Zondag 25/09/2022

Update

Explosie in kerncentrale Doel: "Geen aanwijzingen voor kwaad opzet"

"Dit toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1."Beeld belga

Rond 23 uur gisteravond is in de kerncentrale van Doel alarm geslagen, nadat een transformator was ontploft op de site van kernreactor Doel 1. De ontploffing ging gepaard met een kleine brand. Het is nog niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt, maar het parket zegt dat er geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet. In de Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, vlak bij de Belgische grens en de kerncentrale, is men bezorgd. De lokale politieke partij GBWP roept op tot een definitieve sluiting.

Patrick Lefelon en redactie

Iets voor 23.00 uur vond een kleine ontploffing plaats, gevolgd door een brand op een transformator in Doel 1 van de kerncentrale van Doel. Het ging om een redelijke knal, die ook in de omgeving te horen was. De brand duurde zo'n 20 minuten, aldus Doel-woordvoerster Els De Clercq. De ontploffing en brand kenden een accidentele oorzaak en er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet, zegt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

De automatische blusinstallatie boven de transformator is in werking geschoten. De bedrijfsbrandweer zorgde voor de nabluswerken. De brandweer van Beveren was opgeroepen, maar diende niet tussen te komen. Uitbater Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) onderzoeken nog wat er precies is gebeurd. Het Oost-Vlaamse parket werd op de hoogte gebracht, maar het gaf geen opdrachten en stelde geen eigen branddeskundige aan. "Er was geen reden voor het parket om tussen te komen en er waren al deskundigen van het FANC aanwezig. Het ging om een accidentele oorzaak. Er is geen enkele aanwijzing van kwaad opzet of vermoeden van een misdrijf", zegt parketwoordvoerster Eva Brantegem.

De kernreactor Doel 1 lag al sinds begin van het jaar stil, omdat de levensduur van veertig jaar was bereikt. Er was dan ook geen splijtstof aanwezig. Er zijn dan ook geen gevolgen voor medewerkers, omwonenden of voor het leefmilieu, maakt de kerncentrale zich sterk.

Doel 4, die wel nog actief is en stroom levert, heeft tijdens of na het incident nooit stilgelegen.

"Zoveelste incident"

Het incident in de kerncentrale van Doel 1 toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1. Dat zegt sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte. "Dit is het zoveelste incident in een kerncentrale, deze keer net in die die men wil verlengen. Dit zegt veel over de keuze die is gemaakt om met deze oude installaties verder te willen werken", aldus Vande Lanotte nog.

Hij wijst er op dat sp.a en Groen hebben voorgesteld om, in plaats van Doel 1 en 2 te verlengen, een extra kabel met Nederland te leggen. "Men wou dit niet doen en wou verder gaan met Doel 1 en 2. Als blijk dat dat nu niet meer kan en men met stroomtekorten zit, is dit de verantwoordelijkheid van de regering", argumenteert het sp.a-kamerlid.

Kristof Calvo (Groen) treedt Vande Lanotte bij: "Dit is nog maar eens een incident in een kerncentrale. De tel is bijna niet meer bij te houden", aldus Calvo. Het Groen-kamerlid ziet in de explosie en brand geen reden tot paniek, maar wel tot actie. "Er is nog een parlementaire stemming nodig over de verlenging. Ik roep de regering op de verlenging van Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan."

"Nieuw hoofdstuk in een reeks incidenten"

In de Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, vlakbij de kerncentrale, is men bezorgd. De lokale politieke partij GBWP roept op tot een definitieve sluiting. Evert Weys, fractievoorzitter van de lokale partij GBWP in Bergen op Zoom, wijst er op dat de ontploffing een nieuw hoofdstuk is in een reeks incidenten in de centrale, en verslechteren die het gevoel van veiligheid in de omgeving. GBWP vindt dat de reactoren Doel 1 en Doel 2 dan ook niet langer opengehouden mogen worden.

Grensoverschrijdende inspraak
Weys roept de gemeenten in de omgeving, de veiligheidsregio's, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Nederlandse overheid op om de handen ineen te slaan en te eisen dat er een grensoverschrijdende inspraakprocedure komt, waarin op definitieve sluiting kan worden aangedrongen, zo meldt Omroep Brabant.

De burgemeester van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht, Steven Adriaansen, deelt die zorgen om de veiligheid. Het incident is geen aanleiding om de onmiddellijke sluiting te eisen, maar dit is het zoveelste incident op rij, zegt hij de regionale krant BN DeStem. "Onze zorgen om de veiligheid blijven".

Spanningsdip

Tegelijkertijd met de ontploffing en brand in Doel 1 vond een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. Dat bevestigt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet zondag. Die spanningsdip was lokaal merkbaar, in het noorden van het land. "Het is mogelijk dat mensen dat thuis gemerkt hebben. De lichten kunnen heel kort hebben geflikkerd", luidt het bij Elia. "Er is momenteel geen enkele impact meer op het net. Er is geen probleem met de bevoorradingszekerheid", aldus nog Elia.

De transformator van Doel 1 stuurt normaal elektriciteit die wordt opgewekt in Doel 1 naar het stroomnet. Doel 1 ligt evenwel stil, er werd dus geen elektriciteit in het net gestuurd. Wel was de transformator nog gekoppeld aan het net, om elektriciteit te kunnen halen uit het net. Het is nog niet duidelijk wat de link is tussen de brand en de spanningsdip op het net, luidt het bij Electrabel.

Noodstop

Door die stroomval trad zaterdagavond een noodstop in werking bij afvalverwerkingsbedrijf ISVAG in Wilrijk. Daar wordt afval verbrand en omgezet in energie voor meer dan 20.000 gezinnen. "Er is geen schade aan onze turbine, alles is perfect onder controle", aldus een lid van het management van ISVAG. Pas als Electrabel het licht op groen zet, zal de centrale weer worden heropgestart.

De ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk. Beeld PHOTO_NEWS
De ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234