Donderdag 01/06/2023

Wetenschap

Er zit waarschijnlijk plastic in uw zeezout

In staaltjes zeezout van over de hele wereld werd plastic teruggevonden.  Beeld David Herraez/Alamy Stock Photo
In staaltjes zeezout van over de hele wereld werd plastic teruggevonden.Beeld David Herraez/Alamy Stock Photo

Dat er flink wat plastic en anders menselijk afval ronddobbert in onze oceanen, wist u al langer. Als een silent killer vernielt het de ecosystemen en komt het in onze voedselketen terecht. Nieuwe onderzoeksresultaten zijn ontnuchterend: in maar liefst 16 merken zeezout uit acht verschillende landen is plastic terug te vinden.

KL

Bezorgd om de mogelijke implicaties die het fenomeen heeft voor volksgezondheid, wilden marinetoxicoloog Ali Karami en zijn team in hun onderzoek nagaan hoeveel plastic er nu werkelijk circuleert in de voedselketen. Ze onderzochten daarom stalen zeezout uit acht verschillende landen: Australië, Frankrijk, Iran, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Portugal en Zuid-Afrika.

In hun laboratorium in Maleisië werd het zeezout opgelost en gefilterd om de kleine deeltjes microplastic, piepkleine stukjes plastic, te isoleren. Daarna gingen ze ook nog visueel de chemische samenstelling van de verontreinigers na. Wat bleek? In 15 van de 16 onderzochte merken werden sporen van microplastic teruggevonden. Elk merk bevatte één tot tien deeltjes plastic per kilogram. Enkel in het zeezout uit Frankrijk kon men geen sporen van vervuiling terugvinden.

"Verontrustend, maar niet onverwacht", vertelt Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit van Utrecht aan Hakai magazine. "De laatste jaren hebben wetenschappers steevast plastic in de oceanen teruggevonden, waar ze ook zochten. Op de zeebodem, in het ijs op Antartica, in de magen van vissen en vogels en nu dus ook in zeezout."

Volgens Karami is het onwaarschijnlijk dat de kleine hoeveelheden microplastic die mensen jaarlijks binnenspelen een grote impact hebben op hun gezondheid. Hij waarschuwt wel dat kleine dosissen snel optellen. "Zolang we niet weten of microplastic giftig is, moeten we terecht bezorgd zijn over hun aanwezigheid in ons voedsel", aldus de toxicoloog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234