Zaterdag 26/11/2022

Update

Europees protest vraagt vrijlating activisten Greenpeace

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Milieuorganisatie Greenpeace heeft deze namiddag in het centrum van Brussel een solidariteitsactie georganiseerd voor de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise, die in Rusland worden aangeklaagd voor piraterij. Er waren 400 mensen aanwezig bij de actie, zegt Greenpeace. Ook in heel wat andere landen werden geprotesteerd. Eerder op de dag had Greenpeace al de hulp gevraagd van de Franse president Hollande om de gearresteerde activisten in Rusland vrij te krijgen. Rusland spreekt over "een duidelijke provocatie" van Greenpeace.

Toon Mast

In Brussel waren 400 mensen naar het Vrijheidsplein afgezakt, zegt Greenpeace België. Ook andere ngo's, zoals Amnesty International, kwamen hun steun betuigen.

"We gaan een resolutie laten stemmen in het parlement om aan (minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.) Didier Reynders te vragen dat hij tijdens zijn ontmoeting met de Russische autoriteiten op 15 oktober de nadruk legt op de vrijlating van de dertig", verklaarde PS-Kamerlid Karine Lalieux.

Den Haag
In totaal werden er zaterdag in 140 steden in 47 landen solidariteitsacties georganiseerd om de vrijlating van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise te eisen. In het Nederlandse Den Haag liepen ongeveer 500 mensen mee in een protestmars van Greenpeace. De mars ging van de Russische ambassade naar het Vredespaleis. De organisatie was tevreden over de opkomst.

De deelnemers aan de actie hadden dingen meegenomen om lawaai mee te maken, zoals fluiten, toeters en pannen. Aan het hek van het Vredespaleis werden "vredesduiven" vastgemaakt, kleine papieren duiven waarin mensen een berichtje konden achterlaten voor de gevangen activisten. Er waren toespraken van oud-minister Hedy d'Ancona, directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland en internationaal directeur Kumi Naidoo van Greenpeace.

Sympathisanten
Ook in een 50-tal steden in Duitsland, waaronder Hamburg en Berlijn, kwam het tot protestmarsen van Greenpeace-aanhangers. In Parijs kwam een 300-tal sympathisanten op straat. Ook in Rennes, Straatsburg en Rijsel kwam het tot steunbetuigingen. In Londen maakten de acteur Jude Law, de muzikanten Paul Simonon (The Clash) en Damon Albarn (Blur) en modeontwerpster Vivienne Westwood deel uit van de ongeveer duizend manifestanten tegen de gevangenneming van de milieuactivisten. Er erd ook in 17 andere Britse steden gedemonstreerd, net als in de Finse hoofdstad Helsinki en de Russische hoofdstad Moskou.

In het Australische Melbourne en Hobart (Tasmanië) waren volgens plaatselijke media in totaal zeker 200 betogers op de been. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, spreekt vandaag in Indonesië de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Igor Morgoelov over het Russische optreden tegen Greenpeace. Een van de arrestanten is de Australiër Colin Russel.

E-mails
Inmiddels hebben de Russische ambassades wereldwijd al meer dan een miljoen e-mails van Greenpeace-aanhangers gekregen. Dat meldde de milieuorganisatie vrijdagavond. De afzenders hebben de mails verstuurd via een formulier op de website van Greenpeace. Ze eisen dat Rusland 30 opgepakte activisten en hun schip Arctic Sunrise vrijlaat. Ook roepen ze Rusland op om te stoppen met olieboringen in het poolgebied.

De actievoerders werden 2 weken geleden opgepakt na een protestactie met het schip Arctic Sunrise bij een boorplatform in de Petsjorazee. Ze wilden protesteren tegen de voorgenomen olieboringen van Gazprom en Shell in het kwetsbare poolgebied. Een aantal activisten beklom het platform, naar eigen zeggen om een spandoek op te hangen. De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag voer, is naar Moermansk gebracht, nadat de Russische autoriteiten het hadden geënterd. Ze worden beschuldigd van piraterij, waarvoor je in Rusland een maximale straf van 15 jaar cel kan krijgen.

Greenpeace maakt zich zorgen om de gezondheid van de gevangen bemanningsleden, aldus een woordvoerster van Greenpeace Nederland. Ze zitten verspreid over vier gevangenissen in en bij Moermansk, en er zijn berichten dat medicijnen niet zouden worden verstrekt. Ook zouden de omstandigheden in één van de vier gevangenissen "primitief" zijn.

Hollande
Ze waren in actie tegen oliewinning in de Petsjorazee, circa 1.600 kilometer ten noordoosten van Moskou, tegen de oliewinning in dat poolgebied. Ze werden er op 19 september aangehouden.

Onder de opgepakte activisten van Greenpeace is ook een Fransman, Francesco Pisanu. De milieubeweging Greenpeace heeft daarom de Franse president François Hollande gevraagd te helpen de activisten die in Rusland zijn gearresteerd, vrij te krijgen. De chef van de Franse tak van Greenpeace, Jean-François Julliard, heeft er op aangedrongen dat de president de Russische ambassadeur in Parijs op het matje roept, meldde de krant Le Monde vanmorgen.

Kremlin
Ondertussen heeft ook Rusland zelf commentaar gegeven op de feiten. Zij zeggen in het verleden al herhaaldelijk geklaagd te hebben bij Nederland over het schip Arctic Sunrise van de milieubeweging Greenpeace en hun illegale acties.

Het Kremlin vroeg Nederland meerdere malen daar een einde aan te maken, maar dat is helaas niet gebeurd. Dat zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov in een reactie op juridische stappen van Den Haag om het schip terug te krijgen.

Volgens Mesjkov heeft Rusland veel meer te klagen over het schip dan Nederland. De actie in september van Greenpeace in wateren tussen het eiland Nova Zembla en het Russische vasteland was "een duidelijke provocatie'', aldus de onderminister.

In juli nam Greenpeace Hollande nog op de korrel tijdens een actie tegen kernenergie in Marseille. Beeld EPA
In juli nam Greenpeace Hollande nog op de korrel tijdens een actie tegen kernenergie in Marseille.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234