Zondag 21/07/2019

Wetenschap

‘Een baanbrekende ontdekking’: nieuwe kankerstudie opent deuren voor betere behandeling

Beeld Photo News

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd het DNA van dertig types kanker in kaart te brengen. Over vijf à tien jaar kunnen ze kankercellen gerichter bestrijden, zonder goede cellen te beschadigen zoals bij chemotherapie.

Wetenschappers van het Wellcome Sanger Institute in Cambridge hebben voor een belangrijke doorbraak gezorgd in het kankeronderzoek, zo schrijft het gerenommeerde tijdschrift Nature. Voor het eerst slaagden ze erin om de genetische code van dertig verschillende kankers gedetailleerd in kaart te brengen. Ze analyseerden hiervoor 200.000 genen bij 300 veelvoorkomende tumoren.

"In dat genetische materiaal zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar de stukjes DNA die ervoor zorgen dat de kankercellen kunnen overleven," zegt borstkankerspecialist Ann Smeets (UZ Leuven). "Zo kwamen ze tot een lijst van 600 prioritaire 'boosdoeners' over die dertig kankertypes heen, waarvoor nu heel gericht therapieën ontwikkeld kunnen worden."

Overlap

Uniek aan deze studie is dat verschillende kanker-types bij elkaar werden gelegd om zo een overlap te vinden. Zo kan een behandeling worden ontwikkeld die voor verschillende kankers werkt.

"Een baanbrekende ontdekking binnen de kankerwetenschap," bevestigt professor Filip Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek van de Universiteit Antwerpen. "De ontdekking draagt bij tot de verdere ontwikkeling van de 'precisiegeneeskunde', waarbij je heel gericht een kankercel bestrijdt. Met de huidige therapieën, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, raak je ook gezonde cellen, waardoor de patiënt verzwakt of de therapie soms niet slaagt."

De specialisten waarschuwen dat het nog een tijd zal duren voor dit onderzoek zich in een behandeling in ziekenhuizen vertaalt. "Er is altijd een verschil tussen een baanbrekend onderzoek en de klinische praktijk," nuanceert dokter Smeets. "Deze techniek opent absoluut veel mogelijkheden, maar nu moeten er nog jaren onderzoek gebeuren voor het in de praktijk gebruikt wordt."

Professor Lardon schat dat we over 5 à 10 jaar behandelingen op de markt hebben die zich op deze onderzoeksresultaten baseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden