Vrijdag 09/06/2023

Ruimtevaart

Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt voor het eerst in 11 jaar nieuwe astronauten, liefst vrouwen

De Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti. Beeld AFP
De Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti.Beeld AFP

Altijd al gedroomd van een carrière tussen de sterren? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kondigde vandaag een wel heel bijzondere vacature aan: ze zijn op zoek naar nieuwe astronauten.

George van Hal en JC

Met twee zijn ze tot nu toe: de Belgen die het genoegen hadden om de aarde te zien vanuit de ruimte. De eerste Belg in de ruimte was Dirk Frimout: hij cirkelde van 24 maart tot 2 april 1992 143 keer om de aarde met de Spaceshuttle Atlantis. Frank De Winne verbleef al tweemaal in het internationaal ruimtestation ISS: een eerste keer in 2002 (8 dagen), en opnieuw in 2009 (6 maanden).

Voor het eerst in 11 jaar bestaat nu de kans om tot dat zeer selecte gezelschap toe te treden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kondigde vandaag aan dat ze op zoek is naar nieuwe astronauten. Vanaf 31 maart kunnen geïnteresseerden solliciteren.

Moed

Natuurlijk: reizen naar de ruimte is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist niet alleen het fysieke vermogen om zo’n reis te volbrengen, maar ook de moed om jezelf vast te snoeren op wat – in essentie – een reusachtige bom is: een raket tjokvol licht ontvlambare raketvloeistof.

Tegelijk is de beloning groot. Astronauten krijgen een uitzicht voorgeschoteld waarvan in de gehele geschiedenis van de mensheid slechts een krappe zeshonderd mensen hebben kunnen genieten: de aanblik van die magistrale blauwe knikker waarop we leven, dobberend in het onherbergzame zwart van de ruimte. Een overweldigende ervaring die je bijna fysiek laat ervaren hoe klein en kwetsbaar onze planeet is, hoe nietig de mensheid en hoe overdreven aangedikt onze onderlinge verschillen – iets dat voormalige astronauten het ‘overview effect’ hebben gedoopt.

Diversiteit

Bij de nieuwe sollicitatieprocedure is speciale aandacht voor diversiteit. Vrouwen worden bijvoorbeeld extra aangemoedigd te solliciteren, zo schrijft het agentschap. Van alle astronauten was tot nog toe slechts iets meer dan 10 procent vrouw.

En niet alleen geslacht is van belang. “Diversiteit bij ESA mag niet alleen gaan over afkomst, leeftijd, achtergrond of het geslacht van onze astronauten, maar misschien ook over lichamelijke beperkingen”, stelt David Parker, directeur menselijke en robotische verkenning, in dezelfde persverklaring. Hij kondigt een project aan dat de haalbaarheid van lichamelijk beperkte astronauten moet onderzoeken.

De vacature staat open van 31 maart tot 28 mei. De selectieprocedure loopt tot oktober 2022. Op dinsdag 16 februari organiseert ESA een virtueel persevenement om de vacature nader toe te lichten, ook in het Nederlands en met onder andere Frank De Winne.

Frank De Winne, voor lancering in 2009.  Beeld EPA
Frank De Winne, voor lancering in 2009.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234