Woensdag 22/03/2023

PortretJack Sweeney

Dit is de 19-jarige die het bod van Elon Musk afwees en vliegroutes van multimiljardairs volgt

Jack Sweeney was zeventien toen hij een vluchtbot opzette waarmee elke twitteraar de vliegroute van Elon Musks privéjet kan volgen.  Beeld dm
Jack Sweeney was zeventien toen hij een vluchtbot opzette waarmee elke twitteraar de vliegroute van Elon Musks privéjet kan volgen.Beeld dm

Jack Sweeney is amper negentien, maar haalde het wereldnieuws door via een Twitteraccount elke beweging van Elon Musks privéjet bekend te maken. In totaal heeft hij vijftien accounts waarmee hij voornamelijk tech-beroemdheden volgt. Wat bezielt een tiener om de groten der aarde in hun hemd te zetten?

Luc Beernaert

In juni 2020, op zijn zeventiende, creëert Jack ‘@ElonJet’, een vluchtbot waarop elke twitteraar de vliegroutes van Elon Musks privéjet nauwgezet kan volgen. Jack is een Tesla-liefhebber en Elon Musk is zijn idool. Het duurt echter tot eind januari 2022 vooraleer Musk de tiener het zwijgen probeert op te leggen. Hij contacteert de eerstejaarsstudent informatica- en communicatietechnologie aan de Universiteit van Centraal Florida (UCF) met het verzoek zijn ‘hobby’ te staken. Musk, met een geschat fortuin van 220 miljard dollar (195 miljard euro), stuurt een direct bericht waarin hij Jack toevertrouwt dat hij geen fan is van “het idee om neergeschoten te worden door een mafkees” die dankzij het Twitteraccount zijn locatie kan achterhalen.

Jack noemt het “een surrealistische ervaring” dat hij een directe boodschap kreeg van Musk. “Ik stond op het punt te gaan slapen, en ik had iets van: ‘Oh my gosh, Elon stuurt me de vraag mijn account te deactiveren’. Het was krankzinnig”, zegt hij daarover. “En dan bood hij me 5.000 dollar (4.424 euro, red.) aan om het voor mensen moeilijker te maken hem op te sporen en het account te verwijderen.”

Jack doet een tegenbod: “Enige kans om dat te verhogen naar 50.000 dollar? Het zou een geweldige steun zijn voor mijn studie en zou me in staat stellen een auto te kopen, misschien zelfs een (Tesla) Model 3.” Indien Musk niet wil dokken, vindt Jack een stageplaats bij Tesla ook een mooie ruil. “Dat was het laatste wat ik tegen Elon zei. Toen heeft hij me geblokkeerd”, verklaart Jack in een interview met Bloomberg.

Jack Sweeney. Beeld Twitter
Jack Sweeney.Beeld Twitter

Voor superfans

Ontmoedigd is Jack allerminst. Hij heeft inmiddels een website gebouwd, jackstech.net, de eerste aanzet tot zijn eigen bedrijf dat hij Ground Control wil noemen. Daarmee wil hij geld verdienen door op maat gemaakte volgdiensten aan te bieden aan superfans van beroemdheden. Mocht Twitter zijn accounts sluiten vanwege privacyklachten, kunnen die superfans nog altijd op de webversie rekenen.

“De laatste tijd houd ik me bezig met het toevoegen van mensen waarnaar mijn volgers hebben gevraagd”, zegt Jack. Zo is hij tientallen accounts aan het aanmaken en volgt hij al Bill Gates, Jeff Bezos, ondernemer Mark Cuban en rapper Drake. “Drake heeft het grootste vliegtuig van allemaal, een gigantische Boeing 767-200ER met plaats voor 216 passagiers”, maakt Jack zich vrolijk.

Bedrijfsspionage

Maar het zijn niet alleen superfans die interesse hebben in het vliegpatroon van de invloedrijkste ondernemers. Die vluchtgegevens kunnen belangrijke aanwijzingen geven over de activiteiten van bedrijven, bijvoorbeeld over mogelijke overnameplannen of fusies. Inlichtingendiensten voor de particuliere en zakenluchtvaart boeken dan ook steeds meer succes en het is duidelijk dat het om meer draait dan de nieuwsgierigheid van enkele superfans.

Jack zelf houdt er alvast een zekere beroemdheid aan over. En een studentenjob. De tiener werkt inmiddels deeltijds als app-ontwikkelaar bij UberJets, een particulier charterbedrijf. Een andere chartermaatschappij, Stratos Jet Charters uit Orlando, bood hem een baan aan in hun technisch ontwikkelingsteam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234