NieuwsFossielen
Fossiel van vierpotige walvisachtige gevonden in Egypte
Wetenschappers zijn meer te weten gekomen over hoe walvissen zijn geëvolueerd. In Egypte is namelijk een fossiel gevonden van een walvisachtige met vier poten. De diersoort, Phiomicetus anubis, leefde vermoedelijk zo’n 43 miljoen jaar geleden.
“Het is een nieuwe walvissoort. Deze vondst is belangrijk voor de Egyptische en Afrikaanse paleontologie”, aldus hoofdonderzoeker Abdullah Gohar bij persbureau Reuters. De studie van Gohar en zijn team is woensdag gepubliceerd in The Royal Society.
Delen van het skelet zijn gevonden in de Westelijke Woestijn in Egypte. Dat gebied lag vroeger onder water, waardoor wetenschappers er nu regelmatig fossielen vinden. De Phiomicetus anubis woog naar schatting 600 kilogram en zou drie meter lang geweest zijn. De walvisachtige was een roofdier en had grote kaken om prooi mee te grijpen.
De naam van het dier verwijst naar Anubis, de Egyptische god van de doden. Het dier behoort tot de Protocetidae, een groep uitgestorven walvissen die middenin de transitie zat van land- naar zeedier.
Introducing Phiomicetus anubis - a new protocetid whale with a powerful bite from the middle Eocene of Egypt! Master's thesis research by Abdullah Gohar in the @heshamsallam lab at Mansoura University. [life restoration by yours truly] https://t.co/vL4pFv8jF0 pic.twitter.com/7nDrmBil6t
— Robert Boessenecker-whaleontology (@CoastalPaleo) 25 augustus 2021
Het is niet voor het eerst dat het fossiel van een vierpotige walvis is gevonden. Toch is nog niet helemaal duidelijk hoe walvissen zich precies hebben geëvolueerd. Met de vondst van deze amfibische walvis, die dus zowel op het land als in zee leefde, is waarschijnlijk de eerste van zijn soort in Afrika gevonden.