Wetenschap
Dit zit er in de kern van de aarde
Bestaat de binnenkern van onze aarde uit twee delen? Chinese en Amerikaanse wetenschappers zeggen een nieuw inzicht verworven te hebben in wat er zich in het midden van onze planeet bevindt. Hun bevindingen wijzen uit dat de kern van de aarde nog een aparte, uitgesproken bol bevat. Dat meldt de BBC.
De binnenkern van de aarde is een vaste bol, die ongeveer de grootte heeft van de maan. De structuur ervan is gehuld in een waas van mysterie. Bij gebrek aan mogelijkheden om tot het hart van onze planeet te boren, moeten wetenschappers gebruikmaken van een andere techniek om de samenstelling van de kern te bestuderen. Ze meten echo's en trillingen van aardbevingen die zich door de verschillende lagen van de aarde verspreiden.
Het is op die manier dat het onderzoeksteam van professor Xiaodong Song van de universiteit van Illinois ontdekte dat de binnenkern van de aarde uit twee delen moet bestaan. De gegevens die hij bestudeerde, wijzen uit dat de structuur van de ijzerkristallen in beide delen verschilt.
Seismische data doen vermoeden dat de kristallen in het binnenste deel georiënteerd zijn in oost-westelijke richting, terwijl ze in het buitenste deel van noord naar zuid wijzen. Volgens professor Song, die zijn studie publiceerde in het vakblad Nature Geoscience, zegt dat veel over de geschiedenis van de aarde.
De binnenkern, die zich meer dan 5.000 kilometer onder het aardoppervlak bevindt, begon ongeveer een miljard jaar geleden vast te worden. Elk jaar groeit ze met ongeveer 0,5 millimeter. Indien de bol inderdaad kristallen met verschillende opstellingen bevat, zou dat volgens Song kunnen betekenen dat de twee delen bij verschillende omstandigheden gevormd zijn en dat onze planeet gedurende die periode dus een drastische verandering heeft ondergaan.
Het is de eerste keer dat een onderzoek tot deze conclusie leidt. Verdere studies zullen dus nog moeten uitwijzen of andere methodes tot hetzelfde resultaat leiden.