Wetenschap
Duizenden krabben trekken door Vlaanderen: "Ze laten zich door niks tegenhouden"
Met duizenden en duizenden trekken ze dezer dagen door Vlaanderen, van Aarschot tot Nieuwpoort: de Chinese wolhandkrabben. "Ze laten zich door niets tegenhouden", zegt marien bioloog Francis Kerckhof.
"Het zijn trekdieren, die in zee zijn gaan paren en nu terugkeren naar de binnenwateren. Ze kunnen gemakkelijk een dag of drie overleven zonder water", zegt marien bioloog Francis Kerckhof van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Overal zijn de klachten dezelfde, wanneer mensen ze met emmers vol verzamelen: ze stinken, ze maken lawaai door met hun scharen aan deuren te krabben, ze vernielen visfuiken. Het schild van zo'n wolhandkrab is al gauw een centimeter of acht, maar met de indrukwekkende scharen erbij meten ze gemakkelijk 30 centimeter.
"Ze zien er wel gevaarlijk uit, maar dat zijn ze niet. Alleen als ze zich bedreigd voelen, richten ze zich met hun scharen op", zegt Kerckhof. Ze kruipen overal in, tot in drinkbakken van honden toe, en dringen zelfs binnen in de huizen. In Adegem zag een bewoner zelfs 12.000 liter water uit zijn zwembad lopen, toen zes krabben erin kropen en een vijftiental gaatjes in de plastic hoes prikten.