Dinsdag 06/06/2023

Europa kiest voor twee snelheden op het web

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Het internet - as we know it- kan er binnenkort een pak anders gaan uitzien. Het Europees parlement heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd om de netneutraliteit te garanderen in Europa, maar het document staat bol van de uitzonderingen. Critici waarschuwen voor een internet met twee snelheden.

Sander Denayer

Alle 28 lidstaten moeten wetten aannemen die garanderen dat bedrijven die internettoegang aanbieden elke vorm van internetverkeer gelijkwaardig behandelen. Content, apps of specifieke diensten zullen volgens de EU enkel in uitzonderlijke omstandigheden geblokkeerd of vertraagd mogen worden. Maar die uitzonderingen kunnen zeer ruim geïnterpreteerd worden. Zo kunnen internetproviders, tegen betaling, bepaalde bedrijven een voorkeursbehandeling geven.

Zo zou Netflix of Spotify een sneller rijvak kunnen kopen op de internetsnelweg. Op die manier steken de grote spelers stokken in de wielen van kleinere bedrijven en start-ups die geen voorkeursbehandeling kunnen afkopen op het web.

Achterpoortjes
Tientallen parlementsleden hebben aanpassingen voorgesteld via amendementen op de eerste tekst in juni, maar die werden door de meerderheid in het Europese Parlement gisteren allemaal weggestemd. Daardoor blijven er tal van achterpoortjes openstaan om zo de netneutraliteit te ondergraven.

De amendementen werden bovendien openlijk gesteund door de vader van het web Tim Berners-Lee en enkele bedrijven waaronder Netflix, Reddit en Kickstarter. De open en vrije vorm van het internet behouden, is volgens consultant Chris Green te duur voor internetproviders. "De informatieflow behouden, is een enorme kost die op de schouders van de internetproviders valt", zegt hij.

Complexe materie
Kathleen Van Brempt (sp.a) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA) lijken zich van geen kwaad bewust. Van Brempt geeft zelfs aan dat er geen internet met twee snelheden komt: "Providers kunnen geen informatie meer vertragen of blokkeren om daardoor bepaalde klanten voordelen te bieden". Ondertussen stelt de N-VA'ster: "Het moet mogelijk zijn om bepaalde diensten prioriteit te verlenen". Het lijkt ook voor de politici een complex dossier.

Europarlementariër Bart Staes (Groen) kan zich niet vinden in de goednieuwsshow bij zijn Belgische collega's. "Gespecialiseerde diensten en de mogelijkheid van 'traffic management' door internetproviders ondermijnen de facto de netneutraliteit en leiden tot een internet van twee snelheden, met geprivilegieerde toegang voor wie het kan betalen", hekelt hij. Volgens Staes worden nieuwe online startups op die manier tegengewerkt.

Van echte netneutraliteit is er in de nieuwe wetgeving amper sprake, nochtans was het Europees Parlement in eerste instantie wel te vinden voor strengere regels. Volgens Andrus Ansip, Europees commissaris voor de Digitale Eengemaakte Mark, zou een derde lezing te lang aanslepen en de wetgeving op de lange baan schuiven. Maar parlementslid voor de Piratenpartij Julia Reda spreekt dat resoluut tegen. "Een derde lezing zou maar zes weken duren."

null Beeld belga
Beeld belga

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234