Woensdag 31/05/2023

Reizen naar de maan

Elon Musk maakt vandaag eerste maantoerist ooit bekend

Onze innige band met de maan, onze enige natuurlijke satelliet, vuurt rijke ondernemers aan om, 45 jaar na de laatste bemande vluchten naar de maan, eens terug te keren.  Beeld
Onze innige band met de maan, onze enige natuurlijke satelliet, vuurt rijke ondernemers aan om, 45 jaar na de laatste bemande vluchten naar de maan, eens terug te keren.

Elon Musk maakt vandaag bekend wie de eerste toerist is die naar de maan reist, iets wat de mens al 45 jaar niet meer deed. Hebben we iets aan die peperdure plezierreisjes rond de maan?

Barbara Debusschere

Toen Musk onlangs de vraag kreeg of hij zelf de eerste maantoerist is, postte hij een emoticon van een Japanse vlag. Waarop gespecialiseerde media prompt alle mogelijke rijke Japanners met interesse in technologie en ruimtevaart opsomden.

Vandaag zou Musk wel onthullen wie met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX als eerste privépersoon rond de maan zal vliegen met de krachtige Big Falcon Rocket (BFR), die tot honderd mensen heen en terug zou kunnen brengen. Het zou de verste bemande ruimtevlucht sinds de jaren 70 zijn.

Wanneer, dat is ook nog niet duidelijk. Volgens The Wall Street Journal wordt het begin 2019.

Amusement

De motivatie maakte SpaceX wel al bekend: “Nog maar 24 mensen zijn al op de maan geweest. Dit is een belangrijke stap in ons plan om ruimtereizen voor gewone mensen mogelijk te maken.”

Gewoontjes zullen de toeristen echter niet zijn. SpaceX houdt de prijs geheim, maar concurrenten Virgin Galactic van Richard Branson en Blue Origin van Jeff Bezos vragen 250.000 tot 300.000 dollar voor een vlucht van 90 minuten net boven de atmosfeer. En dan ben je nog niet bij de maan.

Voor zo’n enorm bedrag zal de ruimtetoerist wel meer beenruimte hebben dan Jim Lovell en zijn twee collega’s, die als sardienen in een blik in hun ‘maanmodule’ zaten tijdens het eerste rondje om de maan in 1968. Maar het uitzicht zal hetzelfde zijn: een grijs krateroppervlak en dan de aarde die achteraan in beeld komt.

Het is dus amusement voor rijke lui zonder vliegangst.

Maar SpaceX en zijn concurrenten onderstrepen dat het ‘niet alleen om geld draait’. “Dit moet een van de domste en moeilijkste manieren zijn om geld te verdienen”, tweette Musk onlangs. “Mocht het om geld draaien, dan startte ik nog een internetbedrijf.”

Duizelingwekkend duur

Het klopt dat het duizelingwekkend duur is. En dat is een van de redenen waarom we de laatste 45 jaar niet meer terugkeerden. Een missie zou vandaag volgens een schatting van NASA zo’n 133 miljard dollar kosten.

Dat er ondertussen ook nog naar Mars moet worden gegaan en politieke wissels van de macht ruimteprogramma’s steeds bijstellen, zorgden er ook voor dat eerdere plannen niet doorgingen. Bovendien is de maan een zeer vijandige omgeving om langer dan enkele dagen te blijven. En we waren er in 1969 toch al?

Toch zijn er erg goede redenen om er niet alleen rond te vliegen voor de fun maar om ook echt terug te keren, stellen niet alleen Musk en co maar ook NASA. De ruimtevaartorganisatie kreeg van president Trump de opdracht opnieuw mensen naar de maan te sturen.

We zouden de maan kunnen omvormen tot brandstofopslagplek voor verdere reizen, tot een ‘buitenboordzone’ voor onze zware industrie, tot nieuw mijngebied en tot oefen- en onderzoeksterrein om uiteindelijk naar Mars te gaan. Bij SpaceX is het alvast de bedoeling dat de BFR ook naar Mars vliegt.

Permanente onderzoeksbasis

“Een permanente onderzoeksbasis op de maan is de volgende logische stap”, zegt ook Canadees astronaut Chris Hadfield tegen Business Insider. “Het is maar drie dagen ver en we kunnen er een heleboel dingen testen en leren en uitvinden (zoals geavanceerde telescopen, BDB).”

Ook zouden we wetenschappelijke mysteries over het ontstaan van onze aarde en de maan eindelijk kunnen oplossen.

“En deze generatie van steenrijke ruimtegekken zal dat allemaal gaan doen”, verklaarde astronaut Jeffrey Hoffman over SpaceX en co. “De laatste tien jaar zorgden zij voor de nodige innovatie die er anders nooit was gekomen. Het is mijn droom dat de maan ooit een deel van onze economie kan zijn.”

Al is lang niet iedereen overtuigd.

“Misschien is er geld om het allemaal te doen: de dwingende problemen hier oplossen en de mens opnieuw de ruimte in sturen”, stelt de gelauwerde kosmoloog Lawrence Krauss in Scientific American. “Maar wees dan eerlijk over de kosten en de mogelijke winst voor de wetenschap en de mensheid. We moeten niet doen alsof een basis op de maan of op Mars de wonderoplossing is voor de dwingende problemen hier op aarde.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234