Woensdag 20/11/2019

Update

Europa pakt roamingkosten mobiel internet aan

Eurocommissaris Neelie Kroes. Beeld REUTERS

Vanaf juli volgend jaar komt er in de Europese Unie een maximumtarief voor mobiel surfen in het buitenland van 90 eurocent per megabyte, exclusief btw. In 2014 mag dat nog 50 eurocent zijn. Dat is een van de voorstellen die Europees Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes vandaag voorstelde.

Het gaat om een tijdelijk initiatief: vanaf juli 2016 moeten structurele maatregelen zorgen voor lagere prijzen voor mobiel telefoneren, sms'en en surfen in de Unie.

Het gebruik van mobiele telefoon- en internetdiensten in het buitenland (roaming) is momenteel een dure aangelegenheid. De concurrentie op die markt speelt niet voldoende: "roaming-bedrag" omdat er "te weinig concurrentie is", zei Kroes. Europa komt daarom met regels om de prijzen voor de eindgebruiker te laten zakken. Nieuw is de maximumprijs voor data. "Mensen betalen 2 euro per megabyte terwijl de operatoren elkaar minder dan 50 eurocent aanrekenen."

Structurele maatregelen
De Commissie stelt daarom "diepgaande structurele maatregelen" voor. Om het aanbod te verbeteren wil Kroes vanaf juli volgend jaar de operatoren verplichten hun netwerk aan buitenlandse sectorgenoten open te stellen aan groothandelsprijzen. Ook de operatoren zonder eigen netwerk, de zogenaamde virtuele operatoren, kunnen daar gebruik van maken.

Om de vraag te stimuleren zouden consumenten vanaf juli 2014 naast hun gewone gsm-contract een apart roaming-contract kunnen afsluiten, met behoud van nummer. Wanneer de telefonieklant de landsgrens overschrijdt, zal de gsm automatisch overschakelen op de roamingprovider.

Vangnet
Totdat die maatregelen tot conforme prijzen leiden tegen juli 2016, stelt Kroes een "vangnet" voor om excessieve rekeningen te vermijden. het gaat om een bijkomende verlaging van de maximumprijzen voor sms'en en bellen in het buitenland - die nog maar net verlaagd zijn - en een nieuw in te voeren maximumprijs voor dataroaming. De huidige roamingmaxima vervallen eind juni 2012.

Na verlagingen in 2012 en 2013 zal de consument vanaf juli 2014 maximaal 50 cent betalen per gedownloade megabyte in het buitenland, 24 cent per minuut voor uitgaande en 10 cent voor inkomende telefoontjes en 10 cent per sms. Dat zijn prijzen exclusief btw. Momenteel klokken de Europese maximumprijzen af op 35 en 11 cent voor telefonie en 11 cent voor sms.

Maximumprijzen
De maximumprijzen zouden eerder geschrapt kunnen worden indien de doelstellingen bereikt zijn. In het andere geval zou de commissie in 2015 kunnen voorstellen om de maximumprijzen te verlengen na de einddatum van 30 juni 2016. Voor de groothandelsprijzen tussen de operatoren stelt Kroes maximumprijzen tot 2022 voor. Vanaf 2018 kunnen ze bij voldoende concurrentie vervallen.

De voorstellen die de commissie aangenomen heeft, verhuizen nu naar het Europees Parlement en de Raad. Eenmaal aangenomen, zou het onmiddellijk in werking treden in de lidstaten. De Europarlementsleden Ivo Belet (CD&V) en Philippe Lamberts (Ecolo) juichen het plan alvast toe. De 'Digitale Agenda' van de Nederlandse eurocommissaris bepaalt dat tegen 2015 het prijsverschil tussen nationale telefonie en roaming verdwenen moet zijn. (belga/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234