Zondag 28/05/2023

Videogames

Ga aan de kant, ‘Fortnite’. Hier is ‘Apex Legends’

Drie typische spelers in ‘Apex Legends’. Beeld Electronic Arts
Drie typische spelers in ‘Apex Legends’.Beeld Electronic Arts

In drie dagen tijd wist onlinegame Apex Legends meer dan 10 miljoen spelers naar zich toe te trekken: veel meer dan het aantal van Fortnite, het huidige fenomeen, tijdens zijn eerste 72 uur. Het geheim? Slimme marketing.

Ronald Meeus

Honderd gamers worden tegelijkertijd in een spelwereld geparachuteerd, moeten zichzelf razendsnel uitrusten met uitgestrooide wapens, pantser en voertuigen, en gaan tot slot de strijd met elkaar aan tot er nog maar eentje meer rechtstaat. Ziehier het aanhoudende succes van de Battle Royale-game: een spellengenre dat een jaar of drie geleden op gang werd getrokken met de game PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), maar dat vandaag vooral wordt gedomineerd door het veel bekendere Fortnite.

Het succes van die twee games is overweldigend. Fortnite telt volgens de laatste gegevens van uitgever Epic Games zo’n 8,3 miljoen spelers die tegelijkertijd in de game zitten (op een totaal van meer dan 200 miljoen geregistreerde spelers), het iets oudere PlayerUnknown’s Battlegrounds telt meer dan 400 miljoen ingeschreven gamers, maar moet het tegenwoordig met minder dan een miljoen spelers tegelijkertijd doen: de hype sprong vorig jaar duidelijk over van PUBG naar Fortnite.

Kapers op de kust

Die spelersaantallen – maar vooral de 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) die Epic Games vorig jaar aan Fortnite verdiende – zetten een handvol andere spellenmakers ertoe aan om hun eigen plons op die markt te wagen. Vooralsnog zonder succes: Fortnite blijft koning. Tot eind vorige week tenminste, toen het Amerikaanse gamehuis Electronic Arts schijnbaar uit het niets zijn Battle Royale-game Apex Legends losliet. Acht uur na de release hadden al 1 miljoen spelers de game gedownload. Na 24 uur was dat al opgelopen naar 2,5 miljoen. En toen pas kwam de hypemolen écht op gang: vrijdagnamiddag klokte EA zijn eerste tien miljoen spelers af, over een periode van 72 uur. Ter vergelijking: Fortnite had, begin 2018, twee weken nodig om aan die 10 miljoen geregistreerde spelers te geraken. Tegelijkertijd wisten de machten achter Apex Legends te vertellen dat er al 1 miljoen spelers tegelijkertijd online zitten in hun game, waardoor het op dat gebied tweede speler PUBG dus al heeft ingehaald.

Een van de maps uit ‘Apex Legends’ of omgevingen waarin de spelers worden gedropt. Beeld Electronic Arts
Een van de maps uit ‘Apex Legends’ of omgevingen waarin de spelers worden gedropt.Beeld Electronic Arts

Vereenvoudiging

Van PUBG naar Fortnite, en nu misschien naar Apex Legends: waarom springen de overwegend jonge gamers die tuk zijn op het Battle Royale-genre zo makkelijk van de ene game naar de andere? Voor een miniem stuk heeft het met de kwaliteit van de game zelf te maken: Apex Legends onderscheidt zich van de twee andere titels door het feit dat spelers zich bij elkaar moeten scharen in ploegjes van drie. Ook zorgden de makers ervoor dat spelers minder gehannes hebben met het verbeteren van hun uitrusting, en kan er eenvoudig worden gecommuniceerd via knoppencommando’s in plaats van via de microfoon.

Maar de belangrijkste verklaring ligt in de slimme manier waarop uitgever EA het publiek heeft warm gemaakt voor Apex Legends. Wetende dat de doelgroep van dit soort games – overwegend tieners en twintigers – enorm veel tijd doorbrengt op streamingkanalen als Twitch en YouTube, en die ook zien als hun voornaamste bron van informatie voor het uitproberen van nieuwe games, haalde het bedrijf voor de lancering in het geheim een aantal van de bekendste Twitch-streamers aan. Die begonnen ten tijde van de lancering ineens allemaal Apex Legends te spelen in plaats van Fortnite en andere games, en het internet deed de rest: vorige week dinsdag werd er op Twitch liefst 4,62 miljoen uur naar Apex Legends gekeken, ten opzichte van 2,78 miljoen uur Fortnite. Een domino-effect dat EA nog verder aanzwengelde door meteen al een competitie onder streamers te organiseren, met 200.000 dollar (177.000 euro) aan prijzengeld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234