Wetenschap
Duizenden genen blijven actief na de dood
Zelfs als we sterven blijven cellen functioneren, zo concludeert een wetenschappelijke studie in vakblad Nature Communications. Bij post-mortem analyses van stalen zag het onderzoeksteam dat bepaalde genen actiever werden vlak na de dood.
Er werden stalen genomen van 540 lijken, en binnen de 36 onderzochte weefseltypes vonden de onderzoekers veel variatie. Andere genen worden in gang gezet en op andere tijdstippen, maar de activiteitspiek is zo'n zes uur na de dood.
In veel gevallen werden de processen in gang gezet om een stijgend zuurstofgebrek op te vangen. Spiercellen deden dat het eerst en het meest intensief, hersencellen dan weer niet. Hun inactiviteit karakteriseert namelijk de menselijke dood. In de dikke darm veranderden nog ruim zeshonderd genen hun activiteit.
Bij duizenden andere genen die in actie schieten, spelen nog een hele reeks andere factoren mee: de precieze doodsoorzaak, de temperatuur van de omgeving, maaginhoud, enzovoort. Verder onderzoek moet tot een gedetailleerdere documentatie leiden.
Monsters
Met behulp van die kennis en analysetechnieken zouden politiemensen kunnen bepalen hoe lang iemand al overleden is. Monsters van de vijf meest veelzeggende weefsels zouden voldoende zijn, schatten de wetenschappers: vetweefsel, onder- huids weefsel, stukjes long, schildklier en huid.