Dinsdag 23/04/2019

Tech

Digitale detox is nieuwe vasten

De katholieke kerk roept christenen op de sociale media aan de kant te leggen en zich bezig te houden met 'christelijke' zaken. Beeld Shutterstock

Internetpastor Nikolaas Sintubin roept op tot digitaal detoxen als een nieuwe manier om te vasten. Maar liefst 15.000 Belgen en Nederlanders volgen zijn 'vastenwebsite'.

Gisteren was Aswoensdag, en dat is traditioneel het startsein voor de vasten. Terwijl vroeger elke christen vlees en alcohol aan de kant liet, zijn er vandaag heel wat mensen die niet eens meer weten waarvoor die veertig dagen voor Pasen precies staan.

Nochtans: vasten is in. Dat bewijst het succes van Tournée Minérale en Dagen Zonder Vlees. "Alleen ontbreken daar de christelijke waarden", zegt internetpastor Nikolaas Sintubin. "Want vasten is niet alleen jezelf onthouden, er moet ook een aspect van solidariteit en geloof aan vasthangen."

Daar hebben de christenen iets op gevonden. Niet per se vlees en alcohol worden de komende 40 dagen aan de kant gelaten, steeds meer gelovigen gaan op digitale detox. Sintubin roept er via zijn website Ignatiaansbidden.org zelfs toe op. "Klassiek vasten is achterhaald. Gebruik eens 40 dagen geen Snapchat of schakel Facebook uit, dát is jezelf onthouden anno 2019. Bij mezelf gaat alles aan de kant na 20 uur. Met de vrijgekomen tijd kun je iets zinvols, volgens de christelijke waarden, doen, zoals quality time met je gezin nemen."

Al 15.000 Belgen en Nederlanders schreven zich in op de website. "Zij krijgen elke dag een mailtje waarmee ze persoonlijk aan de slag kunnen, ter voorbereiding van het paasfeest."

De kerk zelf is alvast te spreken over het nieuwe vasten. "Elk tijdperk heeft zijn verleidingen. Vandaag is dat het digitale. We kunnen het alleen maar toejuichen dat mensen daar in deze periode even bij stilstaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.