Zaterdag 25/05/2019

Robots

Een robot als vriend? Voor 1 op 3 Belgen kan het

Een 5-jarige speelt met haar Sony-robothond op een beurs in Tokio. Beeld EPA

De Belg is niet bang voor robots en artificiële intelligentie. Meer zelfs, als ze ons kunnen helpen met routinezaken op het werk of voor vervelende taken in het huishouden zien we ze graag komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB.

Het is misschien niet het eerste beeld dat u voor ogen krijgt wanneer u aan een robot denkt, maar een Roomba die op eigen tempo stofzuigt, is wel degelijk een robot. Uit een studie van VUB in samenwerking met Knack bij 1.000 Belgen blijkt dat we zulke autonome systemen graag verwelkomen in ons leven. Meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt robots noodzakelijk om zwaar, gevaarlijk of saai werk van ons over te nemen. Wat de Roomba stofzuigt, hoeven wij mensen zelf niet meer te doen.

Tegelijkertijd tekent zich in de cijfers een interessante paradox af. We mogen robots, die heel goed zijn in bepaalde taken, dan wel verwelkomen, dat betekent niet dat we ons geen zorgen maken. Zeventig procent van de ondervraagden gaf aan dat ze vrezen voor het verdwijnen van heel veel jobs. Meer dan de helft denkt ook dat een robot zijn job kan uitvoeren.

Niet iedere robot is even welkom in ons leven. Traditionele bots, die ons kunnen helpen met een specifieke taak zoals stofzuigen, kunnen we een duidelijke plaats geven. Robots die een gesprek kunnen voeren en die menselijke eigenschappen vertonen, vertrouwen Belgen minder. Zo zegt slechts 16 procent van de ondervraagden dat ze zich op hun gemak zouden voelen bij robots die emoties hebben.

Toch gelooft een op drie Belgen dat er op termijn vriendschappen zullen ontstaan tussen robots en mensen. Dat is volgens professor Malaika Brengman (VUB) vooral uit onwetendheid. "De meeste mensen zijn nog nooit met zo'n sociale robot in contact gekomen. Maar er bestaan nu al robots die op een zodanige manier kunnen interageren met mensen, die de juiste vragen op het juiste moment stellen en die emotie tonen op het juiste moment, dat je echt een gevoel van medeleven krijgt", verklaart ze bij VRT.

De VUB polste ook naar de manier waarop Belgen naar seks met robots kijken. Vier op de tien Belgen vinden seks met robots geen overspel, drie op de tien zien het wel als bedrog en de overige drie antwoordden met: "Ik weet het niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.