Donderdag 27/01/2022

Kernenergie

Duitsland vraagt reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen

De kerncentrale van Doel. Beeld EPA
De kerncentrale van Doel.Beeld EPA

De Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks vraagt de Belgische regering om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid.

Doel 3 en Tihange 2 zijn de twee 'scheurtjesreactoren' die in de zomer van 2012 werden stilgelegd. Na uitgebreid onderzoek gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) uitbater Engie Electrabel in november 2015 de toestemming de centrales opnieuw op te starten. De problemen in Doel en Tihange - ook andere reactoren werden de afgelopen jaren stilgelegd - zorgen voor onrust in Duitsland, waar beslist is om tegen 2022 alle commerciële kerncentrales te sluiten.

Minister Hendricks zegt nu dat er in Doel 3 en Tihange 2 bijkomende tests moeten gebeuren. Ze wijst erop dat de onafhankelijke Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK) niet kan bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken. "Daarom denk ik dat het goed zou zijn mochten deze (centrales) van het net gehaald worden, ten minste tot verdere onderzoeken afgerond kunnen worden", zegt Hendricks in een verklaring.

De twee reactoren ontkoppelen zou volgens haar "tonen dat België de bezorgdheid van zijn Duitse buren ernstig neemt".

Het Duitse persagentschap DPA kon de hand leggen op de RSK-studie waar de minister naar verwijst. Volgens de Commissie blijven na de stresstesten waaraan Doel 3 en Tihange 2 onderworpen zijn "nog vragen open", met name over de resistentie van de reactorwanden.

Begin februari kwamen België en Duitsland overeen om kruisinspecties te organiseren van elkaars kerncentrales. In de schoot van een werkgroep worden op regelmatige basis gegevens uitgewisseld over de werking van de centrales. Volgens het kabinet van Hendricks werden Doel 3 en Tihange 2 eerder deze maand besproken en was zowel België als Duitsland gewonnen voor verdere analyse van hun veiligheid.

undefined

Gewichtig politiek feit

Ecolo en Groen vragen de regering om op de Duitse vraag in te gaan en om transparant te communiceren over de veiligheidsproblemen in de reactoren.

"Nu blijkt dat de Duitse commissie geen groen licht geeft voor Doel 3 en Tihange 2 moeten deze centrales, conform de gemaakte afspraken, worden stilgelegd tot er meer duidelijkheid komt", zegt Kristof Calvo (Groen).

Hij vindt de vraag van Duitsland "een gewichtig politiek feit". "Het wordt tijd dat ook onze regering die conclusie trekt, de versleten kerncentrales begint te sluiten, en een toekomstgericht en duurzaam energiebeleid uittekent."

Bij de Franstalige oppositiepartij cdH vraagt Kamerlid Michel de Lamotte dat de commissie Nucleaire Veiligheid zo snel mogelijk samenkomt en dat de experts van het Duitse RSK worden gehoord.

Groen-fractieleider Kristof Calvo. Beeld BELGA
Groen-fractieleider Kristof Calvo.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234