Vrijdag 26/04/2019

De dag van

En daarom zijn romantische wandelingen onhygiënisch

Hand in hand over het strand. Romantisch, maar onhygiënisch? Beeld Photo News

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: National Hand Holding Day.

Niets zo romantisch als de zon zien zakken in de zee, met de voeten in de branding. Jouw hand teder in die van je geliefde. Misschien enkel met de pink of wijsvinger in elkaar gehaakt, de ene hand die de andere delicaat bergt, of zelfs het wat geforceerd inhaken van alle vier de vingers van beide handen. Romantiek is romantiek. Dat is wat telt en tegelijk wat we vieren op National Hand Holding Day.

Hand in hand wandelen is trouwens niet alleen romantisch, maar ook gezond, concludeert de Amerikaanse neurowetenschapper James Coan. Aanrakingen, zoals hand in hand wandelen of knuffelen, tempert onze stressniveaus. Door die aanrakingen komt er namelijk oxytocine vrij in onze hersenen. Dat is een hormoon dat ons kalmeert en stress wegneemt. Volgens Coan zijn het net die aanrakingen die ons lichaam het sein geven om het hormoon vrij te laten. Nog een goede reden dus, voor die romantische strandwandeling.

Jammer genoeg houdt het verhaal daar niet op. Elk nadeel heb ze voordeel, vertrouwde Johan Cruijff de wereld ooit toe. Maar dan is het omgekeerde ook waar. Het nadeel dat bij dit voordeel komt kijken: bacteriën, schimmels en vieze ziektes. Zoals u weet woekeren onze handen van de ziektekiemen. Hoeveel precies, hangt dan weer af van hoe goed en vaak u uw handen
 wast. Helemaal weg krijgt u die nooit. Naar verluidt zouden we per vierkante centimeter handhuid zo'n 1.500 bacteriën herbergen.

Feces

Niet al die bacteriën zijn trouwens schadelijk, heel wat daarvan heb je gewoon nodig. Goede bacteriën, heten die dan. Terwijl we vooral moeten uitkijken voor de slechte. Dat doen we lang niet goed, toont een Brits experiment bij vijftig pendelaars. Met een wattenstaafje namen wetenschappers snel een staaltje af van hun handen. De resultaten waren zorgwekkend. Een kwart van alle gevallen waren 'zwaar besmet' en in 60 procent van de stalen vonden de wetenschappers fecale bacteriën terug. Inderdaad, fecaal, van feces, ontlasting. 

Een handjevol bacteriën kan geen kwaad, maar
trop is te veel. Een romantische strandwandeling? Geen probleem, maar was gewoon even uw handen. En doe dat vooral niet te snel. Volgens Global Health Council, een internationale ngo, wassen meer dan de helft van de mensen hun handen in minder dan 10 seconden. Als u het echt goed wil doen, dan trekt u er een volle minuut voor uit. Hoe? De Wereldgezondheidsorganisatie legt het graag uit in onderstaand filmpje.

Doet u dat niet, dan ligt de romantische wandeling in de balans met pakweg E.coli, salmonella of herpes. Geniet ervan!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.