Zondag 20/10/2019

Doel 1 valt stil: Nieuwe wet blijft uit, brandstof sowieso op in maart

Als Doel 1 moet sluiten, is dat slecht nieuws voor onze stroombevoorrading. Beeld Jones Lampens

De regering-Michel voert een race tegen de klok om Doel 1 deze winter open te houden. Zonder nieuwe wet sluit de kerncentrale al op 15 februari. Anders valt de reactor door een brandstoftekort in maart toch uit.

Tijdens de formatiegesprekken besloot de regering om Doel 1 langer op te houden, om stroomtekorten te voorkomen. Alleen: zolang het engagement uit het regeerakkoord niet zwart op wit in wetteksten is gegoten, ziet uitbater Electrabel zich genoodzaakt om de oude wet te volgen. Daarin staat dat Doel 1 de deuren moet sluiten op 15 februari.

"Zonder wettelijke garanties kunnen we onze kerncentrale niet langer openhouden", zegt Geetha Keyaert, woordvoerder van Electrabel. Kernwaakhond FANC bevestigt dit.

Naast het juridische probleem doemt er bovendien een praktisch probleem op. Doel 1 heeft maar voldoende nucleaire brandstof om te draaien tot februari. Electrabel wil geen nieuwe, erg dure brandstof kopen voor er absolute zekerheid is over de levensduurverlenging van de centrale. Al valt deze hindernis nog wel te omzeilen, mocht de nieuwe wet op tijd komen. Electrabel zou het vermogen van de reactor dan wat kunnen verminderen, zodat hij tot in maart kan blijven draaien op de resterende brandstof. Tegen dan is het ergste gevaar voor een stroomtekort geweken.

Het zal wel sowieso een poos duren voordat Doel 1 kan heropgestart worden eenmaal de 'tank leeg is'. Volgens het FANC duurt het tot een jaar voordat nieuwe brandstof, grote staven uranium, geleverd kan worden.

Maar ook een nieuwe wet op de kernuitstap is niet voor vandaag of morgen. Wetteksten door het parlement krijgen duurt sowieso wel even. Maar eerst en vooral moet de regering nog een akkoord sluiten met Electrabel over de voorwaarden voor de levensduurverlenging. Aan die operatie hangt een rekening van honderden miljoenen euro's. Wie gaat die betalen, de overheid of Electrabel?

Het energiebedrijf stelt zich alvast hard op. In de wandelgangen is te horen dat het een serieuze tegemoetkoming verwacht. Binnen de regering beseft men dan Electrabel niet snel zal plooien. Bronnen stellen dat een snel akkoord een "serieuze stunt" zou zijn.

Serieus vriezen

Als Doel 1 sluit, dan is dat slecht nieuws voor onze stroombevoorrading. De kerncentrale heeft een vermogen van goed 400 megawatt. Dat is niet bijzonder veel, Doel 4 levert bijvoorbeeld het dubbele. Maar op de koudste winterdagen is alle hulp welkom om stroompannes te vermijden. Eind februari en begin maart kan het ook nog serieus vriezen.

De nieuwe energieminister, Marie-Christine Marghem (MR), benadrukt dat ze volop werkt aan een oplossing. De gesprekken met Electrabel lopen, klinkt het op haar kabinet. Twee weken terug had Marghem een eerste gesprek met Electrabeltopman Philippe Van Troeye. "We doen ons uiterste best om een nieuwe wet klaar te hebben. Maar we beseffen dat de timing scherp is."

Voor Doel 2, de andere centrale die de regering langer wil openhouden, lijkt er geen gevaar. Die zou pas in het najaar van 2015 sluiten. Tegen dan moet de nieuwe wet er normaal gezien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234