Vijf vragen
Dit betekent de nieuwe betaalmuur van YouTube voor u
'YouTube Red', zo gaat de betalende formule van Googles videosite heten. Maar wat krijg je voor de 9,99 dollar per maand die YouTube gaat vragen? En wat verliest de niet-betalende gebruiker? Wij doen de filosofie achter YouTube Red voor u uit de doeken in vijf vragen.
1. Lees ik dat goed? Wordt YouTube betalend?
Nee, geen paniek. Niet de volledige YouTube zoals je die kent, zal achter een betaalmuur terechtkomen. "99,9 procent van de content op YouTube zal gratis blijven, zoals het altijd geweest is", sust Robert Kyncl, chief business officer van YouTube. De dienst YouTube Red komt daarbovenop, als betalende optie. Die biedt een rist extra's voor 9,99 dollar (8,80 euro) per maand (of 12,99 dollar voor iOS-gebruikers).
Vanaf 28 oktober zal YouTube Red beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, in de loop van 2016 wordt de dienst uitgerold voor de rest van de wereld. Het videoplatform plant overigens ook een gratis testperiode van 30 dagen.
2. Wat krijg je dan allemaal voor die 9,99 dollar per maand?
Het meest opvallende voordeel is dat alle video's op YouTube voor YouTube Red-abonnees advertentievrij zullen zijn. Geen adblockers meer nodig dus, mits een maandelijkse som. Ook kunt u via de dienst makkelijk video's opslaan om ze offline te bekijken.
Voor mobiele gebruikers komt er een functie 'Background Play', waarmee je video's gewoon op de achtergrond kunt afspelen terwijl je naar andere apps op je telefoon kijkt. Zo kan je bijvoorbeeld een muziekvideo van op YouTube Red blijven beluisteren terwijl je je Instagram-tijdlijn bekijkt.
Abonnees krijgen bovendien volledige toegang tot de muziekstreamingdienst Google Play Music. Mensen die al zo'n abonnement op Google Play Music hadden, krijgen uiteraard gratis toegang tot YouTube Red.
De beschikbare video's zullen voorlopig identiek, doch reclameloos, zijn op YouTube Red. Maar langzaam maar zeker zal de nieuwe dienst aangevuld worden met 'premium content', enkel beschikbaar voor abonnees dus. Die nieuwe video's worden gelabeld als 'YouTube Originals'. Daarbij krijgen de huidige, populaire YouTube-creatievelingen eigen shows, waarvan het bedrijf uiteraard hoopt dat die op hun beurt zullen uitgroeien tot grote hits.
YouTube kondigde zo onder meer 'Scare Pewdiepie' aan, een show met de Zweedse YouTube-videogamester PewDiePie (Felix Kjellberg), die geproduceerd is door de makers van 'The Walking Dead'. Ook met andere grote YouTubenamen als Joey Graceffa, Toby Turner en MatPat zullen shows op poten worden gezet. Ook enkele programma's van grote mediabedrijven als 21st Century Fox, NBCUniversal en Time Warner zullen op YouTube Red te zien zijn.
Alle zogenaamde 'creators' krijgen een percentage van de inkomsten uit de abonnementen, gebaseerd op de kijktijd van de video's.
3. Is YouTube Red een Netflix-killer?
Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Al is de transformatie wel heel opmerkelijk: voor het eerst kan je YouTube bestempelen als een echt mediabedrijf met eigen, originele producties, in plaats van 'louter' een videohostingdienst. In dat opzicht komt YouTube Red wel degelijk in het vaarwater van een streamingdienst als Netflix.
Toch is er ook een groot verschil. Met wat we nu weten, lijkt YouTube meer te zullen mikken op de 'personalities' die het in de voorbije jaren gecreëerd heeft. Het bedrijf probeert zich zo wat op te werpen als kweekvijver voor nieuwe beroemdheden.
In dat opzicht zal YouTube Red qua shows meer lijken op traditionele tv-kanalen, met veel comedy en reality tv, zij het dan in minder strakke tijdsframes (en zonder reclame). Bij Netflix ligt de nadruk toch nog altijd meer op de prijzige, kwalitatieve series en films, in navolging van pakweg een HBO. Met echte 'eigen gezichten' pakt Netflix veel minder uit.
Ook Robert Kyncl wil niet weten van de Netflix-vergelijking. "Onze ledendienst is totaal verschillend van Netflix. Elke stap die we tot dusver genomen hebben is volledig het tegenovergestelde van wat Netflix doet." Hij doelt erop dat YouTube Red net niet voor acteurs en regisseurs gaat die op dit moment hot en hip zijn. "Wij zoeken naar mensen die bewezen hebben erg goed te werken op ons platform."
Het voordeel dat YouTube in elk geval heeft, is de enorme schaal waarop het nu al opereert. De videodienst heeft vandaag meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Elke dag worden er honderden miljoenen uren aan video's bekeken. Het is zoals The Verge schrijft: "Als nog maar 5 procent van de Amerikaanse kijkers intekent op YouTube Red, zou het jaarlijks meer dan een miljard dollar aan extra inkomsten kunnen bijschrijven."
Overigens, zo analyseert Bloomberg, kan YouTube Red nog altijd vervellen tot een meer Netflix-achtige dienst, mocht het model met de eigen 'creators' niet echt aanslaan. "Het zou gemakkelijker zijn voor YouTube om Netflix te worden, dan andersom", klinkt het daar.
4. Schiet YouTube zichzelf niet in de voet door 'premium content' zonder advertenties aan te bieden?
Ja, we hoorden het u tot hier denken: "Zozo, eerst probeert YouTube jaren met man en macht adverteerders te lokken en nu gaat het die zelf bedreigen met een eigen abonnementendienst waarop de adverteerders niks in de pap te brokken hebben."
Kyncl probeerde dat hierboven al te weerleggen door te beweren dat "99,9 procent van de YouTube-content gratis blijft". "Dus de wereld die al onze advertentiepartners gewoon zijn, blijft goed en wel leven", argumenteert hij op The Verge. De kijktijd blijft ook groeien met 60 procent, jaar op jaar. Er is niets dat we daarvan wegnemen. We voegen er enkel iets aan toe."
"Laten we het tot in het extreme doortrekken. Stel dat elke klant van betaaltelevisie in de VS - dat zijn 100 miljoen individuen - zich abonneert voor YouTube Red. Dat zou nog minder zijn dan een tiende van het totale publiek van YouTube. Daarmee trap je nauwelijks een deuk in het aantal 'eyeballs' dat beschikbaar zou zijn voor adverteerders."
5. Betalen op YouTube, da's toch niet nieuw?
Klopt. Ruim twee jaar geleden kwam YouTube op de proppen met kanalen waarvoor je moet betalen. De abonnementen daarvoor kostten 2,99 dollar per kanaal per maand. Niet echt een succesvol product was dat: gebruikers kwamen er amper op terecht en de zogenaamde 'creators' van dienst stonden er zelf niet echt achter.
Ook de lancering van Music Key Beta vorig jaar, een maandelijkse abonnementsformule die enkel draaide rond muziekvideo's, was geen denderend succes. Ook daar konden gebruikers voor 9,99 dollar per maand de advertenties laten vallen en konden ze de muziek van de video's op de achtergrond laten doorspelen. Maar de abonnees kloegen dat ze wel maandelijks betaalden, maar dat ze die functionaliteiten dan niet konden doortrekken naar de andere YouTube-video's.
De kritiek op Music Key vormde in ieder geval de basis voor de huidige YouTube Red-strategie: wie betaalt, krijgt de extra's overal op YouTube.