Dinsdag 02/06/2020

Update

Doktersbriefjes worden elektronisch vanaf 2018

Minister De Block.Beeld PHOTO_NEWS

Vanaf 1 januari 2018 kunnen artsen het getuigschrift voor verstrekte hulp, het doktersbriefje, elektronisch naar het ziekenfonds versturen. "De elektronische gezondheidszorg, de e-zorg, is vertrokken als een hogesnelheidstrein. De digitalisering is niet meer te stoppen", aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bij de voorstelling van het "geactualiseerde" actieplan e-Gezondheid. Opvallend: artsen zullen nuttige apps ook kunnen voorschrijven en die zullen dan terugbetaald worden.

Begin oktober 2015 hadden al 1,93 miljoen Belgen hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers, tegenover 352.000 begin oktober 2014. In juli van dit jaar wisselden de zorgverstrekkers in ons land 3,7 miljoen berichten met elkaar uit via de beveiligde eHealthBox, tegenover 2,5 miljoen in juli 2014. En elke maand vragen zorgverstrekkers, vooral apothekers, meer dan 11 miljoen keer naar de verzekerbaarheid van een patiënt, met andere woorden of de patiënt in orde is met haar of zijn ziekenfonds.

Naast de federale minister waren ook haar acht collega's van de gewesten en gemeenschappen aanwezig of vertegenwoordigd bij de voorstelling van het actieplan e-Gezondheid. Met de ondertekening van het actieplan engageren de negen ministers van Volksgezondheid zich om de mogelijkheden van e-gezondheid optimaal te benutten. "We zien dat huisartsen en apothekers sinds dit jaar steeds meer gegevens met elkaar delen via Vitalink en dus meer en meer digitaal samenwerken, in het belang van hun patiënten", zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

Apps

"E-gezondheidstoepassingen zijn de uitgelezen manier om deze multidisciplinaire samenwerking te ondersteunen", zegt minister De Block. Een van die toepassingsgebieden is "mobile health" of "m-health". Via applicaties en mobiele toestellen kunnen patiënten hun gezondheid beter opvolgen en laten opvolgen. Daarover worden dit jaar nog proefprojecten gestart.

Mobiele en andere e-gezondheidstoepassingen helpen ook om de centrale plek van patiënten in onze gezondheidszorg te versterken. Vanaf 1 januari 2018 zullen burgers online via het "personal health record" hun eigen medisch gegevens kunnen inkijken. Via gevalideerde apps en mobiele toestellen zullen ze gezondheidsparamaters zoals hartslag en bloeddruk zelf kunnen opvolgen. Chronische patiënten zullen vanop afstand met hun zorgverlener kunnen communiceren. Zorgverleners krijgen de kans om hun patiënten digitaal informatie toe te sturen. "Op die manier kunnen patiënten nog actiever deelnemen aan de zorg voor zichzelf en worden ze echte copiloten van hun eigen gezondheid", zegt minister De Block.

Uitwisseling

Een van de hoofdvoorwaarden om e-gezondheid te laten slagen, is een vlotte informatie-uitwisseling en dat kan pas als patiënten hun toestemming ("geïnformeerde toestemming" of "informed consent") geven aan zorgverleners om hun medische gegevens met elkaar te delen. Als patiënt ben je er zo zeker van dat je steeds behandeld zal worden op basis van de meest recente informatie uit je medisch dossier. Ook als dit bijvoorbeeld tijdens een uitstapje naar zee of naar de Ardennen is, bij een zorgverlener die je nog nooit eerder hebt geconsulteerd.

Bovendien worden overbodige dubbele onderzoeken vermeden dankzij een vlotte elektronische uitwisseling van medische gegevens. De patiënt aan zee of in de Ardennen zal dus niet nogmaals bloed moeten laten afnemen als dit de week voordien al is gebeurd door een arts bij hem of haar in de buurt.

Het actieplan besteedt bijzondere aandacht aan de beveiliging en de privacy van medische gegevens bij het delen van informatie. De gezondheidsgegevens over een patiënt worden stuk voor stuk versleuteld. Het is aan de patiënt om te beslissen of die gegevens elektronisch en op een beveiligde manier uitgewisseld mogen worden, en zo ja, tussen welke zorgverleners.

Het volledige actieplan is te raadplegen op de gloednieuwe website plan-egezondheid.be.

Omschakeling

De meeste artsen reageren positief, weet VTM Nieuws. Ook belangenvereniging Domus Medica reageert positief. Voor oudere artsen die nog niet met digitale medische dossiers werken, wacht wel een serieuze omschakeling.

Socialistische mutualiteiten: "Blij met deze belangrijke stap vooruit"

"We zijn blij met deze grote en belangrijke stap vooruit", zegt Katrien De Weirdt, woordvoerster van de socialistische mutualiteiten De Voorzorg en Bond Moyson, in een reactie op de persvoorstelling van het actieplan e-Gezondheid eerder woensdag. "We hebben trouwens mee aan de basis gestaan van de digitalisering."

"Dit zal zorgen voor een ware 'service shift' in de gezondheidssector", zegt Katrien De Weirdt. "We gaan als ziekenfondsen meer tijd kunnen steken in de échte dienstverlening aan onze leden, doordat de administratie en paperasserij wordt afgeschaft. Voor ons had het zelfs nog een versnelling hoger gemogen: we hadden graag gezien dat de derdebetalersregeling, die sinds 1 oktober voor een beperkt deel van de bevolking is ingevoerd, was uitgebreid naar alle mensen. Die uniformisering zou de gezondheidszorg nog laagdrempeliger gemaakt hebben en ze zou heel wat onnodige kosten hebben weggenomen."

CM is er blij mee en klaar voor

Ook het christelijk ziekenfonds CM is er "blij mee en klaar voor", de elektronische verwerking van de administratie tussen zorgverstrekkers zoals artsen en specialisten enerzijds en de ziekenfondsen anderzijds.

"We zijn zelf vragende partij geweest om die digitalisering erdoor te krijgen", zegt topman Luc Van Gorp van CM. "En het gevolg ervan is voor ons erg belangrijk: het laat ons toe meer met onze sociale functie bezig te zijn. Want toegegeven, het administratief verwerken van papier is niet echt onze 'core business'."

"Wij hebben een sociale functie, werken liefst op het inhoudelijke vlak, en dat zal kunnen als iedereen op één uniform systeem overschakelt", vervolgt Van Gorp. "De mensen die nu met de verwerking van de administratie bezig zijn, kunnen we omscholen. We kunnen ze andere opdrachten laten uitvoeren, die voor hen wellicht nog interessanter, meer inhoudelijk zijn."

De omschakeling naar digitale verwerking zat er trouwens al langer aan te komen. "Er waren nu al vereenvoudigingen doorgevoerd, waarbij gegevens werden ingescand. Dat maakte al dat het werk voor 25 procent werd vereenvoudigd en die tendens zal alleen maar aanhouden. De enige voorwaarde is dat alle betrokkenen: zorgverstrekkers, zorgverzekeraars en overheid aan één zeel trekken, en dat lijkt met het actieplan e-Gezondheid ook te gebeuren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234