Maandag 27/03/2023

Europa wil onderzoeken of maan 'Europa' bewoonbaar is

PE Author

Onder de acht projecten die de wetenschappelijke adviescommissie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA voor de periode 2015-2015 heeft voorgesteld is er een missie naar de planeet Jupiter, in het bijzonder haar maan Europa, zo is vrijdag in Parijs bekendgemaakt.

Met de missie Laplace, bestaande uit drie sondes, wil Europa, in samenwerking met de Amerikaanse NASA, drie sondes met meetinstrumenten naar het Joviaanse stelsel sturen. In het bijzonder wil ESA te weten komen of de door Galileo Galilei ontdekte Jupitermaan Europa levensvatbaar is. Europa zou onder het ijs een vloeibare oceaan herbergen.

ESA wil, na het met de NASA gedeelde succes van de Cassini/Huygenssonde, met Tandem (opnieuw in samenwerking met de Amerikanen) naar Saturnus, om in het bijzonder de manen Titan (de grootste van ons zonnestelsel) en Enceladus te bestuderen, onder andere naar hun "astrobiologisch potentieel". De voorgestelde missie bestaat uit een "orbiter" alsmede een tuig dat ballonnen en drie sondes uitzet bij Titan, een hemellichaam dat erg zou lijken op wat de Aarde was in haar ontstaansjaren.

Marco Polo is dan een missie die samen met het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa zou worden uitgevoerd naar een asteroïde. Ze omvat een moederschip, een lander en een capsule die stalen naar de Aarde brengt.

Het project Cross-scale bestaat uit twaalf sondes die in samenwerking met het Jaxa het plasma rond de Aarde gedetailleerd moeten bestuderen.

Met Dune of SPACE wil ESA nader onderzoek doen naar de mysterieuze donkere energie in de kosmos. Plato is dan weer een jager naar planeten buiten ons zonnestelsel.

Spica is een infrarood observatorium dat, in samenwerking met Jaxa, planeetvorming, de werking van het zonnestelsel en het ontstaan van het universum verder moet ontrafelen.

Xeus tenslotte is een nieuwe röntgentelescoop (na de succesrijke XMM-Newton) ter studie van de fundamentele wetten en het ontstaan van het universum.

ESA geeft zichzelf tijd tot 2011 om deze voorstellen nader te onderzoeken. In 2009 valt eechter al een beslissing over twee missies, te lanceren in 2017 en 2018. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234