Zondag 26/03/2023

Video

Gevaarlijk springtij geweken, vannacht nog kleine kans op overstromingen

null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Zowel aan de kust als in Antwerpen halen ze opgelucht adem na de ophef rond het springtij en mogelijke overstromingen. Aan de kust is het gevaar voor overstromingen intussen geweken, de Schelde is niet overstroomd en zal vandaag ook niet meer overstromen. De speciale crisiscel die in West-Vlaanderen werd opgericht blijft wel stand-by, want vannacht kan het waterpeil weer stijgen. In Antwerpen blijven de waterkeringspoorten nog tot zeker morgen dicht.

Het was niet enkel om 14 uur vanmiddag spannend aan de kust; uit de recentste prognoses blijkt dat ook het volgende springtij, morgenochtend omstreeks half drie, nog voor de nodige spanning kan zorgen in de kustgemeenten. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé. Gelukkig blijkt het allemaal goed mee te vallen tot dusver.

Vanochtend beslisten de kustgemeenten één na één om het gemeentelijk rampenplan opnieuw in te trekken. Het waterpeil zal normaal op 560 cm TAW (Tweede Algemene Waterpassing) komen, met een marge van ongeveer 20 centimeter, terwijl eerdere prognoses uitgingen van 620 cm. Komende nacht, bij het volgende springtij, wordt wel nog 590 cm TAW verwacht, dus waakzaamheid blijft nodig.

Maatregelen blijven gehandhaafd

De genomen maatregelen blijven gehandhaafd. Zo blijven de zandzakjes, onder meer in Nieuwpoort en Oostende, zeker nog tot morgen liggen. De stormmuur op de zeedijk van Oostende blijft zelfs nog tot maandag staan. Provinciegouverneur Decaluwé staat achter de genomen maatregelen van de afgelopen dagen. "We hebben allemaal de waarschuwingen en verwachtingen binnen gekregen, dus de maatregelen waren zeker nodig." Ook stelt hij voor dat de crisiscellen actief blijven. "Er is een marge en het weer is geen exacte wetenschap", aldus Decaluwé.

Aan het Westfront museum in Nieuwpoort staat het water momenteel op het hoogste peil bij de springtij. Sinds deze ochtend is het waterpeil met een meter gestegen maar problemen zullen er niet zijn. Het waterniveau blijft immers ruim een halve meter onder het overstromingsniveau. De dikke rij zandzakken die het museum beschermen zullen dus niet nodig zijn. Een brandweerploeg blijft er nu en deze nacht wel de wacht houden. Bij de Sinterklaasstorm stond het niveau tot aan de dam.

De dijk van Oostende Beeld Henk Deleu
De dijk van OostendeBeeld Henk Deleu
null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Oostende nodigt uit
De gouverneur vraagt toch met aandrang om niet naar de kust te komen om het springtij te aanschouwen. Ook kite- en brandingsporten blijven verboden.

De stad Oostende vormt daar echter een uitzondering op. Volgens Radio 1 nodigt de stad net iedereen uit om te komen kijken naar het stormweer en het springtij. "Uiteraard is iedereen dit weekend welkom in Oostende om te genieten van de onvoorspelbare weersgrillen aan de kust", laat de stad weten in een persbericht.

Ze nuanceert echter wel: "Het is niet de bedoeling dat we ramptoeristen aantrekken, maar wie gewoon naar Oostende wil komen, kan dat zeker. De winkels zijn gewoon open", zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. "Natuurlijk moet je bij je verplaatsing oog hebben voor de veiligheid. Weet je, als het sneeuwt in de Hoge Venen of Ardennen maken ze toeristen warm om te gaan skiën, ook al ligt er bijvoorbeeld sneeuw op de weg."

Er kon zelfs een mopje vanaf. "Een reporter van de VRT stond vanmorgen op de dijk live verslag uit te brengen, en zei hij de hele tijd: 'de schotten staan opgesteld'. Wel, daarop hebben wij een ludieke parodie online gezet." Daarop zien we een afbeelding van de film Braveheart met Schotse krijgers en het opschrift: 'de schotten staan opgesteld, laat Dieter (toen nog de naam van de storm, nu is dat Egon, red.) maar komen!'

"Not amused"
"De weersvoorspellingen moeten een stuk scherper", stelt Johan Vande Lanotte, burgemeester van Oostende, die "not amused" is. Hij heeft problemen met de aangekondigde weersvoorspellingen aan de kust, die uiteindelijk bleken mee te vallen.

null Beeld rv
Beeld rv

Problemen vannacht
Er was vannacht wel sprake van enige schade. In Blankenberge waaide op de dijk een stelling van tien verdiepingen naar beneden, en een restaurant liep schade op aan de voorgevel. Ook de brandweer moest regelmatig uitrukken voor wateroverlast en takken op de weg.

De kustbaan die Oostende met Bredene verbindt, blijft echter toch open, ondanks eerdere berichten. De normale doorgang blijft gegarandeerd. "Op zijn piek bedraagde het waterpeil 5,60 meter, waardoor de storm althans vanmiddag minder zwaar uitvalde dan verwacht", klinkt het bij Oostendse stadsbestuur. "De zandzakken en de schotten worden behouden tot na middernacht voor de verwachte piek van vannacht, met een waterpeil van 5,90 meter." De stormmuur wordt pas maandag terug weggenomen.

Ook de kusttram blijft rijden, meldt Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. Aanvankelijk zou de kusttram tussen Oostende en Wenduine drie uur stilgelegd worden, maar dat blijkt niet meer noodzakelijk.

Strand afgesloten in Bredene
Het gemeentebestuur sloot vanaf 12 uur wel de strandtoegangen. Het betreden van het strand wordt ten zeerste afgeraden. De achtereenvolgende hoogwaterstanden gecombineerd met de storm hebben ervoor gezorgd dat het strand bijzonder gevaarlijk is (klifvorming, afkalving van de duinvoet). De strandtoegangen blijven het ganse weekend dicht.

Ook het strand tussen Oostende en Middelkerke vertoont die afkalving.

In Blankenberge waaide een stelling op de dijk om door de wind. Beeld Marc De Roeck
In Blankenberge waaide een stelling op de dijk om door de wind.Beeld Marc De Roeck
De omgewaaide stelling viel tien verdiepingen naar beneden. Beeld Marc De Roeck
De omgewaaide stelling viel tien verdiepingen naar beneden.Beeld Marc De Roeck
Het strand in Bredene Beeld Timmy Van Assche
Het strand in BredeneBeeld Timmy Van Assche
Het strand tussen Oostende en Middelkerke Beeld Henk Deleu
Het strand tussen Oostende en MiddelkerkeBeeld Henk Deleu

Takelen in Antwerpen
De Antwerpse lokale politie begon vanochtend zoals aangekondigd met het takelen van de voertuigen die nog steeds op de openluchtparkings op de Scheldekaaien stonden, met het oog op het hoogwater dat vanaf de middag verwacht werd. In totaal moesten er een zestigtal wagens getakeld worden. Het ging voornamelijk om voertuigen waarvan de politie de eigenaar niet kon contacteren. De politie wil zoveel mogelijk van de kosten verhalen op de eigenaars, maar of zij effectief allemaal een rekening in de bus zullen krijgen, valt af te wachten.

Water blijft onder blauwe steen
Het water van de Schelde dreigde sinds de nacht van woensdag op donderdag bij springtij over de Blauwe steen, zoals de kaairand genoemd wordt, te komen. Vooral vanmiddag werd een gevaarlijk hoge waterstand verwacht. De Schelde is echter niet overstroomd en dat zal vandaag ook niet meer gebeuren. Het water bleef ruim een halve meter onder de Blauwe steen.

Het volgende kritieke punt wordt morgenvroeg verwacht rond 4 uur 's morgens. De kans dat de Schelde overstroomt, is echter klein. Volgens de voorspellingen van het KMI zal het water een hoogte van 6.50 meter halen, ruim veertig centimeter onder de Blauwe steen. Toch heeft de stad Antwerpen beslist de waterkeringpoorten pas morgenvroeg terug open te zetten in plaats van vanavond, zoals eerst voorzien. Nadien is er geen probleem meer. Het stormtij is dan definitief geweken.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Geen grote schepen in Gent...
Door het stormweer hebben de twee loodsstations op zee hun werkzaamheden gestaakt. Daardoor kunnen grotere zeeschepen het kanaal Gent-Terneuzen niet meer op, zo meldde het Havenbedrijf Gent. Grotere zeeschepen die naar de havens van Zeeland en Gent willen, liggen voor onbepaalde tijd voor anker in de buurt. Het is nog niet duidelijk wanneer de loodsen opnieuw aan het werk kunnen gaan.

In het sluizencomplex van Terneuzen werd de middensluis vannacht al een tijdje gesloten, en vanmiddag gingen alle drie de sluizen in Terneuzen dicht, waardoor geen enkel zee- of binnenvaartschip in of uit het kanaal kan.

... en in Antwerpen
Door het stormweer kunnen grote schepen ook de haven van Antwerpen niet meer bereiken. Bij de Vlaamse overheidsdienst Loodswezen spreekt men van "extreme windkrachten" op zee met snelheden tot 11 beaufort. Op de terminals in de haven zijn er voorlopig geen problemen.

"We zaten met een serieuze storm. Sinds 0.30 uur is er geen beloodsing meer op de westpost en sinds 2.45 uur niet meer op de noordpost", zegt Alain Pels, nautisch diensthoofd in Antwerpen. "Vertrekkende schepen nemen hun loodsen mee, richting Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Portugal, enzovoort."

Volgens hem willen veel gezagvoerders evenwel niet vertrekken door het gevaarlijke weer. Hij wijst erop dat een schip dat gisteren uit Hamburg kwam nabij Vlissingen voor anker ging nadat het dertien containers had verloren ter hoogte van het Nederlandse eiland Texel.

Overstromingsgebieden
Door de hoge waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren zijn zes van de zestien gecontroleerde overstromingsgebieden in het Scheldebekken ondergelopen. Dat werd vernomen bij de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal.

In de buurt van Lier zijn drie overstromingsgebieden ondergelopen, net als het nieuwe overstromingsgebied Zennegat in Mechelen en de overstromingsgebieden in het Oost-Vlaamse Wichelen en Berlare.

"Uiteindelijk kwam het water een stuk minder hoog dan verwacht", zegt Carolien Peelaerts (W&Z). Vlaanderens grootste overstromingsgebied, de (nieuwe) 600 ha grote Polders van Kruibeke, is vrijdag dan toch niet voor de eerste keer ondergelopen.

Oostende Beeld Henk Deleu
OostendeBeeld Henk Deleu
null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu
null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu
De wind blaast het petje van het hoofd van deze fietser, maar de man rijdt gewoon door. Beeld Henk Deleu
De wind blaast het petje van het hoofd van deze fietser, maar de man rijdt gewoon door.Beeld Henk Deleu

Brusselse parken en bossen opnieuw open na rukwinden
De Brusselse parken en bossen zijn opnieuw open. Enkel de Tuin van het Maalbeekdal blijft gesloten, laat Brussels schepen van Milieu en Groene Ruimten, Ahmed El Ktibi, weten in een persbericht.

"Het personeel van de Groene Ruimten heeft elk park en elke begraafplaats geïnspecteerd en ik ben blij deze te kunnen heropenen voor het publiek", zegt schepen El Ktibi.

Naast de parken en begraafplaatsen van de Stad Brussel, zijn ook de overige parken en bossen in het Brussels Gewest sinds vanmorgen opnieuw open, bevestigt Leefmilieu Brussel.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234