Zaterdag 04/02/2023

AchtergrondActivision Blizzard

Gamewereld is seksuele intimidatie op de werkvloer zat: ‘We moeten kappen met geschokt te zijn’

Werknemers van Activision Blizzard voerden vorige week actie omdat de bedrijfstop niet genoeg onderneemt tegen het seksisme en de discriminatie binnen de gamestudio.  Beeld Photo News
Werknemers van Activision Blizzard voerden vorige week actie omdat de bedrijfstop niet genoeg onderneemt tegen het seksisme en de discriminatie binnen de gamestudio.Beeld Photo News

Het is hommeles in de game-industrie. Vorige week demonstreerden honderden werknemers voor het hoofdkantoor van hun werkgever Activision Blizzard, vlak bij Los Angeles. De maker van kaskrakers zoals Call of Duty is aangeklaagd wegens discriminatie en seksuele intimidatie. Inmiddels is bekend dat een van de bazen opstapt.

Simoon Hermus

In de bomen naast de toegangsweg naar het kantoor van Activision Blizzard hangen hartjes in de kleur van de spellenmaker. De stakende werknemers houden van hun bedrijf, maken ze duidelijk, maar zijn de seksistische praktijken zat. “Vecht tegen bad guys in games én in het echte leven”, staat er op een spandoek. “Staken voor een betere Blizzard” lees je op een andere. Gamers sluiten zich vorige week bij het protest aan, met de hashtag #ActiBlizzWalkout.

Directe aanleiding voor de actie is de reactie van de directie van Blizzard op een vernietigend onderzoek van een Californische overheidsdienst. Grensoverschrijdend gedrag is bij de producent van grote spellen als Call of Duty en World of Warcraft aan de orde van de dag. Mannen die – grappend over verkrachting – openlijk brak op kantoor komen, achter hun console kruipen om te gamen en de verantwoordelijkheid voor hun werk op vrouwelijke collega’s afschuiven. Vrouwen krijgen minder betaald en maken minder snel promotie, zeggen de actievoerders. Een vrouwelijke werknemer zou zich van het leven hebben beroofd omdat er naaktfoto’s van haar werden verspreid.

Vergeldingsacties

Verantwoordelijken van personeelszaken, vaak bevriend met de collega’s over wie geklaagd wordt, nemen de klachten niet serieus. Ze spelen ook verklaringen door aan de partij over wie geklaagd wordt, waardoor vrouwen te maken krijgen met vergeldingsacties. Dat de top van Activision Blizzard de beschuldigingen eerder stellig ontkende, resulteerde in de demonstratie van vorige woensdag.

CEO van Activision Blizzard, Bobby Kotick eerder deze maand in het Sun Valley Resort. Daar was een conferentie met de rijken en machtigen uit de wereld van media, financiën en tech.  Beeld Getty Images
CEO van Activision Blizzard, Bobby Kotick eerder deze maand in het Sun Valley Resort. Daar was een conferentie met de rijken en machtigen uit de wereld van media, financiën en tech.Beeld Getty Images

De reacties zijn woedend. Van de 9.500 werknemers ondertekenden er 2.600 een brief waarin ze de reactie van de top van het bedrijf “afschrikwekkend en beledigend” noemen. Bobby Kotick, de topman van Activision Blizzard, maakte op persoonlijke titel alsnog excuses voor de “gevoelloze” reactie. Hij beloofde een advocatenkantoor per direct de bedrijfscultuur te laten onderzoeken en leidinggevenden die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond, te ontslaan.

Breder probleem

De beschuldigingen van grof seksisme en wangedrag door mannelijke werknemers bij de gamemaker staan voor een breder probleem in de gamewereld, maar tot een staking van dit formaat leidden eerdere klachten niet. Waar kritiek op het seksisme in de game-industrie in 2014 leidde tot ‘Gamergate’ – een jarenlange massale campagne van bedreigingen en haat tegen de vrouwen die hun mond opentrokken – scharen steeds meer gamers zich achter vrouwen die zich uitspreken.

De vraag is of de protesten van werknemers en gamers een gamechanger worden. Bij het Franse Ubisoft, bekend van Assassins Creed, kwamen vorige zomer klachten van discriminatie en seksuele intimidatie aan het licht. De ophef noopte topman Yves Guillemot aanvankelijk tot serieuze stappen. Zo ontsloeg hij zijn goede vriend Serge Hascoët. Verscheidene studiohoofden, creatief directeuren en andere hooggeplaatste leidinggevenden kregen de bons of stapten op.

Grote schoonmaak

Toch zijn de medewerkers van Ubisoft niet tevreden. Ze scharen zich in een protestbrief achter de stakers van Activision Blizzard. De brief werd door vijfhonderd (ex-)medewerkers ondertekend. Ze onderstrepen dat er een jaar is verstreken sinds de aanklachten, maar dat er ondanks de grote schoonmaak in de top niet genoeg is gedaan om het probleem uit te roeien.

Het wringt dat de top van de gamebedrijven in kwestie zich niet herkent in klachten of “schrikt” van wangedrag, en dat terwijl de klachten zich al jaren opstapelen, zo klinkt het in de brief. “We moeten kappen met geschokt zijn. Deze vicieuze cirkel van gebrek aan ingrijpen en daders een tweede kans geven moet stoppen.”

Inmiddels bericht Variety dat de voorzitter van de Blizzard Entertainment-divisie opstapt. J. Allen Brack zegt “andere opportuniteiten” te gaan verkennen.

Representatie van vrouwen

Het aandeel vrouwelijke werknemers bij de in opspraak geraakte gamebedrijven bedraagt nog geen 22 procent. Binnen de games komt er stilaan wel meer aandacht voor emancipatie en diversiteit. 2015 was volgens techplatform Wired een keerpunt. Vrouwen vormen een steeds groter aandeel van de gamerpopulatie – inmiddels is de helft van de gamers vrouw. Na klachten over het gebrek aan (speelbare) vrouwelijke personages zetten grote gamestudio’s vaker vrouwen op de voorgrond.

EA Games voegde in 2015 voor het eerst vrouwelijke teams toe in het populaire voetbalspel FIFA. Een paar jaar later kwam de Nederlandse gamestudio Guerrilla Games in Horizon Zero Dawn met een vrouwelijke hoofdpersoon die een karakterontwikkeling doormaakt. Ze kan zonder nadrukkelijk aanwezige rondingen uitstekend jagen, vechten en klimmen. Gamestudio Naughty Dog maakte vorig jaar met The Last of Us II een spel met twee lesbische vrouwen in de hoofdrol. Het sleepte daarmee een recordaantal prijzen in de wacht. In games zoals Assassin’s Creed kunnen spelers homoseksuele relaties aangaan.

Toch is de industrie er nog lang niet, besluit Wired. Het platform analyseerde de representatie van vrouwen in de hoofdrollen van games die sinds 2015 zijn gelanceerd. In minder dan 10 procent van de gevallen stond een vrouwelijke held dat jaar centraal, in 2019 zakte dat aandeel zelfs tot 5 procent.

Zit u met vragen over zelfdoding? Dan kan u ­terecht op de Zelfmoordlijn op het gratis ­nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234