Vrijdag 16/04/2021

NieuwsWetenschap

Groenetheesupplementen zorgen voor minder uitgesproken kenmerken van downsyndroom

Beeld ter illustratie. Beeld Shutterstock
Beeld ter illustratie.Beeld Shutterstock

Een van de hoofdbestanddelen van groenetheesupplementen beïnvloedt de gezichtsontwikkeling van kinderen met downsyndroom. Door het toedienen van de supplementen komen de karakteristieke gelaatskenmerken van het syndroom minder tot uiting. Dat blijkt uit een studie van Leuvense en Spaanse onderzoekers.

Eerder onderzoek uit Spanje heeft aangetoond dat de stof EGCG, die aanwezig is in groenethee-extracten, potentieel een gunstig effect heeft op de cognitieve vaardigheden van jongvolwassenen met downsyndroom. Deze nieuwe studie ging specifiek kijken naar de effecten van die stof op de gezichtsontwikkeling van kinderen met downsyndroom.

Twee onderzoeken werden daarvoor opgezet: aan de KU Leuven werden de groenetheesupplementen in verschillende dosissen getest op muizen. Spaanse onderzoekers uit een aantal instellingen voerden een observationele studie uit bij kinderen met en zonder downsyndroom.

Onderzoekers aan de KU Leuven dienden groenethee-extracten toe aan de pups in de baarmoeder van zwangere muizen, hetzij in een lage of hoge dosis. “Een lage dosis van de extracten had een positief effect op de muizen die model staan voor downsyndroom”, zegt professor Greetje Vande Velde, één van de hoofdauteurs van de studie. “Zestig procent vertoonde een gezichtsvorm die vergelijkbaar is met de controlegroep, dus die zonder model voor downsyndroom.”

“De hoge dosis daarentegen leverde meer gemengde resultaten op. In bepaalde gevallen raakt de gezichtsontwikkeling bij de muizen zelfs verstoord, met verdere misvorming tot gevolg. We stelden dit niet enkel vast in het model voor downsyndroom, maar ook bij andere muizen.”

Eerste levensjaren

De observationele studie in Spanje onderzocht 287 kinderen onder de achttien jaar. Bij de kinderen met downsyndroom waren er zowel kinderen die geen als wel groenetheesupplementen innamen.

In de jongste groep, kinderen tussen nul en drie jaar, stelden de onderzoekers vast dat de gezichtsverhoudingen 57 procent verschilden tussen de kinderen met downsyndroom en de kinderen zonder. Als kinderen van die leeftijd met downsyndroom groenetheesupplementen innamen, slonk dat verschil naar 25 procent. De karakteristieke gelaatskenmerken die gepaard gaan met het syndroom kwamen minder tot uiting: de kinderen met of zonder downsyndroom leken dus meer op elkaar.

Bij de tieners en jongvolwassenen, van dertien tot achttien jaar, was dit effect minder duidelijk. Zelfs na inname van de supplementen was het verschil tussen kinderen met en zonder downsyndroom nog meer dan 50 procent. Het lijkt er dus op dat groenethee-extracten de gezichtsontwikkeling vooral in de eerste levensjaren beïnvloeden, wanneer het gezicht en de schedel volop aan het groeien zijn.

‘Nog veel onderzoek nodig’

“We moeten deze bevindingen, en de potentiële voordelen die we hebben vastgesteld voor kinderen met downsyndroom, met de nodige voorzichtigheid interpreteren. Het gaat hier om voorlopige resultaten, gebaseerd op een observationele studie”, benadrukt professor Vande Velde. “Er is nog veel onderzoek nodig om de effecten en juiste dosering van supplementen met EGCG in te schatten. Dit vereist eerst meer basisonderzoek in het lab en vervolgens grote klinische studies met meer deelnemers en gecontroleerde toediening van deze supplementen.”

De studie is eind februari gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234