblad in essentie een soort muzikaal kaartspel kan worden gespeeld. De speler zijn smartphone of tablet, die hij in het toestel kan monteren, doet dienst als computer en luidspreker, en draait ook de centrale Dropmix-app.

Kaartje leggen

Bij het basispakket zitten 60 glossy speelkaarten, die elk een muzieknummer vertegenwoordigen, en die op een van de vijf slots op de centrale console moeten worden gelegd. Bij één kaart begint er ook slechts één van vijf muziekkanalen in het nummer te spelen: dat kunnen de drums zijn, de zang, basgitaar, enzovoort, afhankelijk van de plaats waar de kaart wordt neergelegd. Speel vervolgens een ander nummer van de zestig kaarten (of de meer dan tweehonderd uitbreidingskaarten die in themapakketten of Panini-eske willekeurig bij elkaar geperste kaartjes worden verkocht), en dat éne kanaal daarvan wordt erbij afgespeeld. Zo kunnen spelers miljoenen mash-ups creëren van bestaande pop-, rock-, elektro en hiphopnummers. "We willen dat iedereen het plezier van mixen en muziek maken voelt", zegt gamedesigner Jonathan Mintzen in het Britse videogameblad Edge.

Maar er zit, buiten dat mixen met kaarten, ook een competitief kaartspel in, met kaarten die verschillende krachten hebben, zoals de oude kwartetspellen of de fantasygame Magic: The Gathering. Het is daarin de bedoeling om de tegenstander zijn kaarten tactisch weg te spelen, en het speelbord te domineren.

Zelfde technologie

Het concept van Dropmix lijkt erg ver te liggen van de plastic muziekinstrumenten in Guitar Hero en Rock Band, maar de technologie die aan de basis van al die games ligt komt van dezelfde bron. Alle producten van Harmonix putten entertainment uit de ontleding van muziek tot zijn kleinste bouwstenen, een technologisch concept dat verder bouwt op de Seed Music System-technologie, die Harmonix-oprichters Alex Rigopoulos en Eran Egozy in de jaren 90 bedachten aan het Massachusetts Institute of Technology. De thesis van beide heren, en de muziekanalyse die ze daarin ontwierpen, vormt al twee decennia lang de basis voor alles wat Harmonix doet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden