Donderdag 29/09/2022

klimaatakkoord

Greenpeace wil snel concrete stappen van China en VS voor lagere CO2-uitstoot

Barack Obama is vandaag in het Chinese Hangzhou aangekomen om daar de top van de G20 bij te wonen. Beeld AP
Barack Obama is vandaag in het Chinese Hangzhou aangekomen om daar de top van de G20 bij te wonen.Beeld AP

De Amerikaanse president heeft op bezoek in China bevestigd dat ook de VS het klimaatakkoord van Parijs zal ratificeren. Eerder op de dag liet Peking hetzelfde van zijn kant weten. Greenpeace reageert verheugd, al "verwachten we nu snel concrete stappen om de CO2-uitstoot snel naar beneden te laten gaan".

Obama en de Chinese president Xi Xiping hebben in het Chinese Hangzhou samen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Staten de instrumenten ter ratificatie van dit verdrag overhandigd. De akkoorden viseren de klimaatswijziging tegen te gaan.

Toekomstige generaties kunnen de akkoorden van Parijs beschouwen als het "moment dat wij eindelijk hebben beslist onze planeet te redden", zei het Amerikaanse staatshoofd. "Uiteindelijk betekent het (verdrag) een keerpunt voor onze planeet".

Geciteerd door de conservatieve nieuwszender Fox voegde Obama eraan toe dat samenwerking "de enige beste kans is die wij hebben" om onze planeet te redden. "Dit is geen strijd die een land alleen kan voeren, hoe machtig het ook is."

Via een tolk viel Xi hem bij door te zeggen te hopen dat na de aankondiging door de VS en China andere landen nu ook in actie schieten. Eerder op dag ratificeerde immers ook het Chinese parlement de akkoorden.

China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de drijvende kracht achter de opwarming van de planeet.

"Krachtige impuls"

In Parijs kwamen bijna tweehonderd landen in december overeen om de uitstoot wereldwijd te beperken om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden. De akkoorden van Parijs zijn de meest omvattende ter zake, maar ze worden slechts van kracht dertig dagen nadat minstens 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de CO2-emissies ze ratificeren.

Ban Ki-moon toonde zich alvast optimistisch dat het verdrag voor het einde van het jaar in werking treedt. "U hebt een krachtige impuls gegeven", zo zei de topman van de volkerenorganisatie tegen beide staatshoofden.

Voor de ratificatie door China en de VS hadden 24 landen geratificeerd, maar zij tellen slechts voor 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Obama kan het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking laten treden.

"Concrete stappen zijn dringend nodig"

Ook Greenpeace heeft het over "heel goed nieuws". "Een akkoord bekomen is één ding. Ratificatie is de volgende stap en het is toch wel verrassend dat dit zo snel gebeurt. Hoe we er nu voor staan hebben we wellicht op het einde van dit jaar een werkelijk bindend akkoord, terwijl we algemeen hadden verwacht dat dat nog enkele jaren zou duren. We zijn dus heel blij", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

"Aan de ander kant verwachten we nu ook concrete stappen om de CO2-uitstoot snel naar beneden te halen", zegt Thijs. "Een concreet voorbeeld dat zal besproken worden op de G20 is het uitfaseren van de subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat is het soort stappen dat we nu moeten gaan zetten de komende jaren. Want snelle en drastische stappen zijn dringend nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234