Zaterdag 25/05/2019

Wateroverlast

"Groendaken hadden overstromingen in Antwerpen met derde verminderd"

Beeld Thinkstock

Als de platte daken in het centrum van Antwerpen groendaken waren geweest, dan zou het gebied dat in 2016 overstroomde 30 procent minder groot geweest zijn en bij de overstromingen van 2013 29 procent. Dat blijkt uit simulaties aan de Afdeling Hydraulica van de KU Leuven. De Leuvense onderzoeker Vincent Wolfs maakte ze vanavond bekend tijdens een persontmoeting over het intelligente groendakexperiment bij beweging.net in Antwerpen.

"In het gebied in Antwerpen binnen de Leien, inclusief de Brederowijk en Antwerpen-Dam, vinden we ongeveer 770.000 vierkante meter platte daken", zegt Wolfs. "Dat is ongeveer 10 procent van de totale verharde oppervlakte. Als we dat allemaal van slimme groendaken zouden voorzien, zou dat een enorme impact hebben." Niet elk plat dak kan evenwel elk soort groendak herbergen.

Groendaken zijn in staat om bij regenval het water een tijdlang op het dak vast te houden. Een deel wordt opgenomen door de plantengroei op het dak, een ander deel verdampt en het resterende vloeit vertraagd naar de riolering. In geval van een wolkbreuk wordt gehoopt dat het groendak het water opspaart tot de riolen klaar zijn om het te verwerken. Volgens Wolfs blijkt uit simulaties met innovatieve groendaken dat deze in geval van piekafvoeren 50 procent van het water kunnen ophouden. In geval van een intelligente sturing is dat zelfs 80 procent.

Verdamping

In het kader van een samenwerkingsverband tussen Stadslab2050, KU Leuven, Brigaid, VegetalID, Sumaqua en Beweging.net werden eind 2017 drie soorten groendaken aangelegd op het dak van de Nationalestraat 111. Naast een conventioneel groendak (6 centimeter dikke grondlaag en 3 centimeter waterberging), werd er ook een Hydroventiv-groendak (8 centimeter grondlaag en 8 centimeter waterberging) en een OASIS-groendak (20 centimeter grondlaag en 8 centimeter waterberging) aangelegd.

Met de in de groendaken aanwezige meetapparatuur hebben de onderzoekers van de KU Leuven het effect nog niet kunnen meten van een wolkbreuk omdat die zich sinds de installatie eind 2017 hier nog niet voordeed. Wel stelden ze vast dat tot dusver meer dan de helft van het opgevangen hemelwater verdampt. Bij de Hydroventiv- en OASIS-groendaken stijgt dit verdampingspercentage tot 90 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.