Woensdag 24/04/2019

Eén steak is 4.000 liter water

Beeld UNKNOWN

Wie zijn/haar watervoetafdruk al eens berekende, beseft dat de gemiddelde persoon er dagelijks heel wat liters doorjaagt. Opmerkelijk is dat het meeste water naar ons voedsel gaat. Rundvlees is de grootste boosdoener, want voor één steak is liefst 4.000 liter water nodig.

In heel wat delen van de wereld krijgt de bevolking tijdens de zomer te kampen met een watertekort. Je zou je haast schuldig gaan voelen om je auto te wassen of een douche te nemen. Nochtans verbruiken we veel meer water als we een stukje vlees eten. Stel dat je onder de douche een zestal liter water per minuut verbruikt, dan kost je dat zestig liter wanneer je tien minuten onder de douche staat. Over een hele week komen we zo op ongeveer 400 liter water. Het valt haast moeilijk te geloven, maar met slechts één steak ligt je waterverbruik al meteen tien keer hoger dan een hele week douchen.

Rundvlees
Het water dat nodig is voor vlees verschilt van land tot land. In België staat 200 gram rundvlees gelijk met 3.960 liter water. Voor 200 gram gevogelte is 'maar' 624 liter nodig. Ter vergelijking: een blikje cola is 208 liter water, een snee brood is 44 liter en 200 gram aardappelen vragen 34 liter. Rundvlees steekt er dus met kop een schouders bovenuit. Een overzicht van de gemiddelde globale watervoetafdruk per product vind je in de tabel hieronder.

Acht miljard kippen
Dat de veestapel meer water nodig heeft dan de mens wordt opvallend als we de statistieken er zouden bij nemen. Er leven intussen bijna zeven miljard mensen op onze planeet. Daarnaast leven er zo'n acht miljard kippen. Het kweken van vee brengt bovendien ook veel afval met zich mee. Dat nestelt zich in het grondwater waardoor de watervoorraad opnieuw wordt aangetast.

Schaam je dus niet als je dagelijks een verkwikkende douche wil nemen. Als je bijvoorbeeld wekelijks dat stukje vlees één dag zou vervangen door iets anders, heb je je waterverbruik al flink naar beneden gehaald.

Günther Brants


Vier weken lang bekijkt Planet Watch de voor- en nadelen van vlees. In het grote vleesdossier leggen we het verband tussen vlees en global warming, tussen vlees en gezondheidsproblemen, en nog veel meer. Morgen bezoeken we de kippenkwekerij, waar kippen in slechts zes weken tijd van het ei naar de slachtbank gebracht worden.

De watervoetafdruk van Lady Gaga moet in dit kleed gigantisch zijn. Beeld AFP
Gemiddelde globale watervoetafdruk
1 kilo rundvlees 15.500 liter
1 kilo kaas 5.000 liter
1 kilo varkenvlees 4.800 liter
1 kilo kip 3.900 liter
hamburger 2.400 liter
ei 200 liter
1 kop koffie 140 liter
1 glas wijn 120 liter
1 glas bier 75 liter
appel 70 liter
1 snee (wit) brood 40 liter
1 kop thee 30 liter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.