Dinsdag 22/10/2019

Klimaatakkoord Parijs

Europees parlement keurt klimaatakkoord goed in "historische stemming"

Beeld EPA

Het klimaatakkoord van Parijs, waarmee de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot 1,5 à 2 graden Celsius, kan officieel in werking treden. Tijdens een door velen als "historisch" bestempelde stemming heeft het Europees Parlement het akkoord geratificeerd.

Met de ratificatie zijn de juridische drempels voor de inwerkingtreding definitief overschreden. Het klimaatakkoord kon pas juridisch bindend worden als minstens 55 ondertekenaars die samen goed zijn voor minimum 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen het akkoord ratificeren. Na de stemming in het Europees Parlement, met 610 stemmen tegen 38 en 31 onthoudingen, staat de teller op 63 ondertekenaars, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 64 procent van de uitstoot.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon krijgt applaus van het Europees parlement en parlementsvoorzitter Marin Schulz. Beeld REUTERS

Het klimaatakkoord werd eind vorig jaar onderhandeld tijdens de VN-klimaattop in Parijs. De formele inwerkingtreding volgt over dertig dagen.

"De Unie houdt gelukkig de lidstaten bij de les," reageert Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) opgelucht. "Hoewel de meeste lidstaten nog elk apart het Klimaatakkoord moeten ratificeren, zorgt een Europees bekrachtigingsbesluit ervoor dat het akkoord tijdig in werking kan treden." 

"Klimaatverandering is een grensoverschrijdende uitdaging en daarom is het Europese voornemen om gezamenlijk op te treden de enige juiste beslissing", zegt Van Brempt. "Het is nu te hopen dat de regeringsleiders, die dat gezamenlijke, solidaire optreden onderling hebben goedgekeurd in de Raad, dat ook in hun eigen lidstaat zullen verdedigen en niet opnieuw in een nationaal-egoïstisch discours zullen vervallen. Het Europees parlement roept de lidstaten op om de bekrachtiging van het akkoord voor het einde van 2016 af te ronden. Voor ons land, dat Europees steeds bij de laatste lidstaten is om klimaatverplichtingen na te komen, vormt dat een uitdaging."

Ban Ki-moon tijdens zijn toespraak in het Europees parlement, met op de achtergrond Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234