Woensdag 08/02/2023

Leren

Engels, Turks of Klingon leren? Met deze app krijg je de basis van elke taal onder de knie

Elke Boudry reikte haar zoon de app Duolingo aan om zijn Engels te verbeteren. Beeld Wouter Van Vooren
Elke Boudry reikte haar zoon de app Duolingo aan om zijn Engels te verbeteren.Beeld Wouter Van Vooren

Dankzij de populaire taalapp Duolingo kan je zelfs op het toilet een mondje Spaans, Japans of Welsh leren. Maar kun je via oefeningen op de smartphone een taal wel volledig doorgronden?

Michiel Martin

"Mijn zoon is vaak aan het gamen, maar toen ik hem via zijn headset bezig hoorde in het Engels stond er toch stevig wat haar op", lacht Elke Boudry. Ze reikte haar zoontje Karsten (11) Duolingo aan, een gratis app die met oefeningen de kneepjes van een taal aanbrengt. "Hij beseft dat hij bewust aan zijn taalgevoel werkt, maar het voelt niet aan als 'leren'."

Karsten is een van de 1,4 miljoen Belgen die met een Duolingo-account via de app of het webplatform een taal aanleert, zonder menselijke tutor. Wie enkel het Nederlands onder de knie heeft, kan Engels leren. Wie Engels spreekt, heeft toegang tot 30 extra talen: van klassiekers als Spaans of Duits tot exoten als Chinees of Hebreeuws. Wereldwijd heeft Duolingo meer dan 200 miljoen gebruikers.

Als we stichter Luis von Ahn mogen geloven, is de taalleerkracht binnenkort een uitstervend ras. In de Britse krant The Guardian beargumenteerde hij dat kinderen in een Amerikaanse middelbare school gemiddeld één minuut per dag converseren in een andere taal. Met een interactieve app als Duolingo ben je nu eenmaal niet gelimiteerd tot klaslokaal of lesuur.

"Het is een heel speelse manier van leren", zegt Marie Denys (24), die de app installeerde vooraleer ze op stage ging naar Kopenhagen. "Je wordt gemotiveerd met beloningen, krijgt herinneringen en het is best een leuke interface." Ook bij Karsten Boudry is het spelelement een belangrijke trigger: "Dan zegt de app dat ik mijn oefeningen nog moet invullen, anders haal ik mijn punten niet."

Gamification

Gamification heet zoiets, een leerproces verpakt als één groot spel. Geen saai huiswerk meer, maar een uitdaging waarmee je naar het volgende 'level' kan. "Zeker bij kinderen kan dat heel motiverend werken, omdat het aansluit bij hun leefwereld", zegt Els De Latter, onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Zo bestaat er een educatieve versie van Minecraft, een populair bouwspel bij jongeren. "Dat kan een manier zijn om leerstof als metend rekenen of ruimtelijk inzicht aantrekkelijk te maken."

Maar kun je diezelfde logica wel toepassen bij een taal? Apps zijn misschien speels en dankbaar om veel te oefenen, niet elk aspect van het leerproces valt al te vertalen naar een digitale omgeving. "De interactie aangaan met moedertaalsprekers of het groepsgevoel in een klaslokaal blijven belangrijke succesfactoren. Veel mensen beginnen met goede moed aan zo'n app, maar haken snel af door het gebrek aan die sociale verbondenheid", ziet Mariet Schiepers, directeur van het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven).

Ook bij Denys verdween Duolingo zodra ze in Denemarken arriveerde. "Het was handig als eerste aanraking met de Deense taal, maar verstaanbaar kon ik me niet maken. Ik beheerste flarden, geen zinnen. Ik betwijfel ten zeerste dat mensen via zo'n app een taal volledig doorgronden." Ook bij mensen die Duolingo gebruiken om een taal op te frissen, valt al eens de term "infantiliserend".

Bij de Deense lessen die Denys daarna begon te volgen, had ze evenwel een streepje voor, net zoals het headset-Engels van Karsten beetje bij beetje zijn haar verliest. Het mengmodel, app en leerkracht hand in hand, biedt volgens Schiepers opportuniteiten voor het onderwijs. "Het is belangrijk om leerkrachten tijd en ruimte te geven om daarin te groeien, met de nodige ondersteuning. Zo'n app hoort geen gadget te zijn, wel een didactisch verantwoorde aanvulling."

Els De Latter, die bezig is met een project rond educatieve games in de klas, ziet dat die integratie moeizaam verloopt. "Het is een kwestie van tijd en kennis, maar ook durf. Zelfs leerkrachten die bij de digitale generatie horen, stappen niet spontaan af van de eerder klassieke manier van lesgeven."

Duolingo?

- Gratis website/app die taallessen op een speelse manier aanbiedt via een combinatie van schrijf-, luister- en spreekoefeningen.

- Opgericht in 2009 door Luis von Ahn (bedenker van Captcha) en Severin Hacker, gelanceerd in 2012 voor het grote publiek. Vorige zomer rondde Duolingo de kaap van 200 miljoen gebruikers, 1,4 miljoen van hen zijn actief in België.

- 93 taalpakketten. Voor Nederlandstalige gebruikers is enkel Engels beschikbaar, voor Engelstalige gebruikers zijn er liefst 31 talen te leren: Turks, Chinees, Russisch of zelfs Klingon (een taal uit de populaire sciencefictionserie Star Trek)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234