Vrijdag 24/05/2019

Hooggevoeligheid

Dirk De Wachter over hoogsensitiviteit: "Ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem"

Fleur van Groningen schrijft in Leven zonder filter over haar leven met hoogsensitiviteit. Het boek vindt massaal weerklank bij het grote publiek. Psychiater Dirk De Wachter is niet verbaasd over dat succes.  In 'De Wereld vandaag' op Radio 1 neemt hij het op voor hooggevoeligheid: "Het zijn geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens."

Dirk De Wachter. Beeld Eric de Mildt

"Lang had ik mezelf als een rare uitzondering beschouwd", vertelde journaliste en cartooniste Fleur van Groningen (35) nog in De Morgen Magazine van afgelopen weekend. Tot ze zo'n tien jaar geleden Hoogsensitieve personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt van psychotherapeute Elaine N. Aron las. "Toen ik dat boek opensloeg, leek het alsof ik over mezelf las. Er bestonden dus nog mensen zoals ik!"

Volgens het boek van Aron zou liefst één of vijf mensen hoogsensitief zijn. Dat verklaart - alvast voor een stuk - waarom we ons zo massaal herkennen in het boek van Van Groningen. Want dat het onderwerp een belletje doet rinkelen bij veel mensen lijdt geen twijfel: Leven zonder filter is in amper enkele dagen tijd aan zijn derde druk toe.

Fleur Van Groningen. Beeld Tim Coppens

Psychiater Dirk De Wachter reageert bij Radio 1 niet verrast op de grote respons. Hij stelt in zijn eigen praktijk vast dat de term hoogsensitiviteit vaker voorkomt. 

'Hoogsensitiviteit' is niet erkend in de DSM5, die alle psychische aandoeningen oplijst. Hooggevoelige mensen voelen nochtans wel aan dat ze 'anders' zijn, zonder dat ze zich gestigmatiseerd voelen. En De Wachter ziet ook niet meteen een probleem met hooggevoeligheid. 

Integendeel. "Het zijn toch geen slechte eigenschappen als je erg inzit met de mens?", vraagt hij zich af.

"Ik heb eerder problemen heb met laaggevoeligheid", klinkt het ook nog in De Wereld Vandaag. "Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Misschien raken ze soms vlug overprikkeld, maar ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer.”

Toch ziet De Wachter ook risico's aan de opmars van de term hooggevoeligheid. De kans bestaat dan dat de omgeving het herkent, als ziekte beschouwt en - eventueel zelfs met medicijnen - wil oplossen. Terwijl het probleem heus niet alleen ligt bij wie hoogsensitief is.

Hooggevoeligheid heeft te maken met het zenuwstelsel van de mensen, maar ook met de wereld vol prikkels waarin ze leven."Waarom moeten we zo nodig ontsnappen aan de wereld?", vraagt De Wachter. "Kan de wereld zich daar ook niet een stukje aan aanpassen?”

Een gedachtegang waar Fleur van Groningen zich in kan vinden, zo blijkt uit haar reactie op Twitter. Om er mee voor te zorgen dat de wereld zich aanpast, moet je bewustzijn rond hoogsensiviteit creëren, schrijft ze daar.  En daar wil haar boek mee helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.