Vrijdag 24/01/2020

Greenpeace begraaft symbolisch de dieselwagen tijdens Autoloze Zondag

Een honderdtal kinderen en sympathisanten van milieuorganisatie Greenpeace hebben naar aanleiding van de Autoloze Zondag symbolisch de dieselmotor ten grave gedragen in de Brusselse Belliardstraat. "Dieselauto's zijn even ongepast in stadscentra als een rokershoek in een ziekenhuis."

Greenpeace wilde met de actie de schadelijke uitstoot van dieselwagens aankaarten. De organisatie meet op de drukke Brusselse verkeersas sinds 12 september de uitstootwaarden en wilde het verschil aantonen met deze dag zonder, of met weinig, wagens. Na het eerst half uur op Autoloze zondag is de vervuiling van stikstofdioxide (NO2) al met een derde afgenomen tot 45 microgram per kubieke meter, aldus Greenpeace.

Het gezelschap trok in stoet door de Belliardstraat achter een kar met daarop een doodskist met onder meer een knalpot aan bevestigd. De dieselkist kreeg nadien een symbolische begrafenis, naast de tombe van de steenkool. Een derde staat reeds klaar voor benzine.

"We zijn vergiftigd door diesels, en de enige manier om onze lucht weer snel gezond te maken, is zo snel mogelijk afstappen van zulke verbrandingsmotoren", aldus Joeri Thijs van Greenpeace België. "Dieselauto's zijn even ongepast in stadscentra als een rokershoek in een ziekenhuis."

Op maat van de mens

Volgens Greenpeace moeten de steden in de toekomst op maat van de mens en niet op die van de auto's ingericht worden. "Dit is het moment voor politici om zo'n mobiliteit van de toekomst vorm te geven, opdat we allemaal gezonde lucht kunnen inademen", vertelt Thijs.

Greenpeace stuurde vorige maandag nog een ingebrekestelling naar de bevoegde Vlaamse en Waalse ministers, Joke Schauvliege en Carlo Di Antonio, over de luchtkwaliteit.

"Opnieuw succesvolle editie"
Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet blikt terug op een geslaagde zeventiende editie van de Autoloze Zondag.

"Het is een mooie zonnige dag geworden en duizenden fietsers, wandelaars en skaters hebben Brussel een dag lang doen bruisen. De Autoloze Zondag toont perfect aan dat een stad met minder auto's en meer mensen in de straten een levendigere en aangenamere stad is", zegt Smet.

Deze zeventiende editie van het evenement is volgens de minister zonder incidenten verlopen. De politie laat weten dat er dit jaar meer fietsers op de baan waren dan de afgelopen jaren.

In het Brussels Gewest stonden er tal van activiteiten op het programma. Zo was er 200-jaar-fietsdorp, het Bike Brussels fietssalon, de guinguette van Kring en een Slow Party. Na de Tunnel Party in 2015 en de 'Mobilmix Party with a view' op het Poelaertplein, was het dit jaar de beurt aan het rondpunt op de Naamse Poort om duizenden enthousiaste feesters te ontvangen, een plek die anders alleen toegankelijk is voor auto's.

Volgens Smet is er een grote vraag voor meer autoloze dagen doorheen het jaar. Vorig jaar nog kwam er een vraag voor een debat over de kwestie in het Brussels Parlement, maar dat bleef dode letter, legt de Brusselse minister uit. "We gaan nu zelf concrete voorstellen op tafel leggen om tijdens deze legislatuur meerdere autoloze dagen te organiseren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234