Zondag 31/05/2020

soylent

Drankje voor wie geen tijd heeft om te eten krijgt een update

Soylent 1.0Beeld soylent.com

Soylent, de maaltijdvervanger die bekend staat als de efficiëntste ter wereld, heeft een tweede product uitgebracht. In een flesje deze keer, en goed voor een vijfde van wat een mens dagelijks moet eten.

Soylent is een goedkope maaltijdvervanger die populair is bij een beperkt publiek: vooral in het drukke technologiewalhalla Silicon Valley kan het product op veel bijval rekenen. Voor de Amerikaanse techies is Soylent een wondermiddel waarmee ze veel tijd en geld kunnen winnen: een beetje poeder, een beetje water en klaar. Zo hoeven ze nooit meer te koken, amper af te wassen en ontsnappen ze aan torenhoge rekeningen in de supermarkt. Alle uitgespaarde tijd en elke extra cent investeren ze in hun technologiebedrijfjes.

Traditioneel wordt Soylent in poedervorm gemaakt. Dat is goedkoper en efficiënter om te produceren en te verschepen. De gebruiker moet alleen nog water toevoegen en kan meteen een portie maken waarmee hij de hele dag verder kan. Voor Soylent 2.0 is de maker, Rob Rhinehart, van dat idee afgestapt. De maaltijdvervanger komt nu in vloeibare vorm en is 'ready-to-drink'. Het Amerikaanse nieuwsmedium The Verge vroeg Rhinehart waarom het meest efficiënte drankje ter wereld nu plots iets minder efficiënt wordt.

"Water verschepen is inderdaad een beetje onhandig", geeft hij toe. "Maar dat counteren we door het feit dat ons drankje niet gekoeld hoeft te worden. Bovendien is het minstens een jaar houdbaar."

"In de Verenigde Staten wordt enorm veel voedsel verspild en weggegooid", gaat Rhinehart verder. "We spenderen ook gigantische hoeveelheden energie aan koelsystemen. Ik denk dus dat we met Soylent nog steeds heel efficiënt en zuinig zijn."

Soylent 2.0 wordt voor de huidige gebruikers ongetwijfeld een handige meeneemvariant van de originele versie, maar het bedrijf hoopt ook het doelpubliek uit te breiden. Zo hopen de makers mensen te bereiken die op zoek zijn naar een waardig alternatief voor bijvoorbeeld een gemist ontbijt. Verder willen ze nieuwe gebruikers aantrekken die geklooi met water en poeder te omslachtig vinden.

Beeld soylent.com

Zeewier

Het meest interessante aan Soylent 2.0 is het feit dat het team van Rhinehart erin geslaagd is om zeewier te integreren in het drankje. De helft van het vetgehalte in Soylent 2.0 is afkomstig uit zeewierolie. Beïnvloedt dat ook de smaak? "We hebben het recept een beetje gewijzigd", zegt Rhinehart. Hij beschrijft de smaak als "redelijk herkenbaar" voor de huidige gebruikers, en als "neutraal, maar toch aangenaam".

Gebruikt Rhinehart zelf eigenlijk Soylent 2.0? "Ik ben grotendeels overgeschakeld op 2.0", zegt hij. "Ik heb zelfs mijn koelkast weggedaan. Dat was het grootste probleem met het oorspronkelijke poeder: je moest de karaf met Soylent in de koelkast bewaren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234