Maandag 20/01/2020

Europa wil vuursalamander redden van dodelijke schimmel

Beeld Corbis

De Europese Commissie maakt 900.000 euro vrij om in zeven landen, waaronder België, een controleprogramma te ontwikkelen om de bedreigde vuursalamander en andere salamandersoorten te redden van een dodelijke schimmelziekte: Bs (Batrachochytrium salamandrivorans). Dat meldt de UGent, samen met milieuorganisatie Natagora de Belgische trekker in het project.

In een artikel dat vandaag in Nature verschijnt, wordt een pessimistisch toekomstbeeld geschetst voor de Europese salamanderpopulaties. De recente introductie van de dodelijke schimmelziekte Bs veroorzaakt massale sterfte bij salamanders in Nederland, België en Duitsland.

Infectie
Onderzoek, geleid door UGent-professoren An Martel en Frank Pasmans, toont aan dat de infectie niet snel zal verdwijnen en verschillende Europese salamandersoorten dreigen uit te sterven. "We hebben gezien dat er voor de vuursalamander op korte termijn geen oplossing is, want er is geen mogelijkheid tot immuniteitsopbouw", zegt professor Martel. "De vuursalamander is bijzonder gevoelig voor een infectie en sterft zelfs na contact met een heel kleine hoeveelheid van de schimmel. De dosis waarmee de dieren besmet worden, heeft dus geen invloed."

De onderzoekers ontdekten voorts dat de schimmel resistente sporen nalaat, die dus heel lang in een omgeving kunnen blijven hangen. Anderzijds ontdekten ze een resistentie bij bepaalde amfibieën. Zo is de vroedmeesterpad niet gevoelig aan de ziekte, maar kan die wel de sporen verspreiden. En ook een besmette alpenwatersalamander hoeft niet dood te gaan, terwijl die wel de schimmel uitscheidt.

Controleprogramma
Salamanders in Europa zijn bedreigde dieren. Achttien van de 34 soorten lopen gevaar. De Europese Commissie maakt nu 900.000 euro vrij om een controleprogramma uit te werken in zeven Europese landen: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Noodplannen
"Het consortium moet nagaan in hoeverre de schimmel verspreid is, door actief populaties in Duitsland, België en Frankrijk te onderzoeken", verduidelijkt professor Martel. "Ook zullen meldpunten opgericht worden in de zeven landen om zo snel mogelijk nieuwe uitbraken te ontdekken en ondertussen worden ook noodplannen opgesteld om te bepalen wat er bij een uitbraak moet gebeuren." Het consortium moet ook verder bestrijdingsmiddelen onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234