Zaterdag 25/03/2023

Wetenschap

Eenvoudige bloedtest voorspelt ernst van pinda-allergie

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën in ons land. Toch is het correct opsporen ervan nog altijd niet vanzelfsprekend. Een eenvoudige bloedtest, die geëvalueerd werd door onderzoekers van de UAntwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, brengt daar verandering in.

JC

Een pinda-allergie is niet altijd zonder gevaar. "Een allergische reactie op het eten van pinda's kan zich op verschillende manieren uiten", zegt onderzoekster Margriet Faber (UZA/UAntwerpen). "Er kunnen zich onschuldige symptomen voordoen, zoals een kriebel in de mondholte, maar ook ernstige en zelfs levensbedreigende symptomen." Zo leidt het eten van pinda's bij sommigen tot een opzwelling van het gezicht, een bloeddrukdaling of kortademigheid.

Hoe ernstig een allergie is, was tot nu toe moeilijk vast te stellen. Bovendien worden sommige gezonde mensen met de huidige tests toch als allergisch gediagnosticeerd. Dat is problematisch, gezien pinda's in tal van voedingsproducten zitten en de enige behandeling bestaat uit het totaal vermijden van pinda's.

Antistoffen

"Een pindavrij dieet kan voor veel stress zorgen bij de patiënt en de familieleden", zegt Faber. "Zo'n dieet mag dan ook enkel opgelegd worden aan patiënten met bewezen pinda-allergie en dat maakt het correct opsporen en het inschatten van de ernst zeer belangrijk."

Uit het onderzoek van Faber, uitgevoerd op de allergologiedienst van professoren Didier Ebo en Margo Hagendorens en dokter Vito Sabato, blijkt nu dat dat heel eenvoudig kan met een bloedtest. Die detecteert antistoffen tegen verschillende eiwitten die in pinda's zitten.

"Uit ons onderzoek blijkt dat antistoffen tegen het eiwit Ara h8 vaak gerelateerd zijn aan milde symptomen, zoals een jeukend, tintelend gevoel in de mond of de keel", aldus Faber. "Antistoffen tegen het eiwit Ara h2 vinden we bij 94 procent van de patiënten met een ernstige, levensbedreigende reactie."

De Antwerpse studie, verschenen in het International Journal of Clinical and Laboratory Medicine, is niet uniek maar wel de eerste ooit in Vlaanderen. In totaal waren 89 patiënten tussen 1 en 70 jaar met een pinda-allergie bij de studie betrokken en er werden ook antistoffen tegen de pinda-eiwitten bepaald bij 21 baby's jonger dan 1 jaar met eczeem.

Vooral bij kinderen blijkt de test bijzonder effectief. Onder de 7 jaar lukt het om alle patiëntjes met risico op levensbedreigende allergische reacties te identificeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de antistoffen tegen pinda-eiwitten al op zeer jonge leeftijd aanwezig kunnen zijn, zelfs bij kinderen jonger dan 1 jaar die nog nooit pinda's hebben gegeten. Die kinderen zullen nauwlettend worden opgevolgd om te beoordelen of de antistoffen ook daadwerkelijk tot allergische klachten leiden.

Kans op allergie verminderen

Intussen gaan er steeds meer stemmen op om baby's al vanaf een leeftijd van vier maanden producten met pinda's te geven. Dat zou de kans op een allergie verkleinen. Nu is het vaak nog zo dat kinderen met een mogelijke overgevoeligheid ver uit de buurt van pinda's gehouden worden.

Deze actieve aanpak is volledig verschillend van de preventieve houding die tot voor kort werd aangenomen en is gebaseerd op resultaten van een recente studie van een Engelse onderzoeksgroep. Deze studie heeft aangetoond dat wanneer baby's vanaf de leeftijd van vier maanden regelmatig een kleine hoeveelheid pinda's eten, ze minder frequent een pinda-allergie ontwikkelen op kleuterleeftijd vergeleken met kinderen die pinda's strikt vermijden.

Deze studie werd uitgevoerd bij kinderen die allergisch belast waren en bijvoorbeeld al eczeem of voedselallergieën hadden. Alle kinderen werden vooraf aan de studie al uitgebreid onderzocht of zij niet al een levensbedreigende pinda-allergie hadden ontwikkeld.

Dit heeft tot veel opschudding geleid in de wereld van de allergologie en de vraag rijst of het niet tijd is om het roer volledig om te gooien. Concrete adviezen bestaan er nog niet, maar onderzoekers en allergologen trekken wel het voorzichtige besluit dat de richtlijnen mogelijk moeten wijzigen.

"Een tiental jaar geleden was de algemene houding kinderen met een verhoogd risico op allergie ver weg te houden van pinda's", zegt allergoloog en professor Margo Hagendorens van het UZA. "Intussen zagen we het aantal pinda-allergieën alleen maar toenemen. Kinderen weghouden van pinda's, lijkt een allergie eerder uit te lokken. Al is het niet zeker dat dat opgaat voor iedereen. Dit werd tot nu toe enkel onderzocht voor allergisch belaste kinderen, en niet voor de standaardpopulatie. Daarnaast moeten we ook erg voorzichtig blijven. Vooraleer pinda's te geven aan deze kinderen, moet er in een gespecialiseerd centrum uitgesloten worden of zij niet al een levensbedreigende pinda-allergie hebben ontwikkeld."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234