Zaterdag 19/10/2019

Elke Vlaming met handicap krijgt uitkering

Beeld PHOTO_NEWS

De Vlaamse regering en haar meerderheidspartijen hebben een akkoord bereikt over een nieuw gehandicaptenbeleid. Een basisuitkering voor alle personen met een handicap moet de toevloed naar de voorzieningen afremmen en de taaie wachtlijsten wegwerken. Dat schrijven de Corelio-kranten vandaag. Oppositiepartij Open Vld spreekt van een vroege verkiezingsstunt.

In de komende regeerperiode krijgt elke Vlaming met een erkende handicap recht op een basisuitkering waarmee hij zijn zorg en ondersteuning zelf kan betalen. Voor de meesten zal dit volstaan, áls ze een beroep kunnen doen op hulp van hun gezin of mantelzorgers, temeer daar ze vanaf dan terecht kunnen bij de reguliere sociale diensten voor huisvesting, gezinshulp enzovoort.

Dat moet ertoe leiden dat minder mensen een beroep doen op specifieke voorzieningen zodat de wachtlijsten kunnen slinken. De wachtlijsten moeten tegen 2020 geheel verdwenen zijn, beloofde de Vlaamse regering, die ook wil dat iedereen tegen 2020 een budgetfinanciering krijgt. Hoeveel de nieuwe basisuitkering zou bedragen en hoeveel dit Vlaanderen zou kosten, staat niet in de conceptnota. Wel staat vast dat de zorgverzekering de uitkering zal uitbetalen.

Verkiezingsstunt
Open Vld is niet onder de indruk van het nieuwe gehandicaptenbeleid. Vera Van der Borght spreekt van een vervroegde verkiezingsstunt. Op zich heeft de liberale oppositie geen probleem met de maatregelen van CD&V, sp.a en N-VA. "Minister Vandeurzen beseft na vier jaar eindelijk dat meer van hetzelfde geen oplossing zal bieden voor de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg", zegt Van der Borght. "De koerswijziging is goed, maar komt te laat." Ze begrijpt niet dat de regering vier jaar de tijd heeft gehad om de basisuitkering te realiseren, maar nu "niet verder geraakt dan een vrijblijvende aankondiging."

Volgens Van der Borght wordt de hete brij doorgeschoven naar de volgende regering. "Hoe groot zal de uitkering zijn? Zal het mensen werkelijk in staat stellen om de zorg thuis te organiseren? Wat zullen de voorwaarden zijn om een uitkering te krijgen? Allemaal vragen waar we geen antwoord op krijgen." Evenmin is duidelijk hoe flexibel de gezinshulp wordt gemaakt, zegt een kritische Open Vld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234