Zaterdag 01/04/2023

"Grootbanken investeren massaal in fossiele brandstoffen"

null Beeld

Banken investeren nog steeds massaal in fossiele brandstoffen, schrijven De Standaard en Le Soir. Voor de grootste groepen die op de Belgische markt actief zijn, ging het de afgelopen twee jaar om 40 miljard euro, berekende de Klimaatcoalitie. Met een nationale campagne roept het platform de banken op om deze middelen weg te halen. Naast de impact op het klimaat vormen deze investeringen immers een financieel risico en dreigen de banken met lege handen achter te blijven.

SPS

De investeringen waarvan sprake omvatten leningen aan en aandelen van beursgenoteerde bedrijven met de grootste steenkool- en oliereserves, alsook elektriciteitsbedrijven met de grootste productiecapaciteit op basis van steenkool. In de studie is ook de uitgifte van obligaties en aandelen voor die bedrijven opgenomen, waar banken slechts tussenpersoon spelen. "Maar met die uitgiftes worden fossiele energieprojecten gefinancierd en dus zijn ze opgenomen in het onderzoek", zegt de Klimaatcoalitie, een platform dat 62 leden uit de milieubeweging, Noord-Zuidbeweging, vakbonden en socio-culturele sector groepeert.

BNP Paribas, de Franse moeder van BNP Paribas Fortis, blijkt met 30,36 miljard euro de grootste investeerder, waarvan ruim de helft via de uitgifte van obligaties en aandelen. Op de tweede plaats staat het Nederlandse ING, met 7,14 miljard euro. De Belgische banken KBC en Belfius (via fondsenbeheerder Candriam) volgen op ruime afstand, met respectievelijk 2,22 miljard en 697 miljoen euro aan investeringen. De Klimaatcoalitie stelt ook vast dat bijna de helft van het geïnvesteerde bedrag (19,41 miljard) nog steeds naar steenkool gaat, de meest vervuilende fossiele energiebron.

Het platform viseert de banken omdat die "een cruciale rol te spelen hebben in de broodnodige transitie naar een economie en samenleving met 100 procent hernieuwbare energie". Het wijst ook op de risico's van die investeringen, niet alleen voor het klimaat maar ook voor de financiële sector zelf. "Vermogensbeheerder Blackrock wees al op het gevaar van 'stranded assets', waarbij de banken uiteindelijk met lege handen dreigen achter te blijven."

Op www.bankroute.be circuleert een petitie om banken aan te sporen hun middelen weg te halen uit fossiele brandstoffen.

undefined

Uitdoofscenario

"ING is zijn kolenportefeuille systematisch en substantieel aan het afbouwen", reageert de bank. Dat is het gevolg van een nieuw kolenbeleid dat sinds november 2015 wordt gehanteerd. Toen werd bijvoorbeeld besloten om "met onmiddellijke ingang te stoppen met de financiering van nieuwe kolencentrales en nieuwe kolenmijnen voor het opwekken van elektriciteit".

De Nederlandse bank geeft wel toe dat ze nog altijd projecten financiert. "Dit komt omdat we eerder gemaakte afspraken en contracten met bestaande klanten moeten nakomen. Het opzetten van een financiering voor kolencentrales is immers een langjarig traject", klinkt het daarover. De bank benadrukt voorts dat ze "al miljarden euro's" heeft geïnvesteerd in windenergieparken, zonne-energie en de productie van aardwarmte.

Een zelfde geluid bij KBC, dat wat fossiele brandstoffen betreft een "actief desinvesteringsbeleid" voert. KBC nam naar eigen zeggen in september vorig jaar nieuwe beleidslijnen aan voor kredietverlening aan de energiesector en het verzekeren van hun bedrijfsactiviteiten. Daarbij engageert de bank zich onder andere om het aandeel van hernieuwbare-energiebronnen in de totale kredietverlening aan de energiesector tegen 2030 op te voeren tot minstens 50 procent. Nu gaat het om 42 procent.

Daarnaast heeft KBC bijvoorbeeld ook de financiering van steenkoolontginning en elektriciteitsopwekking op basis van steenkool onmiddellijk stopgezet (met uitzondering van Tsjechië, waar met een uitdoofscenario wordt gewerkt) en zal het de financiering van elektriciteitsopwekking uit olie stopzetten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234