Zondag 22/09/2019

back to the future

Eerste echt 'hoverboard' doet dromen van zwevende wolkenkrabbers

De MagSurf. Beeld Université Paris Diderot - Eric Descarpentri

Groeide u ook op met de droom ooit op een 'hoverboard' door de straten te zweven, net zoals Marty McFly in 'Back to the Future II'? Tijd om wakker te worden dan, want een Amerikaanse start-up heeft nu een (min of meer) werkend exemplaar gebouwd en laten uitproberen door journalisten. Maar voor u plannen maakt om naar uw werk te zweven, leest u best eerst dit.

Sinds de achtervolgingsscène in 'Back to the Future II', waarin Marty McFly (Michael J. Fox) op een zwevend skateboard door de stad sjeest, is het 'hoverboard' een heilige graal geworden voor wetenschappers, geeks en nerds aller landen. Dat bewees de uitspraak van regisseur Robert Zemeckis na het lanceren van de film in 1989. Hij had beweerd dat het hoverboard echt bestond, waarna Universal Studios overspoeld werd met brieven van fans die zich afvroegen waar ze dat ding konden kopen. Dat de wereld vandaag nog altijd zo happig is op een werkend exemplaar, bewees de hoax over de 'HUVr' die de grapjurken van Funny or Die eerder dit jaar met succes in de pers kregen.

De zoektocht naar een echt hoverboard leverde in 1997 een eerste amusant resultaat op. Ingenieur William J. Beaty bedacht een soort mini-hovercraft op basis van onderdelen van huis-, tuin- en keukenapparatuur. Mits wat geknutsel met stofzuigers en bladblazers was een hoverboard geen illusie meer. Wat later kwam ook een mini-hovercraft als de Air Board op de markt.

Het filmpje van de HUVr-hoax:

Supergeleiding

Maar geen 'Back to the Future'-geek die zich met die verdienstelijke pogingen kon verzoenen. Bedenker Bob Gale had altijd beweerd dat het hoverboard in zijn fantasie op een magnetisch veld zweefde, zoals ook een magneetzweeftrein (maglev) doet.

In 2011 probeerden onderzoekers van de Université Paris Diderot dan ook een écht hoverboard te bouwen op basis van supergeleiding. Dat is het verschijnsel waarbij de elektrische weerstand van sommige materialen beneden een bepaalde - meestal ultralage - temperatuur opeens helemaal verdwijnt. Je kan zo een magnetisch veld opwekken en dus ook magnetische levitatie mogelijk maken. Het probleem daar was dat de onderkant van het 'MagSurf'-bord tot meer dan 200 graden Celsius onder nul gekoeld moest worden en dat het enkel boven een magnetisch bord kon zweven.

Ook bij Google X, de onderzoeksdivisie van de internetreus, slaagden ze erin om een stukje koolstof te doen zweven over een magnetisch rooster. Volgens ingenieur Rich DeVaul was het dan nog slechts een kleine stap naar een hoverboard. "Maar we wisten niet goed welk probleem we aan het oplossen waren, buiten dan het wereldwijde tekort aan hoverboardskateparken", vertelt hij aan de New York Times.

Zwevende gebouwen

Het Californische Arx Pax, met als bezielers het echtpaar Jill Avery Henderson en Greg Henderson, dacht daar anders over en lanceerde deze week zijn Kickstarterproject Hendo Hover. Ook dat hoverboard maakt gebruik van een magnetisch veld, voldoende om het bord een paar centimeter boven een oppervlak te laten zweven. De crux is daar natuurlijk dat het oppervlak van non-ferrometaal is, zoals aluminium of koper, wat de bewegingsvrijheid van het hoverboard onmiddellijk danig beperkt. De journalisten die al eens konden proberen, zeggen vooral wat heen en weer gestunteld te hebben. Conclusie: het werkt, maar wie hoopte echt door de stad te kunnen 'hoveren' is eraan voor de moeite.

Maar de Hendo Hover is geen doel op zich voor Arx Pax. Greg Henderson is immers geen techneut maar een architect. Hij hoopt ooit gebouwen en structuren te kunnen maken die in noodgevallen kunnen zweven, met name als bescherming tegen aardbevingen. "Als je een trein van 50.000 kilogram kan leviteren, waarom dan geen huis?", klinkt het. Of, zo filosofeert hij, elektromagnetische technologie als een energiebesparende manier om vliegtuigen te helpen opstijgen: het zou veel luchtvaartmaatschappijen doen watertanden.

Hendo-oprichters Jill en Greg Henderson Beeld kos
Beeld hendo

De dag van de toekomst

Het blijft een verre droom, maar de aandacht die het bedrijf nu krijgt met het premature hoverboard kan wel wat in gang zetten. Het verklaart waarom aan het Kickstarterproject ook een ontwikkelkit verbonden is. Wie 299 dollar (233 euro) stort, krijgt een eigen ontwikkelkit aangeleverd om zelf te spelen met zwevende spullen. Het doel is om uiteindelijk 250.000 dollar (195.000 euro) op te halen, om daarmee volop zwevende skateboards te kunnen produceren, één echt 'hoverskatepark' te bouwen en - lees: vooral - de r&d naar andere toepassingen te bekostigen.

Overigens, wie 100 dollar (78 euro) stort, maakt kans om een ritje van 5 minuutjes te maken op de Hendo Hover. Bij 1.000 dollar (780 euro) krijg je een uur speeltijd, mét intensieve coaching. 10.000 dollar (7.800 euro) levert je zelfs een eigen Hendo Hover op. Levering op 21 oktober 2015. Echte 'Back to the Future'-fans hebben die datum natuurlijk al jaren in hun agenda aangekruist: het is de dag waarop Marty McFly in de toekomst arriveert.

Beeld youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234