Maandag 05/06/2023

NieuwsKlimaat

Gletsjer op Mount Everest verloor in kwarteeuw 55 meter ijs als gevolg van klimaatverandering

De besneeuwde toppen van de Mount Everest en omringende bergen in de Himalaya. Onderzoekers concluderen dat ook de hoogst gelegen gletsjers in het gebied lijden onder klimaatverandering. Beeld Reuters
De besneeuwde toppen van de Mount Everest en omringende bergen in de Himalaya. Onderzoekers concluderen dat ook de hoogst gelegen gletsjers in het gebied lijden onder klimaatverandering.Beeld Reuters

Onderzoekers concluderen dat een gletsjer op de Mount Everest in de afgelopen kwarteeuw als gevolg van de klimaatverandering zo’n 55 meter ijs is kwijtgeraakt. IJs dat zich in de afgelopen tweeduizend jaar vormde op de hoogste gletsjer ter wereld, is in 25 jaar gesmolten.

Redactie

Een team van wetenschappers onder leiding van de Amerikaanse University of Maine trok in 2019 naar deze gletsjer op de zuidelijke flank van de Everest, de hoogste berg ter wereld, in de Himalaya op de grens van Nepal en China. Op een hoogte van 8.020 meter deden ze er metingen, waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Hoofdonderzoeker Paul Mayewski vertelt aan CNN dat “de meest onbereikbare gletsjers ter wereld ook worden beïnvloed door de klimaatverandering”. De gevolgen daarvan zijn sinds de jaren negentig “significant”. Niet eerder toonden wetenschappers aan dat ook de hoogste plekken ter wereld danig veranderen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

IJsberen

De ijslaag op de hoogste gletsjer ter wereld smolt zo’n tachtig keer sneller dan het tempo waarin deze eeuwen geleden ontstond. Niet alleen is er in de afgelopen decennia veel ijs gesmolten, ook de samenstelling van de ijslaag is veranderd. De hoeveelheid sneeuw is afgenomen, waardoor meer ijs wordt blootgelegd. Omdat sneeuw zonlicht reflecteert en een koelend effect heeft, zou het “delicate evenwicht” tussen sneeuw en ijs verstoord kunnen zijn.

Van andere gletsjers, zoals die op Antarctica, concludeerden wetenschappers eerder al dat het smeltproces steeds meer vaart kreeg. “IJsberen zijn een iconisch symbool geweest voor de opwarming van de aarde. Wij hopen dat wat er bovenop de Mount Everest is gebeurd ook iconisch zal zijn en voor demonstraties zorgt”, aldus Mayewski.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234